Tussen hemel en aarde met nieuwe album Tuur

Tuur als metafysisch gedaante spreekt aan, zowel tekstueel als muzikaal

Tekst: Jan-Cees de Vries ,

Uitblinken in alles is zo goed als onmogelijk, althans voor de meesten onder ons. Voor de Utrechtse singer-songwriter Tuur geldt dat niet. Op zijn nieuwe en alweer tweede album Omdat Ik Mooi Wil Zijn streeft hij naar perfectie. In een gevarieerd album, dat van piano en rock naar electro en vleugjes trance schiet, komt de luisteraar achter Tuurs ware gedaante.

Tuur als metafysisch gedaante spreekt aan, zowel tekstueel als muzikaal

Uitblinken in alles is zo goed als onmogelijk, althans voor de meesten onder ons. Voor de Utrechtse singer-songwriter Tuur geldt dat niet. Op zijn nieuwe en alweer tweede album Omdat Ik Mooi Wil Zijn neemt hij een goddelijke gedaante aan en spreekt hierin zijn luisteraars toe. Het is dezelfde gedaante als degene die je vanaf de albumhoes strak in je ogen aankijkt. Tuur staat afgebeeld als onaantastbare Ken barbiepop. In een gevarieerd album, dat van piano en rock naar electro en vleugjes trance schiet, komt de luisteraar achter Tuurs ware gedaante.

Al in het eerste nummer 'Bloed' laat de 35-jarige Utrechter zien dat hij zich in meerdere genres thuis voelt. Het begint met een gevoelig pianogeluid, maar verandert al snel in een ritmisch refrein met gitaar. Er gebeurt instrumentaal gezien, veel in 'Bloed'. Zo ook tijdens de omslag in het nummer. Dat zorgt voor heilig galmende koorstemmen die de zanger, pianist van origine, weet te verpakken in een trance geluid. Met nadrukkelijke stem spreekt Tuur tot zijn luisteraars. Het word je duidelijk dat hier iemand spreekt met levensvisie. Op dezelfde manier, maar dan met meer regelmaat, zit het aan het album gelijknamige 'Omdat ik mooi wil zijn' in elkaar.


Het nummer 'Omdat ik mooi wil zijn' is een van de hoogtepunten van dit album. Het begint uptempo met snelle gitaarslag. Het geluid suggereert de haast die je achterna zit om iets fantastisch van je leven te maken. In het groots opgezette refrein komt de elektronische invloed terug. De kracht van het album zit vooral in het geluid dat Tuur gebruikt om zijn tekst beeldender te maken. Tuur en zijn band doen dit door middel van zowel elektronische als instrumentale inslag.

Dat merk je ook goed bij 'Een beetje van mij'. In het refrein van dit nummer haalt de stem van Tuur een ongekende hoogte. En dan tuimelt hij vervolgens van boven om tot zichzelf te komen.


Tuur is ook maar een gewone sterveling. Maar dan een sterveling die God is in het diepst van zijn gedachten. Hoewel de singer-songwriter het antwoord blijkt te hebben,  beweert hij het tegendeel in 'Mooier mens'. Ook Tuur maakt fouten en kan kritisch zijn op zichzelf. Hetzelfde geldt voor de afsluiter van het album: 'Laatste zucht'. Het heeft een futuristisch begin, maar dat snelle, schimmige, wordt abrupt afgebroken door een marcherende fanfare. Een symbolische afronding van het album.
 

Omdat Ik Mooi Wil Zijn is een veelzijdig album waarin veel muzikale invloeden verwerkt zijn. In één en hetzelfde nummer komen vaak meerdere genres samen. Niet om vernieuwend te zijn, maar vooral om een sprekend beeld neer te zetten. Een enkel moment laat dit een chaotische indruk achter, maar in het overgrote deel weet Tuur al zijn invloeden in goede banen te leiden. De tekst brengt het album uiteindelijk tot een mooi verhaal van hoogte- en dieptepunten, antwoorden en vragen.