Weekagenda week 46 Weekagenda week 46

The Art of Crowdfunding, Joan of Arc, Black Sun Empire album release, The Phantom 4, Blues helden, The Walkmen en Nina Nastasia

, Tekst: Marc van der Laan

Weekagenda week 46

The Art of Crowdfunding, Joan of Arc, Black Sun Empire album release, The Phantom 4, Blues helden, The Walkmen en Nina Nastasia

Tekst: Marc van der Laan ,

Naast onze muzikale tips bevat de weekagenda deze keer een buitenbeentje in de vorm van The Art of Crowdfunding, een avond met lezingen over dat thema voor muzikanten en andere culturele ondernemers. Ook kijken we al even vooruit naar volgende week. Op maandag is de Amerikaanse singer-songwriter Nina Nastasia namelijk in dB’s voor haar enige optreden in Nederland.

The Art of Crowdfunding, Joan of Arc, Black Sun Empire album release, The Phantom 4, Blues helden, The Walkmen en Nina Nastasia

Wanneer: woensdag 17 november
Wat: lezing en adviezen over crowdfunding
Waar: EKKO
Wie: The Art of Crowdfunding

Waarom: Lezing en advies zegt u? Ja, zo af en toe wijken we een keer af van het vaste patroon met bandjes, festivals of dj’s. Aan de vooravond van de Schreeuw om cultuur organiseert de Hogeschool voor de Kunsten samen met EKKO The Art of Crowdfunding, een avond waar de vraag centraal staat of crowdfunding een kans is voor de creatieve ondernemer in de huidige spannende tijden of dat het een volgende internethype is. Er zijn verschillende sprekers over het thema en je kunt een gratis ondernemersconsult krijgen. Een buitenkans voor bands en andere culturele ondernemers.


Wanneer: vrijdag 19 november
Wat: Indie
Waar: ACU
Wie: Joan of Arc, Love of Everything, Lost Bear

Waarom: ACU is vrijdag the place to be voor alle indie-lovers die een beetje experiment in hun muziek niet schuwen. Het Amerikaanse Joan of Arc heeft in de afgelopen jaar verschillende bezettingen en muzikale stijlen versleten maar is nu weer terug bij hoe het allemaal begon: scherpe indie met experimenten met elektronica en samples. Ook Love of Everything eet muzikaal uit de indieruif maar frontman Bobby Burg vult zijn muziek aan met speelgoedpiano, belletjes en tamboerijn. Om dat allemaal ook live uit te voeren neemt hij een aantal vrienden mee. Vanavond is dat onder andere Joan of Arc-voorman Tim Kinsella. Voorprogramma Lost Bear komt gewoon uit Utrecht. Het zestal (of zijn ze nu met zeven?) dat een paar maanden terug nog tourde door de Balkan is bezig om het langverwachte debuutalbum af te ronden dat in maart 2011 uit moet komen.


Wanneer: vrijdag 19 november
Wat: Blackout (drum ’n bass/dub-step)
Waar: Tivoli de Helling
Wie: Spor, Camo & Krooked, Black Sun Empire, Eskalation & MC Multiplex

Waarom: Jullie weten natuurlijk al lang dat je voor de betere drum ‘n bass bij Blackout moet zijn. De editie van deze vrijdag belooft een bijzondere te worden. De heren van Black Sun Empire (BSE) vieren dan de release van hun nieuwe album Lights And Wires. Behalve dat ze zelf aanwezig zijn hebben ze een supervette line-up neergezet. Met zijn keiharde in your face drum ‘n’ bass is de Engelse producer Spor één van de favorieten van BSE. Naast Spor staan ook het Oostenrijkse duo Camo & Krooked en lokale helden Eskalation & MC Multiplex op de bill.

Luister tijdelijk naar Lights And Wires op de Luisterpaal.


Wanneer: zaterdag 20 november
Wat: surfhelden
Waar: dB’s
Wie: The Phantom 4 & the Arguido

Waarom: The Phantom Four kennen we natuurlijk van de instrumentele surfmuziek. In een interview uit 2006 met het onvolprezen fileunder.nl wordt aan voorman Phantom Frank gevraagd of ze er ooit aan een gastzanger of -zangeres hebben gedacht. Zijn antwoord was destijds: “Zeker wel over nagedacht, want je vraagt tijdens een liveoptreden wel wat van je publiek. Langer dan een uur spelen is erg lang, omdat het toch alleen instrumentaal is. Ik hoop bijvoorbeeld op een Marokkaanse zanger of Indiase zangeres, zoiets. Iets Nederlands? Ja, een rapper dan misschien. Maar ik durf niet te zeggen wie daar voor geschikt is. We hebben het er in de band ook nog niet echt over gehad."  Blijkbaar heeft die vraag de band wel aan het denken gezet want vier jaar later is het zover, met The Arguido heeft de band een zanger. Of eigenlijk een rapper want achter het zwarte balkje op de promofoto herkennen we niemand minder dan Rudeboy van de Urban Dance Squad en Junkie XL.


Wanneer: zaterdag 20 november
Wat: blues legendes
Waar: RASA
Wie: The Last Lost Blues Survivors met o.a. Dr. Burt, Pat Cohen, Albert White, Ardie Dean, Eddie Tigner

Waarom: Aan het begin van de jaren negentig deed Fat Possum records uit Mississippi iets opvallends. Ze brachten geen albums uit van jonge bandjes maar van oude, onbekende delta blues-muzikanten. Dat leverde mooie en integere albums op van onder andere Junior Kimbrough en R.L. Burnside. In diezelfde periode is de Music Maker Relief Foundation opgericht, een organisatie die als doel heeft oude blueslegendes uit de vergetelheid te halen. De stichting helpt de muzikanten met een dak boven hun hoofd, voedsel en medicatie maar laat ze ook touren door Europa. Deze meesters van de Delta Blues mogen dan niet de naam en faam van hun voorgangers hebben maar de muziek is er niet minder echt om. Enige show in Nederland! Voor het optreden wordt de documentaire ‘The Howlin’ Wolf Story’ vertoond.


Wanneer: zondag 21 november
Wat: gloedvolle indie
Waar: Tivoli Oudegracht
Wie: The Walkmen & Houses

Waarom: Al ruim voordat het officieel uit was werd het vuur onder Lisbon, het laatste album van het Amerikaanse The Walkmen, aangewakkerd. Als daarna ook bijkans de hele vaderlandse muziekpers zich uitput in superlatieven gaan we extra opletten. Als de band er in slaagt om hun nummers op het podium net zo indringend en gloedvol uit te voeren als op het album (en de vooruitzichten lijken goed) zou dit wel eens een van de betere shows van 2010 kunnen worden. En nog niet uitverkocht … Jongens en meisjes, dit is hun enige clubshow in Nederland!
Voorprogramma is het Amsterdamse Houses, de ‘3VOOR12 Selecteert’ van deze maand, die je komende zaterdag al kunt zien in de eerste aflevering van een nieuwe reeks van de VPRO Nederpopshow. Niet slecht!


Wanneer: maandag 22 november
Wat: betere singer-songwriter
Waar: dB’s
Wie: Nina Nastasia

Waarom: Deze show mogen we zeker niet vergeten. Op een verdwaalde maandagavond staat Nina Nastasia, één van de betere singer-songwriters van de laatste tien jaar, in dB’s voor haar enige Nederlandse optreden. Muzikaal beweegt ze zich ergens tussen folk noir en akoestische alt-country. Haar zesde album Outlaster is misschien wel het beste tot nu toe. Door de arrangementen van producer Paul Bryan (o.a. Aimee Mann) en het gitaarspel van Jeff Parket (Tortoise) is het album warmer dan de eerdere platen zonder daarmee aan zeggingskracht te verliezen. Zelfs Steve Albini, die aan de knoppen heeft gezeten, heeft zich in moeten schikken. Gewoon gaan, je zult er geen spijt van krijgen!

 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht