Het wordt weer een bijzonder feestje met T. Raumschmiere

“De beste herinneringen heb ik toch aan de optredens waar ik niets meer van weet”

Tekst: Marit van Leeuwen ,

Het Symphonica Elektronica Festival, oftewel SetFestfestival wil het accent op ‘anders’ leggen, en dat zal zeker gaan lukken met het live optreden van Marco Haas a.k.a. T. Raumschmiere. Hij vertelt 3VOOR12/Utrecht over écht muziek maken en over zijn project SHRUBBN.

“De beste herinneringen heb ik toch aan de optredens waar ik niets meer van weet”

Ook te zien op het Symphonica Elektronica Festival, oftewel SetFest: Marco Haas, a.k.a. T. Raumschmiere. Het festival wil het accent op ‘anders’ leggen, en dat zal zeker gaan lukken met het live optreden van T. Raumschmiere.

Jaren terug zette hij Lowlands en Pinkpop nog op zijn kop en een paar maanden terug stond hij op Eurosonic. Wat zijn eigenlijk zijn beste herinneringen aan Nederland? “De beste shows zijn eigenlijk toch de shows die je je niet meer kunt herinneren,” zegt hij met een knipoog.

Hij maakt inmiddels al meer dan tien jaar muziek. In 2003 brak hij door met het album Radio Blackout, waarvan de single  Monstertruckdriver een grote hit werd. Sindsdien heeft hij nog drie albums gemaakt waarvan I Tank U de laatste is. “Toen ik vijftien jaar geleden begon met muziek maken had ik alleen een paar recorders en een mixpedaal om mijn muziek te maken. Er was nog geen computer om ook maar iets op te slaan. Ik nam steeds korte stukken muziek op en de rest zat in mijn hoofd. Toen ik meer met computers ben gaan werken kon ik zoveel samples opslaan dat ik soms urenlang bezig was een fragment terug te zoeken. Ik ben het zat om soms langer op zoek te zijn naar fragmenten op de computer dan écht muziek maken.”

Voor zijn laatste album, opgenomen met side-project SHRUBBN, heeft hij daarom de analoge apparaten weer uit de kast getrokken en zijn computer alleen gebruikt voor het uiteindelijke opnemen. “Ook voor mijn live optredens gebruik ik vrijwel geen computers meer. Alleen een drumcomputer, een paar effectenpedalen, een mengpaneel, en mijn eigen stem.”

Over de Nederlandse techno-scene is hij positief. “Het valt me op dat het publiek altijd erg goed reageert en ze lijken goed op de hoogte te zijn. Ik vind dat er ook veel goede Nederlandse artiesten zijn, niet alleen in de techno. Ze zijn behoorlijk creatief bezig voor zo’n klein landje, haha.”

Op de dag van SetFest komt hij net terug van een show in Londen. “Er staan een heleboel goede artiesten op het festival maar ik ben bang dat ik geen tijd heb om zelf ook wat te gaan zien. Ik heb wel zin om backstage even lekker wat te gaan drinken met de artiesten daar. Ik denk dat het een hele interessante dag gaat worden.”

Te zien: T. Raumschmiere (live) op Symphonica Elektronica Festival, zaterdag 14 mei 2011 @ Haarrijnse Plas Utrecht