Het Geheim van Starsound in nieuw jasje

"Ik heb al die wedstrijden met dezelfde opzet wel gezien"

Tekst: Mike van Dooyeweert ,

Starsound pakt het dit jaar grootser aan: bands hoeven niet langer bij de studio van Toni Peroni te repeteren om mee te mogen doen aan bandwedstrijd Het Geheim van Starsound. Bands uit de gehele provincie zijn welkom. Begin volgend jaar wordt Het Geheim van Starsound gehouden op het eigen podium. Tot 31 december kunnen bands zich inschrijven. Er is trouwens nog iets veranderd: de deelnemers moeten bij inschrijving ook een genre opgeven. Toni Peroni legt uit.

"Ik heb al die wedstrijden met dezelfde opzet wel gezien"

Toni Peroni is mede-oprichter en eigenaar van oefencomplex, popzaal en, sinds kort ook, radiostation Starsound Studio. Alles staat er in het teken van nieuw talent en dus houdt de studio, net als voorgaande jaren, ook weer de bandwedstrijd Het Geheim van Starsound. De wedstrijd steekt dit jaar alleen iets anders in elkaar: waren het eerst de bands die gebruik maakten van de oefenruimtes die mochten deelnemen, nu mogen bands uit de gehele regio Utrecht meedoen.

En er is nog iets veranderd: dit jaar zijn er categorieën in het leven geroepen. Behalve traditionele genres als poprock, funk en ska, mogen dit jaar ook bands meedoen die bijvoorbeeld latin of jazz spelen, of Nederlandstalige acts. “Alleen metal doen we niet”, zegt Toni. “Daar zijn genoeg andere wedstrijden voor.” Volgens Peroni loopt het storm met het aantal aanmeldingen. “Tot nu toe zijn het wel voornamelijk de traditionele poprockbands die reageren, maar we gaan nog flyeren, want we willen er ook echt wat andere genres bij hebben.” De reden voor de verandering is dat Peroni de bandwedstrijden met ‘steeds dezelfde opzet wel gezien had’. “Het is tijd voor iets nieuws. Daarom hebben we ook de categorieën in het leven geroepen. Zomaar een singer-songwriter met een rockband vergelijken gaat ook niet altijd even makkelijk.”

Hij wil het groots gaan aanpakken. De contacten met 3FM en KX Radio (het internetstation van Rob Stenders) zijn gelegd. Uiteindelijk zullen zowel de voorrondes als de finale worden uitgezonden op zijn kersverse Starsound-internetradiostation. Hij kan nog niet ingaan op de namen van mensen die zullen gaan jureren, maar volgens hem wordt het wel een deskundig panel. “Want ik heb nog weleens mijn twijfels over de jurering bij andere bandwedstrijden. Vorig jaar ben ik bij zo’n contest geweest, en de band die had moeten winnen, The Fudge, bleef buiten beeld. Gelukkig heeft die band uiteindelijk nog wel de voorronde voor de Grote Prijs gewonnen.”

De winnaars uit vijf categorieën mogen meedoen aan het Rock ’n Roll project van het Grafisch Lyceum, waarbij ze onder professionele begeleiding de studio ingaan om een cd op te nemen. Daarnaast winnen ze een optreden in Tivoli De Helling en stromen ze door naar de halve finale van de Utrecht Popprijs. Uiteindelijk wordt tijdens de finaleavond een winnaar gekozen.

Peroni gaat ook zijn contacten met radiostations als 3FM aanwenden om de muziek gedraaid te krijgen op de radio. Maar dan moet de muziek dus wel commercieel zijn? “Ja.”, zegt Peroni. “Maar sommige bands worden juist ook heel populair doordat ze iets aparts doen, zoals De Staat. Daarin zijn wij ook geïnteresseerd.” Hij kan het niet genoeg benadrukken: Starsound mikt dit jaar zo breed mogelijk. “Het zou leuk zijn als er wat meer jazzbands zich zouden aanmelden. Dat is een genre dat ik er graag bij wil hebben.”

Tot 31 december 2010 kunnen bands zich inschrijven voor Het Geheim van Starsound.