Culturele Zondag No Label: het muzikale programma

Van Habek Blockparty tot hiphopper DOOM

Tekst: Redactie 3VOOR12/Utrecht ,

De Culturele Zondag van oktober beperkt zich dit keer niet tot de zondag maar duurt het hele weekend. Onder de noemer No Label krijgen nieuwe makers en creatief talent de kans om hun werk te laten zien. Wij richten ons op een aantal van de muzikale makers.

Van Habek Blockparty tot hiphopper DOOM

De komende Culturele Zondag beperkt zich voor een keer niet alleen tot de dag des heren maar duurt het hele weekend. Onder de noemer No Label krijgen nieuwe makers en creatief talent uit Utrecht en de rest van Nederland de kans om hun werk te laten zien. Wij kijken naar een aantal van de muzikale ‘makers’ maar nemen ook een paar van de andere kunstvormen mee.

Vrijdag
Op vrijdag kickt Habek om 18:00 uur op de Neude dit Culturele Zondag weekend af met een Blockparty vol beukende beats en andere vette shit van dj's Mike Mago (Boemklatsch), Prace en Pax. Daarna is er nog tijd genoeg om door te gaan naar de Vechtclub voor een preparty voor Freemote, een door Born Digital gepresenteerd programma met digitale kunsten en nieuwe media dat je op zaterdag en zondag kunt bekijken (zie ook later). Op de preparty krijg je een vette mix voorgeschoteld van electronica, 8-bit, dubstep en acid door Frenkey-Live, Bas K, DJ collectief 030303 en DJ Storn0 uit Berlijn. Visuele support komt van VJ’s Burcu Gunduz en Vidbeat uit Istanbul.

Zaterdag
Op zaterdag vind je de No Label market op het Stadhuisplein. Voor de muzikale omlijsting zorgen onder andere de Eindbaas dj’s met 8-bit electro, Paper Tiger met indiefolk en de fijne dj’s van Naald en Kraak. In het Utrechts Archief kun je overdag (net als op zondag) kijken naar digitale exposities, screenings en interactieve installaties in het kader van Freemote.

Over In A Cabin With hebben we al eerder bericht. In Moira gaat Niels Aalberts, expert op het gebied van muziekmanagement en sociale media, vanaf 19:30 uur in gesprek met de beide initiatiefnemers Maarten Besseling en Jesse Beuker. Tijdens het gesprek is er muziek- film- en fotomateriaal van verschillende sessies te zien.

’s Avonds is het Museum Club Night, een aantal van de Utrechtse musea heeft dan vanaf 21:00 uur een clubprogrammering. In Museum Speelklok brengt Morris Kliphuis (o.a. van Kyteman’s Hiphoporkest) onder de noemer MK 8 ft. Tjeerd Bomhof funkgrooves met een aantal bevriende koperblazers, strijkers, een ritmesectie en natuurlijk speciale gast Tjeerd Bomhof (van Voicst). Het programma in het Centraal Museum wordt verzorgd door Vers Vermaak, de mensen achter Stekker Fest. In het museum zelf hebben ze allerlei activiteiten en installaties geregeld en in de kapel spelen Eefje (De Visser) en Fabiana Dammers intieme concerten. De Refter van het Centraal Museum is het domein voor de dj’s: er wordt gedraaid door Zick Zack Soundsystem, Eric de Man en Loop the Balloon.

Zondag
Op de laatste dag van dit culturele weekend kun je om 13:30 uur en 15:00 uur in het Stadhuis luisteren en kijken naar Trekhaak gezocht, het bijzondere verhaal van Tjerk Ridder over zijn reis door Europa. Vanaf 16:00 uur worden in het SJU Jazzpodium bij Plug-In Unplugged op een akoestische manier hiphopbeats gebracht en wordt in dB’s opgetreden door twee bands die funk, rock en hiphop mengen: 3wish en voormalige Clash of the Titans-winnaars Marock ’n Roll. ’s Avonds (20:30 uur) is er in Theater Kikker een voorproefje van De Avonduren, een voorstelling met sprookjes, mythen en sagen door MC Kapabel (Habek en Kytopia) die volgend jaar in première gaat. No Label wordt afgesloten in Tivoli Oudegracht met een optreden van de mysterieuze hiphopper DOOM. Ondanks alle praise die DOOM over de jaren heeft gekregen wordt is hij nog steeds een underground artiest. Kenners weten hem echter op waarde te schatten, zie ook zijn samenwerkingen met Madlib, Danger Mouse en Thom Yorke van Radiohead.

Let op: veel activiteiten zijn gratis maar voor sommige moet betaald worden, zoals de Museum Club Night en het optreden van DOOM.

Te zien: Culturele Zondag No Label, vrijdag 29 tot en met zondag 31 oktober @ diverse locaties in Utrecht.

Kijk voor het uitgebreide programma op de site van Culturele Zondagen.