Bevrijdingsfestival 2010: 65 jaar vrijheid en Muzikaal Rad van Fortuin Bevrijdingsfestival 2010: 65 jaar vrijheid en Muzikaal Rad van Fortuin

Park Transwijk in teken van Vrijheid Vier Je Met Elkaar

, Tekst: Maarten Braun

Bevrijdingsfestival 2010: 65 jaar vrijheid en Muzikaal Rad van Fortuin

Park Transwijk in teken van Vrijheid Vier Je Met Elkaar

Tekst: Maarten Braun ,

5 mei staat jaarlijks in het teken van vrijheid. De vrijheid wordt gevierd op diverse bevrijdingsfestivals, waaronder ook in Utrecht. Park Transwijk is het decor voor diverse bekende artiesten zoals Waylon, Junkie XL en De Staat. Daarnaast is Utrecht natuurlijk ook goed vertegenwoordigd, met onder andere Knobsticker, Hof van Jaeden, The Pikeys en The First Statement.

Park Transwijk in teken van Vrijheid Vier Je Met Elkaar

Park Transwijk verandert elk jaar op 5 mei in een festivalterrein om de bevrijding te vieren. Voor dit grootse feest is er een scala aan muzikanten uitgenodigd om te komen spelen op een van de drie podia van het festival. Naast muziek is er natuurlijk ook wat te doen voor de kleintjes, zal er ruimte zijn voor debat en is er een Plein voor de Vrijheid. Vergeet tijdens je ronde langs de kraampjes niet de 3VOOR12/Utrecht-kraam aan te doen waar je met ons Rad van Muzikaal Fortuin dikke prijzen kan winnen!

Maar uiteindelijk is het ons natuurlijk vooral om de muziek te doen. Ieder jaar is er een Utrecht-podium, maar wat dit jaar extra bijzonder maakt is dat de organisatie van het bevrijdingsfestival een inhoudelijke samenwerking is aangegaan met de Vrede van Utrecht. Dit heeft geresulteerd in een gastprogrammeurschap van Kyteman en Pax. ZIj brengen een hoop interessante lokale acts op het Vrede van Utrecht-podium. Waaronder uiteraard het nieuwste muziekproject uit de regio: The First Statement maakt hier haar live-debuut.

De aftrap van het bevrijdingsfestival gebeurt eveneens op het Vrede van Utrecht-podium, door de winnaar van Clash of the Titans, indie/postrockband Kleinindustrie. Daarna zal de Belgisch-Nederlandse stonerrockband Drive Like Maria ten tonele verschijnen met hun harde, vuige rock ‘n’ roll. Singer-songwriter Blaudzun, poprockband Most Unpleasant Men en de electronica stuiteraars van Knobsticker zetten de lijn van Utrechts talent voort. Afsluiter van het Vrede van Utrecht-podium is de opzwepende Balkanact Mala Vita.

Het bijzonderste podium is dit jaar misschien wel het Sculptuurpodium. Vanaf 1 mei gaan Utrechtse kunstenaars in de weer om van afvalhout een sculptuur annex podium te maken. Het programma voor dit podium is heel erg divers. Zo zal ex-Stropstrikker J.A.E. met zijn Hof van Jaeden-stal voor de hiphop zorgen en voorziet het Vinyl-collectief het publiek van jaren 60, 70 en 80 plaatjes. Maar er is ook ruimte voor dubstep van Bojcot Selecta, electrorock van Electric Alley Cat, dance en funk van het dj-trio ZickZack en folk van I Am Oak. Afsluiter van het Sculptuurpodium is The Pikeys, die in 2009 de Utrechtse popprijs hebben gewonnen.  Gevarieerder kan bijna niet!

Ook het hoofdpodium heeft dit jaar een mooi affiche. De openingsact is Junkie XL, die  dit jaar tevens ambassadeur van de vrijheid is. Wellicht is op dat moment van de dag nog wat vroeg voor dance, maar een goede opwarmer is het zeker. Wie ook langs komt is de onder Motown getekende soulzanger Waylon. Verder zullen de poppunkband Destine en de oudgedienden van de Gotcha! Allstars optreden. De Staat, die na zijn glorieuze festivaltour van vorig jaar geen introductie meer behoeft, topt de Utrechtse viering van de vrijheid af.

Te zien: Bevrijdingsfestival 2010, met o.a. The First Statement, I Am Oak, Knobsticker, Blaudzun, Bojcot Selecta, Hof van Jaeden, Electric Alley Cat, Zick Zack, the Pikeys, woensdag 5 mei vanaf 12.00 uur @ Park Transwijk. Toegang gratis.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht