Utrecht Popprijs 2010 gewonnen door Kleinindustrie Utrecht Popprijs 2010 gewonnen door Kleinindustrie

Dynamische set doorslaggevend in kwalitatief sterke finale

, Tekst: Marc van der Laan / Foto's: Armelle van Helden

Utrecht Popprijs 2010 gewonnen door Kleinindustrie

Dynamische set doorslaggevend in kwalitatief sterke finale

Tekst: Marc van der Laan / Foto's: Armelle van Helden ,

De Utrecht Popprijs 2010 is gewonnen door Kleinindustrie. Met een dynamische set slaagden de winaars van The Clash of the Titans er in om The Fudge voor te blijven.

Dynamische set doorslaggevend in kwalitatief sterke finale

Na de halve finale op 15 mei zijn Kleinindustrie, The Fudge en The Dance al door een jury geselecteerd voor de finale van de Utrecht Popprijs 2010. Door een publieksstemming is The Q daar als vierde band aan toegevoegd. Vanavond wordt in Tivoli de Helling bekend wie van hen de wedstrijd voor alle bands uit de provincie Utrecht wint.

De editie van vorig jaar kende nog wat kinderziekten, door een nieuw concept en de uitvoering daarvan. De (loop)afstanden tussen de garages, waarin tijdens de halve finale gespeeld werd, waren lang. Ook de keuze om de finale en halve finale op één dag te houden, pakte minder gelukkig uit. Mede door het aanpassen van die onderdelen zat de huidige editie organisatorisch goed in elkaar. Aardig is het idee om de bands tussen de halve en hele finale een bandcoachingstraject aan te bieden, waardoor niet alleen de winnaar daar profijt van heeft. Hierdoor is het ook mogelijk om te zien of de bands er in de finale in slagen het geleerde in praktijk te brengen.

Stipt om acht uur start de avond. Met een korte videopresentatie van de vier finalisten wordt de spanning al een beetje opgebouwd. Ide Koffeman presenteert vervolgens het programma van de avond en kondigt de eerste band aan.

Aan The Dance de ondankbare taak om als eerste te spelen, ook omdat de band overdag nog meedeed aan Indecent Proposal op 3FM. Voor een band die nog maar een half jaar bezig is, hebben ze al een opvallend uitgewerkt geluid en bijbehorende presentatie. Met een prominente rol voor de synthesizers en een wave- en popgeluid lijkt de band geïnspireerd door jaren ’80-bands als Simple Minds. De kleding en lokken en kuiven van de bandleden en de theatrale poses van zanger Hans Sibbing lijken ook aan die periode te refereren. De band begint sterk, mede door het goede drumwerk van Wout de Kruif. Het tweede gedeelte van de set zakt wat in maar de band eindigt sterk.

The Q uit Culemborg stond vorig jaar ook al in de finale van de Utrecht Popprijs. Nog steeds zijn het gitaarspel van Diederik van de Bunt en de energieke presentatie van Ysja van Leeuwen het meest bepalend voor het pop/rockgeluid van de band. Vorig jaar constateerden we dat de nummers wat meer pit en afwisseling konden gebruiken. In dat eerste is de band geslaagd, vooral door het stevige spel van Van de Bunt. De band mist echter nog een paar echt memorabele nummers. Een derde keer meedoen aan bandwedstrijden is voor The Q geen optie, werken aan nieuw materiaal is de volgende stap.

Daarna is het de beurt aan Kleinindustrie, een paar maanden geleden nog winnaars van The Clash of the Titans. Met een bezetting van zang, gitaar en drums creëren ze een eigen geluid dat het midden houdt tussen wave en postrock. Martinus Schneijderberg speelt nonchalant zijn gitaarakkoorden over het gedreven drumspel van Willem-Victor van Gerven Oei. Zanger Sjef Ketelaars huilt en gromt en beweegt over het podium alsof hij een duivel aan het uitdrijven is. Sterk punt is dat de set van de band ten opzichte van eerdere optredens aan dynamiek heeft gewonnen.

The Fudge gaat maar voor één ding: winnen! Hoewel de basis van de meeste nummers bij de stonerrock ligt, schuwen ze een uitstapje naar Balkan-invloeden of ska niet. De band geeft in een stevige, felle set alles wat ze hebben. Maar het optreden van vanavond laat ook meteen de zwakke plek van The Fudge zien. De set kent geen moment waarop het gas wordt teruggenomen en waarop ze het publiek omarmen in plaats van overdonderen. Het toevoegen van één of meer rustigere nummers komt de afwisseling in de set zeker ten goede.

Na het optreden van The Fudge trekt de jury zich terug om te beslissen welke band de winnaar wordt. Tijdens het juryberaad zetten The Pikeys, winnaars van vorig jaar, met een harde set het publiek nog even op scherp. Eind augustus is de band de Utrechtse deelnemer aan de SENA Performers POPnl Award 2010. Daarin strijden afgevaardigden van alle provincies en Amsterdam tegen elkaar. Vreemd is wel dat de winnaar van de Utrecht Popprijs van dit jaar dan al bekend is.

Iets na half twaalf maakt Ide Koffeman bekend welke band er dit jaar met de Utrecht Popprijs vandoor gaat. Binnen de jury gingen stemmen op voor zowel The Fudge als voor Kleinindustrie. Op basis van wat we vanavond gehoord hebben, zijn dat ook de bands die volgens ons het meest voor de prijs in aanmerking kwamen. Kleinindustrie trekt uiteindelijk aan het langste eind en gaat er vandoor met het prijzenpakket, dat behalve een bedrag van 2.000 euro bestaat uit optredens op diverse festivals, een coachingstraject en een Plato prijzenpakket.

Gezien: Finale Utrecht Popprijs met The Fudge, Kleinindustrie, The Dance en The Q, donderdag 3 juni 2010 @ Tivoli de Helling

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht