Delain sluit tour af met feestje in Tivoli

Stream Of Passion en Kingfisher Sky maken avondje female fronted metal compleet

Tekst: Joost Schreurs/ Foto's: Edward Bos en Armelle van Helden ,

Delain begon ooit als een project van ex-Within Temptation- toetsenist Martijn Westerholt en Charlotte Wessels, maar inmiddels is de band uitgegroeid tot een volwaardige band. Vorig voorjaar verscheen de tweede cd April Rain en sindsdien is Delain vrijwel non-stop op tournee geweest. Deze avond sluit Delain de anderhalf jaar durende wereldreis af in Tivoli.

Stream Of Passion en Kingfisher Sky maken avondje female fronted metal compleet

Vooraf gonsde het op internet van de geruchten over wie er wel of niet langs konden komen. Op de website van Delain was namelijk te lezen dat de show opgeluisterd zou worden met bijzondere gastoptredens. Delain werkt op haar cd’s samen met bandleden van Nightwish, Within Temptation en Leave’s Eyes. Veel mensen wilden niets van de avond missen, want om zes uur stond er al een flinke rij langs de Oude Gracht voor de band die al op veel festivals te zien was: Delain speelde op Lowlands en grote Europese metalfestivals, zoals Graspop, Wacken en Hellfest.

Kingfisher Sky begint de avond. Net als Delain, is Kingfisher Sky opgericht door een voormalig bandlid van Within Temptation, Ivar de Graaf. De klassiek geschoolde frontvrouw Judith Rijnveld heeft een loepzuiver, engelachtig stemgeluid dat doet denken aan Tori Amos en Alanis Morissette op haar latere, meer rustige werk. De zang staat helaas wat te hard in de mix, waardoor de metal met folkinvloeden van de band wat minder uit de verf komt. Kingfisher Sky heeft net een nieuwe cd in de winkel liggen, ‘Skin Of The Earth’ en vermoedelijk waant een deel van de band zich daarom nog in de studio of het oefenhok. Het is allemaal wat statisch op het podium. Positieve uitzonderingen hierop zijn de frontvrouw zelf en celliste Maaike Peterse, die haar lange blonde haar flink laat zwaaien. Judith Rijnveld doet ook flink haar best om de zaal op te zwepen tijdens het halve uur dat Kingfisher Sky gegeven is.

Het tempo zit er goed in deze avond, want het is nog geen half negen als de gordijnen open gaan en de heren en dame van Delain het podium betreden. De band trapt af met het vlotte ‘Invidia’ van de laatste cd. Een ideaal nummer om direct in de stemming te komen en in het publiek gaan direct veel hoofden op en neer en vuisten de lucht in. ‘Stay Forever’ is het volgende nummer en hierbij is goed te merken dat anderhalf jaar touren gelukkig geen negatief effect op de stem van Charlotte Wessels heeft gehad. Ze klinkt deze avond krachtig en zuiver. Hetzelfde geldt voor de band, die voor Tivoli-begrippen een goed geluid weet neer te zetten. Delain vervolgt met twee krakers van hun eerste cd: ‘Sever’ en ‘Frozen’, die er bij het publiek ingaan als koek. Bij ‘The Gathering’ gaan zelfs bij velen de voetjes van de vloer. De goede respons mist zijn uitwerking niet. De band heeft er zin in deze avond en geniet zichtbaar. Charlotte heeft een glimlach van oor tot oor op haar gezicht en deze gaat er de rest van de avond niet meer af. 

eel mensen waren natuurlijk benieuwd naar de ‘special guests’ die voor deze avond zijn opgetrommeld. Tijdens ‘A Day For Ghosts’ wordt de eerste welkom geheten. George Oosthoek van het helaas opgeheven Orphanage stapt het podium op en doet met verve waar hij goed in is: een lekker potje grunten. Helaas geen Marco Hietala, Sharon den Adel of Liv Kristine deze avond, maar wel een verrassend gastoptreden van Ivar de Graaf van Kingfisher Sky op gitaar tijdens ‘Start Swimming’. Als laatste nummer wordt ‘Silhouette Of A Dancer’ aangekondigd, maar gelukkig duurt het niet lang voordat de band terugkomt voor een toegift. Tijdens het allerlaatste nummer, ‘Pristine’, levert George Oosthoek nog een laatste keer vocale ondersteuning. Een prachtig mooi bombastisch nummer, waarbij de band nog één keer alle registers opentrekt.

Dit is ook het afscheidsconcert van gitarist Ewoud Pieters. Na de toegift wordt dan ook niet alleen van het publiek afscheid genomen, maar zijn we eveneens getuige van enkele emotionele momenten op het podium zelf. Delain heeft een van de beste en leukste optredens voor het laatst bewaard.

Gezien: Delain, Stream Of Passion, Kingfisher Sky, vrijdag 29 oktober 2010 @ Tivoli Oudegracht