Bonobo mist de zware beats Bonobo mist de zware beats

Pionier staat met complete band in Tivoli

, Tekst: Kevin Kosterman / Foto's: Edward Bos

Bonobo mist de zware beats

Pionier staat met complete band in Tivoli

Tekst: Kevin Kosterman / Foto's: Edward Bos ,

Simon Green, alias Bonobo, is een pionier in de downtempo beats die nooit het grote publiek bereikte. Vanavond staat hij opeens in een uitverkocht Tivoli.

Pionier staat met complete band in Tivoli

Simon Green, alias Bonobo, behoort tot de pioniers van een moeilijk te omschrijven genre waarin downtempo beats met veel ‘relaxte’ geluiden en samples voorkomen. Vanavond staat hij in een uitverkocht Tivoli met zowel Andreya Triana als een volledige band.

Twee maanden geleden bracht Bonobo het album Black Sands uit. Het merendeel van de instrumenten bespeelt Green zelf en ook de productie neemt hij op zich. Op veel nummers op Black Sands is Andreya Triana te horen. De singles ‘Eyesdown’ en ‘The Keeper’ (beiden worden deze avond gespeeld) zijn met honderdduizenden views Bonobo's best bekeken clips op YouTube. De verwachting is dan ook dat de band vanavond veel van dit album zal laten horen. En dat gebeurt. Bonobo opent met ‘Kiara’, het openingsnummer van het album.

Niet alle nummers die Andreya Triana heeft ingezongen op Black Sands brengt zij deze avond ten gehore. Wel zingt ze veel nummers van ‘Days to Come’, die zangeres Bajka oorspronkelijk inzong. De liedjes hebben amper tekst, wat live slecht overkomt. Op het album hoor je een gezongen sample die eindeloos herhaald wordt, op het podium klinkt het vreemd om een zangeres steeds dezelfde zin te horen zingen.

Over het algemeen klinken de nummers live minder zwaar dan op cd. De soms zware beats die op het album veel toevoegen zijn ver te zoeken. Weliswaar zijn de baspartijen en het drumwerk perfect, ze zijn voor de muziek van Bonobo net niet elektronisch genoeg.

Een veel gehoorde klacht over de livesets van Bonobo is dat de band geen geheel vormt. Met de muzikanten die Simon Green nu bij zich heeft is daarvan geen sprake. Ze zijn perfect op elkaar ingespeeld en genieten zichtbaar van de muziek die ze ten gehore brengen. De opbouw van de nummers is soms traag maar mooi.

‘Transmission’ (part 1&2), een van de beste nummers van Days to Come, wordt het slotnummer van de set. Maar de band speelt door, tot vreugde van het publiek. Uiteindelijk geeft de band drie toegiften, waarbij Triana’s versie van de samenwerking tussen Bonobo en Finks ‘If You Stayed Over’ een spetterde afsluiter is. 

Gezien: Bonobo, maandag 17 mei 2010 @ Tivoli Oudegracht 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht