Lilian Hak: van electrodame naar Femme Fatale

"Mensen willen weer echt muzikanten op het podium zien staan"

Tekst: Mike van Dooyeweert ,

Lilian Hak gooit het over een andere boeg. Stond haar album Love’s Victory March nog vol met electroliedjes, voor haar nieuwe cd heeft ze zich vooral laten inspireren door oude filmmuziek. Op 12 september staat Hak met haar elfkoppige bigband op het podium in Tivoli De Helling, om Old Powder New Guns te presenteren.

"Mensen willen weer echt muzikanten op het podium zien staan"

Intriges, femme fatales en Hitchcockiaanse suspense, en dat alles natuurlijk in zwart-wit; Old Powder New Guns, het nieuwe album van Lilian Hak, is een ode aan de filmklassiekers. ‘En dan vooral de muziek uit die films. Daar gaat zo’n kracht vanuit.”
 
Geholpen door productiehuis Oost-Nederland (ON), zocht Lilian Hak een elfkoppige band bij elkaar, waarmee ze de filmische liedjes opnam. Dat klinkt misschien als andere koek voor mensen die haar album Love’s Victory March gewend zijn, want dat staat vol met electronummers. Toch is dit nieuwe concept haar niet helemaal vreemd. Voordat ze electro maakte, zong ze voor het rondtrekkende theaterfestival De Parade al liedjes die de sfeer van de filmklassiekers uitademden, zij het in een kleinere bezetting. En ze schrijft nog steeds muziek voor films en theaterstukken. “Ik hou er heel erg van om beeldende muziek te schrijven. Dit was dan ook een album dat ik al erg lang wilde maken.”

Ter inspiratie sloot ze zich dertig dagen op in Bangkok, met een stapel dvd’s. “Dat was enorm zwoegen. En dat in de enorme hitte, want ik hou niet van airco.” De films die ze meenam, allemaal gemaakt in de jaren dertig tot en met zestig, vormden de basis voor haar nieuwe album. Behalve de muziek, spreekt ook de traagheid van de films haar erg aan. “Ook van de dialogen. Alles wat gezegd wordt is ook essentieel.” The Postman Always Rings Twice en Dark Passage zijn twee van haar favorieten. “En films van Hitchcock. De muziek vertelt het verhaal in zijn films.” 

De bezoekers van festival De Affaire hebben de primeur beleefd van haar nieuwe project: in Nijmegen stond Hak al op het podium met haar nieuwe band. “Er werd erg goed op gereageerd. Ik denk ook wel dat er bij mensen een hang is om weer echte muzikanten op het podium te zien staan, en niet iemand die al zijn muziek uit een laptop tovert.” 

Volgens Hak zal de muziek op haar nieuwe album bijvoorbeeld mensen aanspreken die houden van klassieke muziek. “De arrangementen zijn niet zo eenvoudig. Dit is echt beeldende filmmuziek.” Vanaf 10 september is Old Powder New Guns verkrijgbaar in de winkel. Tot die tijd kun je het album beluisteren op de 3VOOR12 Luisterpaal. Op 12 september presenteert Lilian Hak haar nieuwe album in Tivoli De Helling. De Entree is gratis. En ja, live draagt ze haar lange haar inderdaad in een enorme kuif, zoals op de voorkant van het album. “Dat is wel grappig.”, lacht ze. “Ik had nooit verwacht dat mijn haar zoveel reacties zou oproepen.” 

Te zien: Albumpresentatie Lilian Hak, Utrecht Uitfeest, zondag 12 september @ Tivoli de Helling