Koninginnenacht/-dag in Utrecht: waar is de muziek?

Tips voor een muzikale oranjeviering

Tekst: Redactie 3VOOR12/Utrecht ,

Vanavond is het weer zover: het jaarlijkse feestje dat Koninginnedag heet. Wil je de nationale feestdag gebruiken om iets leuks te zien, te ontsnappen aan de mêlee of achteraf willen weten hoe dat toffe bandje heette dat op het Asch van Wijcksplein stond te spelen? Wij zetten een aantal muzikale tips voor je op een rij.

Tips voor een muzikale oranjeviering

Vanavond is het weer zover: het jaarlijkse feestje dat Koninginnedag heet. Sommigen gruwelen ervan en anderen kunnen niet wachten om weer gek uitgedost de verschillende vrijmarkten af te struinen op zoek naar dat ene item waarvan je achteraf niet begrijpt hoe je ooit zonder hebt gekund. Naast oude zooi, (semi-)professionele verkopers, vette happen, drank en lol is er ook veel muziek. Eerlijk is eerlijk: niet altijd van een hoog niveau. Maar misschien gaat het daar ook niet om. Wil je deze nationale feestdag gebruiken om toch iets leuks te zien, te ontsnappen aan de mêlee of achteraf willen weten hoe dat toffe bandje heette dat op het Asch van Wijcksplein stond te spelen, net toen jij langs kwam (haal door wat niet van toepassing is)? Wij zetten een aantal muzikale tips voor je op een rij.


Café Flitz: Koninginnefestival
Eén van de bekendste Koninginnefestivals van Utrecht vindt elk jaar plaats op het podium bij Café Flitz aan de Rozenstraat (achter de parkeergarage van de Bijenkorf). Je komt er vanzelf wel terecht als je de vrijmarkt afstruint. Op het programma staan met Uncle Frankle en Gabriel Self twee bands die recent in Club 3VOOR12/Utrecht hebben gespeeld en ook de rest van de line-up bevat een groot aantal toffe Utrechtse artiesten, waaronder het regelmatig op 3FM gedraaide The Dance.

Vrijdag (Koninginnenacht):
19.30 My Blue Van
20.25 Zambezi Drive
21.20 Verrekte Knoeris
22.15 Blaffende Affen
23.10 Uncle Frankle
00.05 Stampede

Zaterdag (Koninginnedag):
13.00 Gabriel Self
13.45 The Dance
14.35 Incorn Controversy
15.30 Tenir Le Coup
16.25 The Mrs.
17.20 Deviation


De Zaak: dag en nacht
Op het plein voor de zaak staat een podium waarop op Koninginneavond/nacht 3FM-darlings (en Utrechters) The Medics en de Amsterdams band The Tunes spelen. De plaatjes worden verzorgd door de Diep in de Groef-dj’s Sandeman en Snoerend Bart. Het programma op zaterdag appelleert wat meer aan het grote publiek.

Vrijdag (Koninginnenacht):
19.00 – 21.00 DJ’s Sandeman en Snoerend Bart
21.15 – 22.00 The Medics
22.15 – 23.15 The Tunes
23.15 – 01.00 DJ’s Sandeman en Snoerend Bart

Zaterdag (Koninginnedag):
14.30 – 15.15 Carola Kraai & the Sunshine Band
15.15 – 18.00 Bouba Dioup & the Paradiddles


Van Asch van Wijcksplein
Ook op het Van Asch van Wijcksplein is ieder jaar een podium te vinden. Op vrijdag zie je daar onder andere The Dance (op zaterdag ook te zien bij Café Flitz) en The Q. Zaterdagmiddag spelen Mr. Love and the Stallions een groot aantal nummers van hun nieuwe album Playgrounds.

Vrijdag (Koninginnenacht):
20.00 - 21.00 Amarins
21.00 - 22.00 The Q
22.00 - 23.00 The Dance
23.00 - 01.00 Radio Barkas

Zaterdag (Koninginnedag):
vanaf 12.00 uur luisteren naar Kalio Gayo, Dishking en Mr. Love and the Stallions.


Ledig Erf: Royal Flush
Ook op het Ledig Erf staat een podium waarop zowel op vrijdag als op zaterdag bands zullen spelen. Onder de noemer Royal Flush kun je onder andere luisteren naar Marock and Roll, Biscuits, Audio Adam en Naald en Kraak.

Vrijdag (Koninginnenacht):
20.30 Audio Adam
22.00 Little Miss Jane
23.30 Marock and Roll

Zaterdag (Koninginnedag):
12.30 Tilia & Band
13.30 Biscuits
15.00 K.C.Credit and the Cashiers
16.15 Naald en Kraak


Café Averechts
Café Averechts heeft dit jaar een aantal artiesten geprogrammeerd die daar eerder op het open podium hebben gespeeld. Op donderdag draaien DJ’s Remment en Oxysept je met hun plaatjes de nacht in.

Vrijdag (Koninginnenacht):
19.30 Mees
21.00 Marisa Yeaman
23.30 DJ’s Remment en Oxysept

Zaterdag (Koninginnedag):
11.30 Oisin McLean
12.00 Duketown Slim
12.30 Chris & The Blonds
13.00 Eka & Friends
13.30 Eric & Bram
14.30 Pauls Avenue
15.00 Skinny Boy


De Winkel van Sinkel: Koninginnedag special: 'The Funky' Queen
De Winkel van Sinkel staat op zaterdag vanaf 14.00 uur in het teken van de Funky Queen. De muziek wordt verzorgd door Ronny Hammond, Brownie, Tommy, Funky Finch.


SJU: Yacumba
GlobaLoca is de maandelijkse muzikale wereldtour van de SJU waarop swingende muziek uit alle uithoeken van de wereld wordt gepresenteerd. Behalve een live-band wordt er de hotste Afrofunk, Gypsy-grooves, Brazilectro, Oriëntvibes en Balkanbeats gedraaid.

Yacumba, de band tijdens Koninginnenacht, speelt de cumbia, een opzwepende Colombiaanse dans waarvan het ritme omschreven kan worden als een swingende variatie op de Hollandse klompendans. Erg passend bij een Hollands fenomeen zoals Koninginnedag. Ook de SJU is vanavond gratis! Ze zijn vanaf 21.00 uur open.


Tivoli Oudegracht: Dansmarathon
Als je de vrijmarkt wel hebt gezien kun je op Koninginnenacht in Tivoli Oudegracht terecht voor een ouderwetse dansmarathon.
Van 23.00 tot 06.00 uur kun je dansen tot je oranje ziet op de muziek van Tivoli’s beste dj’s. Zeven dansavonden vaardigen een vertegenwoordiger af: Electro Swing Club (dj Tommi), Wicked Jazz Sounds (dj Leroy Rey), Kill All Hipsters (dj Arnold), Zer00's Heroes (dj Azrael), DUM DUM (dj $jammie the Money, Boemklatsch), Blackout (Black Sun Empire) en Reggaebomb (dj Dab). Vj van de avond is Aineko. Vanaf 23.00 uur.


Tivoli de Helling: Return up the Bass
In Tivoli de Helling worden tijdens Koninginnenacht de jaren negentig in ere hersteld, de tijd van acidhouse, hiphouse en newbeat! Voor iedereen die heimwee heeft naar die dagen (en nachten): kom naar Return up the bass en Jack to the sound of the underground. Vanaf 23.00 uur.


EKKO: Campingdisco koninginnenacht-editie
Goed fout is niet slecht … of zo iets. Hoe dan ook, ook EKKO doet tijdens Koninginnenacht mee met de Hollandse campingkneuterigheid. Uit de boxen knalt alles tussen electro, disco, 90’s en keiharde hits en als je 's nachts de EKKO uitrolt kun je zo de vrijmarkt op! De foute muziek wordt verzorgd door SHMLSS
Lustige Lola & Weltschmerz, Dirk Diggler en De Vieze Zusjes. Vanaf 23.00 uur.


ACU: Koninginnennacht Disco
Ook al zijn ze in ACU waarschijnlijk anti-monarchistisch, toch wordt tijdens de Koninginnenacht een feestje gebouwd. Om 23.00 uur gaan de deuren open voor Vitamine ACU. De Vitamine ACU huis-dj’s draaien er weer een lekker allegaartje van punk, ska, electro etc. Het zou ons niet verbazen wanneer ze de avond beginnen met God save the Queen!