Sophies AL is de nieuwe culturele hotspot

Nachtclub, expositieruimtes en oefenruimtes in Rijnsweerd

Tekst: Annemarie Rozendaal ,

Oefenruimtes, ateliers, expositieruimtes, een nachtclub,
restaurant, koffiebar en het grootste terras van Utrecht op het zuiden. Sophies AL maakt van het vervallen schoolgebouw aan de Archimedeslaan de nieuwe place to be.

Nachtclub, expositieruimtes en oefenruimtes in Rijnsweerd

Aanstaande donderdag opent Sophies AL. Een nieuwe creatieve broedplaats in Utrecht, vlakbij de Uithof en het bedrijventerrein Rijnsweerd. Niet direct de spannendste plek van de stad, maar als het aan de organisatie ligt komt daar snel verandering in.

“Het wordt een leuke plek waar je graag naartoe gaat”, zegt Lodewijk Rondeboom van Sophies AL. “Er is van alles te beleven, de exposities wisselen snel en de plek is de komende vijf jaar voortdurend in ontwikkeling .” Sophies AL richt zich, de naam zegt het eigenlijk al, op kunst en cultuur in al zijn vormen. Daar hoort ook muziek bij. Naast de oefenruimtes zijn er ook plannen voor concerten en festivals.

Lodewijk: “Er is weinig ruimte, maar je zou kunnen zeggen dat Utrecht er met Sophies AL een nieuw poppodium bij heeft. We gaan binnenkort werken aan een planning voor 2011, maar we willen zeker alternatieve bandjes uit diverse stromingen een podium bieden.” Ook gaat Lodewijk met Stekker regelmatig dansavonden organiseren in Sophies AL. De nachtclub van het culturele centrum wordt met oud en nieuw officieel geopend met Sophies Ball.

Een paar maanden geleden is een deel van het oude schoolgebouw waar Sophies AL gevestigd is al verbouwd tot tijdelijke studentenwoningen. Ook Sophies AL zal volgens Lodewijk een tijdelijk project zijn. “Sophies Kunstprojecten is een aantal jaar geleden benaderd om iets met het gebouw te doen. In eerste instantie is het de bedoeling dat we vijf jaar gaan draaien, maar als blijkt dat het een groot succes is kan dat verlengd worden.”

Sophies AL is open voor iedereen en wil graag laagdrempelig zijn. “Naast de kunstliefhebbers hopen we ook studenten en werkenden uit de naastgelegen bedrijventerreinen te verwelkomen. We willen mensen inspireren en verrassen.”

Op 25 november om 17:00 wordt Sophies AL officieel geopend met de tweede editie van “Created In Utrecht”. Tijdens deze expositie laten 66 Utrechtse kunstenaars en creatieven hun (multidisciplinaire) werk zien.

Te zien: Opening Sophies AL, donderdag 25 november 2010 @ Sophies AL