KNG56: een nieuw kleinschalig podium

Bijzondere binnen- en buitenlandse acts op de Kromme Nieuwegracht

Tekst: Ricardo Jupijn ,

Op 3 december verschijnt er in het centrum een nieuwe mini-podium. In de kelder van de Kromme Nieuwegracht 56 worden kleine en bijzondere concerten gegeven zonder enig winstoogmerk. “We missen de kleine initiatieven in Utrecht”, vertelt Gibson Houwer van KNG56.

Bijzondere binnen- en buitenlandse acts op de Kromme Nieuwegracht

De binnenstad van Utrecht heeft er binnenkort een poppodium bij op de Kromme Nieuwegracht. Op 3 december opent KNG56 haar statige deuren die toegang bieden tot een klein poppodium in de kelder. Een locatie die het decor vormt voor kleinschalige, bijzondere concerten.

Er werden al eerder concerten gegeven in het pand aan de Kromme Nieuwegracht, maar nu hebben de bewoners besloten om het georganiseerd te doen onder de naam KNG56. “Wij verwachten muziekliefhebbers, mensen die klaar zijn met de grotere podia waar veel mensen alleen komen om bier te drinken, waar muziek op een tweede plaats komt”, zegt Gibson Houwer van KNG56. “De sfeer die we willen creëren is die van een kleine, gemoedelijke plek. Waar je voor weinig geld mooie bands kunt zien uit binnen- en buitenland.” 

Het openingsconcert belooft al veel goeds met een deels internationale line-up. Uit Frankrijk komt Pollyanna, die met haar prachtige stem, scherpzinnige liedjes en bitterzoete teksten doet denken aan PJ Harvey en Laura Veirs. De roots van haar muziek zijn te vinden in de indierock en de traditionele folk.   

Als tweede brengt Edgar Wappenhalter uit Gent een interessante mix van genres op het podium van KNG56. Hij combineert psychfolk met shoegaze-noise, gruizige tapemanipulaties en outsiderblues. Wappenhalter kreeg goede reacties op zijn debuutalbum ‘On The Beach’.

Golden Holdmund maakt de avond compleet. Deze artiest is speciaal gestrikt om een solo-show te geven en hij wil het graag een beetje vaag houden. Golden Holdmund wil niet dat men komt voor ‘de frontman van die ene Utrechtse band’.  Zijn stem is intens, kwetsbaar en adembenemend, maar kent ook een ontladen, bijna schreeuwend aspect. Houwer: “Als je een beetje in de Utrechtse muziek zit begrijp je denk ik wel om wie het gaat.”

De avond begint om 20:30 uur. Wees op tijd, want er is ongeveer ruimte voor 30 personen. Je betaalt een bijdrage die verdeeld wordt over de artiesten. Als bezoeker bepaal je zelf hoe hoog deze is. Een biertje kost je één euro. Dat laatste komt volgens Houwer door de slimme inkoop bij een grote Duitse supermarkt.

Te zien: Pollyanna, Edgar Wappenhalte en Golden Holdmund, vrijdag 3 december @ KNG56