Woost doet het voortaan zelf en met nieuwe energie Woost doet het voortaan zelf en met nieuwe energie

Nieuw album uit bij Morning Coffee Records

, Tekst: Anne Broekman

Woost doet het voortaan zelf en met nieuwe energie

Nieuw album uit bij Morning Coffee Records

Tekst: Anne Broekman ,

Woost stond lang te boek als een band uit Tilburg, maar opereert tegenwoordig vanuit Utrecht. Een nieuw album en een nieuw label zorgen voor hernieuwde zin na een periode van tegenslagen. “We stonden al bijna aan de grens met Zwitserland toen we hoorden dat er eigenlijks niks geregeld was.”

Nieuw album uit bij Morning Coffee Records

Terwijl de Utrechtse hemel nevelig is van de aswolk, stormt Woost-zanger en gitarist Koen-Willem Toering met een haast verdwaasde blik het café binnen. In een plastic supermarkttas zitten flyers en posters voor de komende cd-presentatie in de Helling. Hij vraagt wat plakband bij de bar en hangt een poster op. Eenmaal aan een tafeltje gezeten samen met collega bandlid drummer Nicky Hustinx lijkt hij meer gefocust. De twee barsten spontaan los over het belang van marketing en hoe jammer het is dat daar zoveel vanaf hangt. Met eenzelfde hartstocht vertellen ze in een uur tijd over inspirerende bands, toekomstplannen, maar vooral over de nieuwe cd.

Waarom er zo weinig gebeurde met Woost? Toering windt er geen doekjes om. “Er zijn een aantal dingen niet zo leuk gegaan,” zegt hij eerlijk en vertelt het hele verhaal. Ten tijde van het tweede album, Rumour. Open Your Ears, werd de band benaderd door een manager. Het album kreeg lovende kritieken in de pers. “Dit zou de plaat worden waar we mee gingen doorbreken volgens hem,” zegt Toering. Het klikte tussen de band en manager en de heren gingen met hem in zee. “Hij had een hele berg cd’s weggegeven in Duitsland en zei dat er een Europese tour in de planning stond.” Uiteindelijk bleek de hele tour met optredens onder andere in Zwitserland niet door te gaan. “We stonden al bijna aan de grens met Zwitserland toen we hoorden dat er eigenlijks niets geregeld was.”

Teleurgesteld besloot de band wat gas terug te nemen. In een vakantiehuis in Tsjechië werd album nummer drie, Welcome To Teleskopia, opgenomen. Ondertussen waren de verschillende bandleden druk met andere dingen als spelen bij Roosbeef en Coparck. Na deze periode van bezinning, is Woost vol frisse moed terug met een nieuw album en een nieuw label. 6 Minutes South verschijnt op Morning Coffee Records van Marike Jager en haar compagnon Henk Jan Heuvelink. Hustinx en Toering vallen bijna over elkaar heen van enthousiasme over het label en de tijd die aanbreekt. “Het voelt als een eer dat ze zoveel tijd aan ons besteden,” zegt Toering. “Ze denken echt overal over na, van de volgorde van de liedjes tot waar je wel en niet moet spelen. Heel erg een do-it- yourself mentaliteit en vooral hard werken,” vult Hustinx aan. Toering beaamt aan dat het niet vanzelf gaat, “je denkt na een paar goede recensies dat je in de lift zit en dat dingen vanzelf gaan. Als je maar goede muziek maakt, dachten we altijd. We waren wel naïef daarin.” 

Het nieuwe elan is volgens de twee ook te horen in 6 Minutes South. De nieuwe plaat werd zo goed als live ingespeeld, terwijl voorganger Teleskopia beetje bij beetje bij elkaar gepuzzeld is. Hustinx: “Over Teleskopia deden we een jaar en sampleden we zelfs de magnetron. Het nieuwe album is in vijf dagen opgenomen en na het afmixen klonk hij nog frisser en vetter dan we dachten.” 

Bij de gemiddelde band werkt het vaak zo dat een persoon het voortouw neemt. Woost werkt anders, als een ware democratie. “Het duurt bij ons soms heel lang tot we het eens zijn, veel wordt tot het uiterste uitgevochten. Maar dan komt er iets uit wat een persoon nooit had kunnen bedenken,” vertelt Hustinx over de banddynamiek. Toch schrijft Toering de liedjes. Van zijn ideeën wordt 93 procent niet gebruikt. “Pas sinds kort leg ik alles wat ik bedenk meteen vast, daarvoor dacht ik wat goed is blijft wel terugkomen.” “Hoeveel voicemails heb je niet vol gezongen met dingen die we nooit gebruikt hebben,” vult Hustinx met een grimas er aan toe.

Woost komt oorspronkelijk uit Tilburg en stond lang te boek als rockacademieband, een label dat Krezip ook wel opgeplakt kreeg. Het is iets waar Toering als voormalig student op zich geen moeite mee heeft, alleen soms was het ‘niet zo handig’. “Bij interviews ging het vaak alleen maar over de academie, terwijl we gewoon een bandje zijn.” Inmiddels woont hij net als Hustinx in Utrecht. Gitarist Gijs Coolen en bassist Erik Harbers wonen in Best en Nijmegen. Met de cd-presentatie in Tivoli de Helling is Utrecht de thuisbasis. “Het is handig om vanuit je eigen stad te opereren,” legt Toering uit. “Het voelt hier als thuis en de pers komt makkelijker deze kant op,” zegt Hustinx.

Het moge duidelijk zijn: Woost heeft de moed en zin hervat met 6 Minutes South. Toering: “Het album klinkt fris, als een snapshot.” Dat komt omdat ze nu meer werken vanuit vrijheid, denkt de zanger. “De druk is laag, het voelde allemaal weer nieuw voor ons en op dit album hebben we die nieuwe energie kunnen vangen.”

Te luisteren: Woost geeft een voorproefje van het nieuwe album bij Utracks, woensdag 12 mei @ 20.00 via 103.4 FM op de kabel. 

Te zien: Woost (presentatie 6 Minutes South), maandag 17 mei @Tivoli de Helling.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht