Primer brengt gedegen debuutalbum uit Primer brengt gedegen debuutalbum uit

Utrechtse rockband laat een stevig, energiek geluid horen

, Schrijver: Maarten Hermans / Foto's: Lisanne Lentink

Primer brengt gedegen debuutalbum uit

Utrechtse rockband laat een stevig, energiek geluid horen

Schrijver: Maarten Hermans / Foto's: Lisanne Lentink ,

De Utrechtse rockband Primer is al enige jaren actief, maar doet nu een gooi naar het grote publiek. Zaterdag 8 mei staat het jonge viertal in de kwartfinale van de Grote Prijs van Nederland in de categorie rock/alternative. Aan de spreekwoordelijke vooravond van deze wedstrijd, bespreken we hun onlangs verschenen debuutalbum Freak.

Utrechtse rockband laat een stevig, energiek geluid horen

De Utrechtse rockband Primer is al enige jaren actief, maar doet nu een gooi naar het grote publiek met een debuutalbum en een plaats in de kwartfinale van de Grote Prijs van Nederland in de categorie rock/alternative. In afwachting van hun prestatie aanstaande zaterdag, bespreken wij alvast het album.

Freak heet het debuutalbum en op de binnenkant van het cd-hoesje staat een foto afgebeeld waarop de zangeres wordt aangevallen door medebandleden met een gitaar en drumstokken. Misschien proberen ze hiermee op ludieke wijze iets te zeggen over de rauwe energie die uit hun muziek spreekt.

Het album bestaat uit negen nummers en bij het eerste nummer wordt gelijk duidelijk dat het hier om stevige, energieke rock gaat. De muziek is te vergelijken met Metallica, maar dan met vrouwelijke zang. Het krachtige stemgeluid van zangeres Lisa van Woersem doet soms denken aan dat van Anouk. Van Woersem wordt ondersteund door gillende gitaren met distortion, maar er is ook ruimte voor rustigere stukken met gitaartokkels. Af en toe duikt er ook een akoestische gitaar op tussen het muzikale geweld. Dit zorgt voor een goede afwisseling in dynamiek. Wat bovendien direct opvalt is dat de muziek technisch goed in elkaar steekt; de instrumentale partijen zijn goed op elkaar afgestemd. Hieruit blijkt dat zangeres Van Woersem en bassist Tim van Gelder een gedegen muzikale opleiding hebben genoten.

Enige kanttekening is dat het geluid van de band niet echt vernieuwend is. De band onderscheidt zich hiermee niet sterk van soortgelijke bands. Maar dat iets al is gedaan wil nog niet zeggen dat het niet goed kan zijn. Het mag Primer weliswaar schorten aan originaliteit, maar dat neemt niet weg dat de liefhebber van stevige rock goed aan zijn trekken komt.

Freak maakt nieuwsgierig naar liveoptredens van de band. Op MySpace zegt de groep het publiek omver te spelen en de geraniums de kamer door te blazen. Een grote belofte. Aanstaande zaterdag kun je in de EXIT in Roterdam aan de lijve ondervinden of die belofte wordt waargemaakt. En anders een dag later, want dan staan ze in onze eigen Tivoli de Helling.

N.B.: Drie nummers van Freak zijn gratis te downloaden op de website van Primer.

Te zien:
- Kwartfinale De Grote Prijs van Nederland, categorie rock/alternative, met Primer, Joensuu, Yesterday’s Men, Pallock en Ethereal, zaterdag 8 mei 2010 @ EXIT, Rotterdam
- Primer, zondag 9 mei 2010 @ Tivoli de Helling

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht