People Get Ready is klaar voor de zomer People Get Ready is klaar voor de zomer

Uit asresten This Beautiful Mess verrezen band laat dB’s wennen aan stevig nieuw materiaal

, Tekst: Niels Spinhoven

People Get Ready is klaar voor de zomer

Uit asresten This Beautiful Mess verrezen band laat dB’s wennen aan stevig nieuw materiaal

Tekst: Niels Spinhoven ,

“This Beautiful Mess stopt ermee”, zo kondigt de band 13 mei aan op hun MySpace. Prompt verschijnt de single ‘Radio Uruzgan’ van People Get Ready, een band gevormd door de voormalige leden van This Beautiful Mess. De ‘nieuwkomers’ spelen één van hun eerste shows in dB’s.

Uit asresten This Beautiful Mess verrezen band laat dB’s wennen aan stevig nieuw materiaal

Degene die pakweg een ruime maand geleden een kaartje gekocht zou hebben voor This Beautiful Mess en deze middag nietsvermoedend naar dB’s was gekomen, zou merken dat de plaats op de affiche is ingenomen door People Get Ready. En zou vervolgens nagenoeg dezelfde band zien optreden. Met een totaal ander geluid.

Om de verwarring compleet te maken, is het voorprogramma niet het aangekondigde Lingby, maar het Zwolse Green Apple Habitant. De Zwollenaren nemen het op de strakblauwe dag op tegen de zon. In het pikdonkere dB’s is dat een ongelijke strijd. Degenen die zich wel uit de biergarten van dB’s laten lokken, zien het jonge bandje zes nummers spelen van hun EP So Vanillish. Het vijftal wordt aangevoerd door zangeres Elsa Voorberg. Ze gaat gekleed in een soort winterjas zonder mouwen en beschikt over een lichthese stem. De zichtbaar hoge temperatuur in de jas is geen beletsel om haar persoonlijke songs vol overgave te zingen. De warmbloedige rockliedjes zijn kort maar zeker niet rechtlijnig. De soms complexe structuren laten zich niet direct doorgronden. Het liedje ‘Out of This Building’ doet door de vele tempo- en dynamiekwisselingen rommelig en doelloos aan. Dit geldt niet voor de liedjes ‘I Dare Not’ en ‘Point of Caramel’. Ze zijn ontroerend eerlijk en prachtig.

Dan het geval This Beautiful Mess. Op 13 mei 2010 liet de band via Myspace weten dat de boel - weer - stilligt. Alles wijst echter op een definitieve breuk. Het lijkt tijd om de bakens te verzetten. En daar komt People Get Ready in beeld. Axel Kabboord en TBM-zanger Arjen van Wijk hebben People Get Ready opgericht, samen met Lydia van Maurik-Wever (voorheen Brown Feather Sparrow en nu ook Eins, Zwei Orchestra), René de Vries (Blaudzun) en Stefan van Maurik (The Spirit That Guides Us en Eins, Zwei Orchestra).

Het optreden in dB’s is één van de eerste shows onder de nieuwe naam. Achter de schermen werkt People Get Ready met producer Martijn Groeneveld aan een album dat in het najaar van 2010 moet verschijnen op een nog te vinden label. Het dromerige en organische geluid van TBM is ingeruild voor een door stuwende bas, slaggitaar en ijle synths gedreven recht-in-je-smoel-sound. De teksten lijken meer maatschappijkritisch dan voorheen. In de pas verschenen single ‘Radio Uruzgan’ heeft de zin “good intentions won’t win the war” een prominente plek. Het is een heerlijke urgente song met een kamerbreed refrein dat je na al één keer horen niet meer vergeet.

De band speelt hard. Als deze set songs maatgevend is voor het album, is er een verdomd stevige rockplaat op komst. Het zaalgeluid in dB’s lijkt vandaag niet in balans. De band seint regelmatig naar de mengtafel, maar veel lijkt er niet te verbeteren. Jammer, want de liedjes verzuipen in een brei van geluid. Het is mede daarom onmogelijk om op basis van deze show een oordeel te vellen over de kwaliteit van al het materiaal. Maar zoals dat gaat op een warme zondagmiddag, alles op z’n tijd. Met ‘Radio Uruzgan’ op zak kan de zomer voor People Get Ready beginnen. Wordt vervolgd, deze herfst.

De nieuwe single van People Get Ready, Radio Uruzgan is hier te downloaden.

Gezien: People Get Ready en Green Apple Habitant, zondag 23 mei @ dB's

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht