Eins Zwei Orchestra is klaar om de podia te bestormen Eins Zwei Orchestra is klaar om de podia te bestormen

Superband ode aan kunstenaar Friedensreich Hundertwasser

, Tekst: Mike van Dooyeweert / Foto: Heidi de Gier

Eins Zwei Orchestra is klaar om de podia te bestormen

Superband ode aan kunstenaar Friedensreich Hundertwasser

Tekst: Mike van Dooyeweert / Foto: Heidi de Gier ,

Eins Zwei Orchestra is allang geen ‘project tussendoor’ meer, maar een volgroeide band, klaar om de podia aan te doen. De superband vol bekende Utrechtse muzikanten beleeft zijn showcase op Club 3VOOR12/Utrecht.

Superband ode aan kunstenaar Friedensreich Hundertwasser

Het verhaal van Eins Zwei Orchestra begon nadat Stefan van Maurik stopte met zijn band Satellite7. “Ik wilde een album maken dat ik zelf honderd procent leuk vind, zonder rekening te hoeven houden met andermans meningen.” Nadat het album opgenomen, gemixt en gemasterd was, besloot hij wat muzikale kennissen om zich heen te verzamelen. En niet meteen de minsten: zijn eigen vrouw Lydia van Maurik-Wever (Brown Feather Sparrow, This Beautiful Mess), Pim van de Werken, Bart Reinders (Silence Is Sexy), Thomas Sohilait (We vs. Death) en Herman Ypma (Little Things That Kill) maken deel uit van de band.

‘Shoegaze’ is het label dat onmiddellijk op Eins Zwei Orchestra geplakt is. “Dat is typisch de Nederlandse hokjesgeest”, zegt Stefan. “Maar ik vind het een prima omschrijving, al gaat de muziek verder dan dat. De elementen zitten er wel in.” Eins Zwei Orchestra is een ode aan de Oostenrijkse architect en kunstenaar Friedensreich Hundertwasser. “Dat is een kunstenaar die mij heel erg aanspreekt en inspireert. En niet alleen zijn kunst; ook zijn levensverhaal raakt mij.” Hundertwasser heeft nogal wat meegemaakt in zijn leven: hij verloor zijn vader op jonge leeftijd en toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werden 69 Joodse familieleden van moederszijde door de nazi's afgevoerd en omgebracht. Zijn moeder bracht hem onder bij de Hitler-jugend en redde op die manier zijn leven.

“Dat zijn heel erg traumatische ervaringen, natuurlijk”, aldus Stefan. “Je zou denken dat iemand daardoor heel verbitterd raakt, maar Hundertwasser liet dat juist niet gebeuren.” De Hunterwasser-invloed is onder andere terug te horen in de teksten van Eins Zwei Orchestra: “Elk nummer is geschreven aan de hand van zijn leven.” Maar Stefan weet ook een link te leggen met de kunst: “Wij vlechten eigenlijk verschillende muziekpartijen ineen tot een wall of sound. Het is aan de luisteraar om de muziek op zijn eigen manier te interpreteren en daar de schoonheid in te ontdekken. Dat sluit aan bij de kakofonie van kleuren en lijnen in het werk van Hundertwasser.”

Eins Zwei Orchestra begon als project, maar heeft inmiddels ‘meer handen en voeten gekregen’. “Wij hopen een geschikte partner te kunnen vinden die de band wil helpen ons product op een zo goed mogelijke manier op de muzikale markt te brengen. Eins Zwei Orchestra legt de lat hoog, hoewel niet alles in het kleine Nederland altijd haalbaar is. We hebben inmiddels wel goede gesprekken gehad met mogelijke partners.”

De band heeft ook plannen om de Nederlandse podia aan te doen. Het allereerste optreden zal plaatsvinden tijdens Club 3VOOR12/Utrecht, op 27 mei in dB’s. “Dat wordt de showcase.”

Te zien: Club 3VOOR12/Utrecht, met -naast Eins Zwei Orchestra- optredens van Lola Montez, Het Gloren, Krampfhaft Live en Three Blind Wolves @dB's, donderdag 27 mei 2010. Gratis entree, wel even reserveren via club@3voor12utrecht.nl

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht