Canal Sessions: Bijzondere sessies op de Utrechtse grachten Canal Sessions: Bijzondere sessies op de Utrechtse grachten

Nieuw project laat bands te water

, Tekst: Annemarie Roozendaal

Canal Sessions: Bijzondere sessies op de Utrechtse grachten

Nieuw project laat bands te water

Tekst: Annemarie Roozendaal ,

Het nieuwe project The Canal Sessions, een initiatief van Maarten Besseling en Matthijs van der Ven, zet bands en artiesten in een sloep en neemt ze mee op een tochtje door de Utrechtse grachten. De sessies die hieruit voorkomen kunnen worden bekeken op de website die afgelopen woensdag online is gegaan.

Nieuw project laat bands te water

In het buitenland wordt het al gedaan. Zet bandjes in een taxi of een oude schuur en laat ze een liedje spelen. Het levert vaak bijzondere opnames en grappige situaties op. In Utrecht bestaan er soortgelijke initiatieven. Producer Maarten Besseling heeft het project “In A Cabin With..” opgezet en journalist Matthijs van der Ven is de man achter “Onder Invloed”.

Ook zij nodigen bands en artiesten, bekend en onbekend, uit om nummers op een door hen gekozen (bijzondere) locatie te vertolken. Maarten en Matthijs besloten hun krachten te bundelen. Afgelopen week is hun nieuwste project gelanceerd: The Canal Sessions. 

“Maarten en ik zijn goede vrienden. We kwamen vrijwel tegelijk met dit idee. Op Oerol ben ik met de band Johan in een bootje de Waddenzee op gevaren. Dat was erg bijzonder. Toen ik terug kwam van Terschelling  belde Maarten me op met het idee om bands in een bootje de Utrechtse grachten op te sturen. Dus dat hebben we toen gedaan,” aldus van der Ven.

De bands en artiesten nemen plaats in een sloep en verkennen zo de grachten en singels van Utrecht. Ondertussen wordt er natuurlijk muziek gemaakt. De sessies worden vastgelegd op video en kunnen bekeken worden op de website van Canal Sessions. Coparck heeft de eer als eerste band aan dit project mee te werken. De dag voor hun afscheidsconcert in Paradiso namen ze de sessie op.

Toch is het de bedoeling dat er voornamelijk internationale artiesten mee gaan werken aan het project. Matthijs: “Als je in Utrecht woont, ga je geen boottochtje over de grachten maken. Maar als je vanaf de grachten naar boven kijkt zie je pas echt de schoonheid van de stad. De bands die tot nu toe hebben meegewerkt vinden het zelf ontzettend tof. Het is een leuke ervaring, het kost de bands weinig moeite en ze krijgen zo een mooie kijk op de stad. Het levert ze ook nog eens goede publiciteit op. Dit soort ervaringen zorgen ervoor dat ze eerder terug komen voor een optreden, en een volgende keer niet alleen maar Amsterdam aandoen bijvoorbeeld.” 

Het project The Canal Sessions werkt samen met EKKO. “De programmeur van EKKO is als het ware onze tussenpersoon. We kunnen zo artiesten en bands benaderen die daar komen spelen. We hebben zelf vrij veel contacten in de muziekwereld, maar hij heeft direct contact met de bookers, en zo proberen we bands enthousiast te maken voor het project,“ legt van der Ven uit. 

Het is de bedoeling dat er iedere maand een nieuwe sessie op de website komt te staan. “We hebben het allebei erg druk met onze eigen projecten, dus een keer per maand vinden we op het moment wel mooi, zo blijft het voor onszelf ook leuk.”

De eerste vier sessies zijn al opgenomen. Zoals gezegd bijt Coparck het spits af. Boottochtjes met Oi Va Voi, Damien Jurado en Davie Lawson zullen binnenkort te zien zijn op de website.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht