Amersfoorts Now! Festival gaat niet door

Financiering komt niet rond door tegenvallende kaartverkoop, oplopende kosten en afgehaakte sponsors

Tekst: redactie 3VOOR12/Utrecht ,

Het Amersfoortse Now! Festival gaat dit jaar niet door. Dat heeft de organisatie van het festival, dat komend weekend plaats zou vinden, op maandag 29 augustus besloten. Door tegenvallende kaartverkoop, oplopende kosten en afgehaakte sponsors is de financiering van het festival niet rondgekomen.

Financiering komt niet rond door tegenvallende kaartverkoop, oplopende kosten en afgehaakte sponsors

Het Amersfoortse Now! Festival gaat dit jaar niet door. Dat heeft de organisatie van het festival, dat komend weekend plaats zou vinden, op maandag 29 augustus besloten. Als redenen voor het annuleren noemt de organisatie de tegenvallende kaartverkoop, oplopende kosten en afgehaakte sponsors waardoor de financiering van het festival niet rond is gekomen.

Het meerdaagse festival, dat sinds 2008 plaats vindt in de wijk Vathorst, zou op vrijdag 2 september van start gaan met een gratis toegankelijke pre-party waar onder anderen DJ Jean en Mental Theo zouden draaien. Voor de zaterdag, met optredens van artiesten als Di-Rect en Kane, moest voor het eerst sinds het bestaan van het festival betaald worden. De tickets kostten 25 euro.

Het lijkt er op dat de ambities van het festival om te groeien en zich als groen en duurzaam festival te profileren en een verleden als gratis festival elkaar in de weg zaten. Op de eigen website licht de organisatie toe: “We hebben een professionaliseringsslag gemaakt. Door één en ander op een hoger niveau te tillen, wilden we nog aantrekkelijker worden. Niet alleen voor de inwoners van Amersfoort, maar voor de hele regio. Ook streefden we naar een uniek bestaansrecht; het groenste en duurzaamste festival van Nederland."

Behalve naar de tegenvallende kaartverkoop en het afzeggen van belangrijke sponsors verwijst de organisatie ook naar het gestegen BTW-tarief voor evenementen en de aangescherpte veiligheidseisen. Ook andere festivals hebben de laatste jaren te maken gekregen met scherpere veiligheidseisen. Om het tij te keren heeft de organisatie verschillende acties op poten gezet, zoals ‘package-deals’ voor groepen, acties via social media en een DUO Card, waarbij twee personen voor de prijs van één kaart naar binnen mochten. “Tot het laatste moment is geprobeerd om het festival door te laten gaan, alle acties die we konden bedenken hebben we ingezet, helaas.”

Wie een kaartje heeft gekocht, wordt binnenkort over de afwikkeling geïnformeerd. De organisatie beraadt zich nog over de toekomst van het festival.