Weekagenda week 43

You Say Party, Onder Invloed Live, Club 3VOOR12/Utrecht, Hanggai, Lo Friday, Octoberman/Bird on the Wire en Sam Amidon/The Black Atlantic

Tekst: Marc van der Laan ,

We hebben al weer genoeg woorden aan de weekagenda van deze week besteed, dus klikken!

You Say Party, Onder Invloed Live, Club 3VOOR12/Utrecht, Hanggai, Lo Friday, Octoberman/Bird on the Wire en Sam Amidon/The Black Atlantic

Wanneer: woensdag 27 oktober
Wat: dance, punk en pop
Waar: dB’s
Wie: You Say Party + neWax

Waarom: over de reden van de bezetting- en naamwisseling van deze eerder onder de naam You Say Party! We Say Die! bekende Canadese band gaan we het hier niet meer hebben. Wat ondanks die veranderingen hetzelfde is gebleven, is de muziek: een mengelmoes van dansbare indierock en synthpop. Ook hun laatste album XXXX staat er weer vol mee. Live swingt het helemaal, vooral door de energie die de bandleden in de optredens stoppen. Aan de vooravond van hun Europese tournee staan ze zomaar in dB’s. Een perfecte avond en plek voor een vroege start van je weekend. Support komt van het uit de Achterhoek afkomstige, maar inmiddels vanuit Utrecht opererende neWax. Net als You Say Party staan ze bekend om hun energieke optredens.


Wanneer: woensdag 27 oktober
Wat: Onder Invloed Live!
Waar: Urock! Cafe
Wie: The Starlets & Furlong

Waarom: na anderhalf jaar stopt Onder Invloed Live in Urock! café, maar is het concept nog springlevend. In 2011 zullen er minder edities plaatsvinden, maar kun je nu op meerdere plekken in het land - voor Utrecht wordt dat EKKO - luisteren naar artiesten die met je delen door wie ze beïnvloed zijn. Op de laatste avond in Urock! café spelen de Schotse Starlets en het Utrechtse Furlong. De Starlets kun je eerder die dag (om 17:30 uur) al even beluisteren tijdens een instore in de Plato. In diezelfde Plato staat donderdag de 28e om 17:30 uur trouwens de Nederlandse singer-songwriter Lea, die (toeval bestaat niet) op een van de eerdere edities van Onder Invloed heeft gespeeld. Ze promoot haar album Can I Come By? en het optreden van donderdag in EKKO.


Wanneer: donderdag 28 oktober
Wat: Club 3VOOR12/Utrecht
Waar: dB’s
Wie: Tududuh, Ongezond, Pompidou en Scram C Baby

Waarom: dat lees je hier!

Wanneer: vrijdag 29 oktober
Wat: Mongoolse keelzang met westerse rockinvloeden
Waar: Tivoli de Helling
Wie: Hanggai

Waarom: de zanger van dit gezelschap begon ooit in Peking met het spelen in punkbands. Op enig moment is hij naar Mongolië gereisd om daar het traditionele keelzangen onder de knie te krijgen. Die twee ervaringen zijn samengekomen op het debuutalbum van Hanggai. Traditionele instrumenten worden daarop gemixt met de basiselementen van westerse rockmuziek: elektrische gitaren en toetsen. Hun nieuwe album Juan Zou De Ren (hij die ver reist) is geproduceerd door Ken Stringfellow van (onder meer) The Posies en bevat zowel ballads als snellere, dansbare nummers. Ondanks (of juist dankzij) de traditionele invloeden klinkt het geheel erg toegankelijk. Op Lowlands 2009 en de Zwarte Cross lieten ze al zien te kunnen rocken, dat gaan ze nu in Tivoli weer proberen.


Wanneer: vrijdag 29 oktober
Wat: Lo Friday
Waar: De Kargadoor
Wie: The Skywalkers, Ympressy, Passengers en DJ Freakbeat Jack

Waarom: over de eerste avond van het vernieuwde Lo Friday waren we goed te spreken. Op deze tweede editie kun je in de knusse werfkelder aan de Oudegracht luisteren naar de freakbeats van The Skywalkers, de gevoelige luisterliedjes van Ympressy en de sfeervolle indierock van Passengers. Tussen de optredens door draait DJ Freakbeat Jack lekkere sixtiesplaatjes.


Wanneer: zondag 31 oktober
Wat: intieme studiosessie met live opnames
Waar: 15 minuten vanaf Utrecht CS
Wie: Octoberman + Bird on the Wire

Waarom: altijd al bij een intieme live-opname willen zijn? Dat kan deze zondag. De mensen van de glorious staircaseshows hebben weer een fijne show in de aanbieding. Deze keer zijn het Octoberman uit Canada (met band) en Bird on the Wire. De muziek van Octoberman doet denken aan Neil Young of Elliott Smith. Bird on the Wire zagen we twee weken geleden nog in EKKO spelen in het voorprogramma van Thus:Owls. De Amsterdammers maken mooie popliedjes ondersteund door bluesy gitaarspel. De optredens van vandaag worden live in een studio opgenomen en op video vastgelegd. Zo heb je later een mooi aandenken van een toffe ervaring. Voor een schamele 5 euro ben je één van de dertig uitverkorenen. Wil je dit niet missen? Reserveer dan een plekje door een mail te sturen naar marten at wevsdeath.nl.


Wanneer: zondag 31 oktober
Wat: ingetogen folk
Waar: EKKO
Wie: Sam Amidon + The Black Atlantic

Waarom: het land is inmiddels bijna overgenomen door de herfst: de temperatuur daalt, iele zonnetjes en regen wisselen elkaar af en de bomen tonen weer hun mooiste bladerentooi. De perfecte periode om je op een druilerige net te koude zondagavond in EKKO op te warmen aan de ingetogen folkliedjes van Sam Amidon en The Black Atlantic. De alternatieve folk van Amidon is geen gemakkelijke kost, maar wie zich er in verdiept wordt deelgenoot van een intense luisterervaring. Het Groningse The Black Atlantic is misschien iets toegankelijker, maar de ervaring is net zo intens. 3VOOR12/Utrecht TV volgde de band vorige maand tijdens hun trip naar de Popkomm. Check nog even onze reportage voor een impressie van hun wonderschone nummers.