Kleinindustrie, The Fudge en The Dance door naar finale Utrecht Popprijs Kleinindustrie, The Fudge en The Dance door naar finale Utrecht Popprijs

Vierde finalist wordt door publieksstemming bepaald

, Tekst: Marc van der Laan / Foto's: Bart Schalkwijk

Kleinindustrie, The Fudge en The Dance door naar finale Utrecht Popprijs

Vierde finalist wordt door publieksstemming bepaald

Tekst: Marc van der Laan / Foto's: Bart Schalkwijk ,

Drie garages in de Utrechtse binnenstad waren zaterdag het decor voor de halve finale van de Utrecht Popprijs. Elf winnaars van regionale bandwedstrijden probeerden zich naar de finale op 3 juni te spelen. Wij proefden de sfeer en probeerden een paar potentiële winnaars te spotten.

Vierde finalist wordt door publieksstemming bepaald

Bij drie garages in de Utrechtse binnenstad hangen roze en zwarte ballonnen. Buiten staan in het zwart geklede jongens en meisjes. Ze genieten van een mager voorjaarszonnetje en proberen ondertussen bezoekers hun garage binnen te loodsen. Bandjes steken op straat een laatste sigaretje op om de spanning kwijt te raken of spreken nog even door waar de accenten in hun set moeten liggen. Binnen in de garages zijn de bands die op moeten nog driftig aan het soundchecken. De halve finale van de Utrecht Popprijs 2010 staat op het punt te beginnen.

Elf winnaars van regionale bandwedstrijden in de provincie spelen vanmiddag om één van de vier plekken in de finale. Sinds vorig jaar is ‘de plek waar het allemaal begon’ het concept van de Utrecht Popprijs. Voor veel bands is dat de garage van ouders, buurman of kennis. De elf deelnemers van vandaag mogen hun kunsten dan ook vertonen in drie garages in de Utrechtse binnenstad. Iedere band speelt twee sets van twintig minuten. Tussendoor wordt razendsnel omgewisseld want 10 minuten later moet de volgende band alweer klaar staan. Een strakke organisatie zorgt ervoor dat de bands op tijd beginnen. Door de korte afstanden kunnen de bezoekers makkelijk van de ene naar de andere garage lopen om daar een ander bandje te zien.

Een aanzienlijk verbetering ten opzichte van de vorige editie is het splitsen van halve finale en finale. Vorig jaar moesten alle deelnemende bands na de halve finale door naar Tivoli de Helling. Daar hoorden ze wie uiteindelijk die avond tijdens de finale mochten spelen. Een aantal teleurgestelde ‘verliezers’ koos er vervolgens voor om de avond ergens anders door te brengen, met een legere De Helling als resultaat. Dat risico bestaat dit jaar niet meer.

De mooie locaties hebben wel één nadeel, namelijk de akoestiek. Sommige van de garages zijn zo groot dat er behoorlijk wat galm ontstaat. Het in een beperkte tijd en onder moeilijke condities afstellen van het geluid vraagt dan ook het uiterste van bands en geluidsmensen. Ook de jury zal het daar soms lastig mee hebben gehad.

Na zorgvuldig beraad mogen Kleinindustrie, The Fudge en The Dance doorgaan naar de finale. Voor de eerste twee bands is 2010 al een behoorlijk succesvol jaar. Kleinindustrie heeft in maart de Clash of the Titans gewonnen en mocht daarom op het Bevrijdingsfestival in Utrecht spelen. The Fudge heeft vorige maand de finale gewonnen van Make More Music, de wedstrijd voor bands uit hogeschoolsteden.

Heb je een band gezien die volgens jou een plek in de finale verdient? Dan kun je tot en met zaterdag 22 mei via de website www.utrechtpopprijs.nl je stem op die band uitbrengen. De finale vindt plaats op donderdag 3 juni vanaf 20:00 uur in Tivoli de Helling. Daar spelen dan ook The Pikeys, de winnaars van vorig jaar.


Gezien: halve finale Utrecht Popprijs met o.a. The Fudge, Kleinindustrie, I’m A Fact, Vostok7 en Tribal Spirits, zaterdag 15 mei 2010 @ drie garages in de binnenstad van Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht