Eerste headlinetour ambitieuze Kensington begin 2011

Landelijke tour met MakeBelieve deze week van start

Tekst en foto: Linda van Houwelingen ,

Indierockband Kensington gaat hard. In juli presenteerden ze hun eerste cd Borders in een uitverkocht EKKO, hun nieuwe single komt binnenkort uit en ook gaat de tour met MakeBelieve van start. Een gesprek met vier ambitieuze bandleden.

Landelijke tour met MakeBelieve deze week van start

Een mooie zonnige zondagmiddag is het, wanneer Casper, Eloi, Niles en Jan van de Utrechtse band Kensington neerstrijken op de trappen tegenover EKKO. “Ik wilde nog een zonnebankje pakken, maar nu kan ik mooi nog even bijbruinen voor dinsdag”, grapt zanger en gitarist Eloi Youssef. Hij doelt op de clipopnames van hun tweede single 'When It All Falls Down'. Veel wil de band er nog niet over kwijt, behalve dat het een spannende clip met een grijze Mercedes en een naakte dame gaat worden. Dit nummer wordt de opvolger van hun eerste single 'Youth', die afgelopen zomer uitkwam. Ondanks dat dit al een oud nummer van Kensington is, bleek het geen probleem om deze als eerste single van hun debuutalbum Borders te presenteren: “We vonden het een leuk liedje, waarvan we dachten dat het goed op de radio zou passen”, aldus Eloi. Zanger en gitarist Casper Starreveld vult aan: “Het label was het met ons eens en 3FM vond het ook een toffe track.” 'Youth' werd opgepikt en Kensington werd Serious Talent.

In vergelijking met  het catchy 'Youth' is 'When It All Falls Down' bijna een ballade. “Het geeft goed de breedte aan van de plaat, het is een heel ander nummer dan onze eerste single. Ik hoop dat het een grote hit gaat worden en dat het liedje minstens hetzelfde gaat doen als 'Youth'”, vertelt drummer Niles Vandenberg. Opvallend is dat de muziek van Kensington sowieso niet goed onder één noemer valt te plaatsen. De samenzang van Casper en Eloi typeert hun muziek, terwijl de klanken de ene keer wat weg hebben van Arctic Monkeys en de andere keer weer doen denken aan die typische loopjes van The Strokes. De heren bekennen zelf eigenlijk ook niet goed hun geluid te kunnen definiëren. Hun muziek is immers een smeltkroes van diverse invloeden, waardoor een heel eigen geluid is ontstaan. Heel vreemd is het dan ook niet dat de leden onderling naar  uiteenlopende muziek luisteren. Zo houdt bassist Jan Haker van stonerrock à la Queens of the Stone Age en wordt Niles gelukkig van metalband Everytime I Die.

Ondanks die diverse genres lukt het hen wel om op één lijn te komen tijdens het muziek maken. Liedjes schrijven gebeurt dan ook met de hele band. Eloi: “Nummers ontstaan meestal in een jam en dan nemen we het vaak op met een iPhone. Later gaan we het dan uitbouwen en de teksten erbij schrijven.” Casper: “Op hoofdpunten zijn we het vaak wel eens, anders kun je geen band vormen. Wel kunnen we lang emmeren over kleine details. Maar goed, dat hoort erbij.” En dat zorgt er dus voor dat de band af en toe heel democratisch stemt over bijvoorbeeld een bepaalde toon in een liedje, met het gevolg dat er één iemand teleurgesteld wordt.

Momenteel concentreert de band zich op hun tour met MakeBelieve waarmee ze vanaf half oktober heel Nederland aandoen. Ook staat er een eigen headlinetour op het programma voor februari en maart, waarin Kensington in zalen als Tivoli de Helling en Rotown zal spelen. Dat hier hun kracht inzit, blijkt wel op de avond na het interview. Kensington speelt in het voorprogramma van Wild Palms en trekt meer bezoekers dan deze Engelse band. Liedjes worden strak gespeeld, de catchy klanken laten bezoekers dansen. Hun energieke set valt op: dit is een band die er zin in heeft en er volledig voor gaat.