Woerdens poppodium Babylon na korte sluiting toch weer open?

Gemeente zegt toe aan een oplossing te gaan werken

Tekst: Maarten Braun ,

Op twaalf juli bleek plotseling dat het Woerdense poppodium Babylon door financiële problemen voor onbepaalde tijd moet gaan sluiten. Na overleg met de gemeente is een ‘doorstart’ waarschijnlijk toch mogelijk. Goed nieuws dus na het eerdere slechte bericht voor het podium waar veel livemuziek, films en thema-avonden worden georganiseerd.

Gemeente zegt toe aan een oplossing te gaan werken

Kort nadat het nieuws de wereld in kwam dat het Woerdense pop- en cultuurpodium Babylon voor onbepaalde tijd de deuren moet sluiten, is er voor het podium alweer goed nieuws. De gemeente gaat een oplossing bedenken om Babylon in het nieuwe seizoen gewoon weer open te laten gaan waardoor er een plek blijft voor de jeugd en voor muziekliefhebbers. Een opsteker voor de zaal waar vooral vrijwilligers werkzaam zijn.

Volgens Marit Kroese, beleidsmedewerker van de gemeente Woerden, was er een tekort ontstaan om het poppodium draaiende te houden. “Het is echter niet zo dat de gemeente minder subsidie gaf aan het podium, dat is namelijk al een aantal jaren het zelfde bedrag”.

Welzijnswerker en één van de betaalde Babylon medewerkers Evert van der Zouw zegt hier het volgende over: “Ik werd betaald door het inmiddels failliete Plein2. Na de teloorgang van deze stichting werd ik betaald door een andere stichting. Het bleek echter dat dit niet voor aantal uren was waarvoor ik werkte, maar voor een stuk minder uren. Op deze manier is er een tekort op de begroting ontstaan.”

Door het tekort kan de zaal niet open blijven. Om een signaal naar de gemeente af te geven besloot Babylon de deur te sluiten in de hoop dat de gemeente zou inzien dat er hulp nodig is om het poppodium open te houden. Deze hulp lijkt de gemeente Woerden ook te gaan bieden, al is nog niets zeker.

“We gaan binnenkort met alle betrokkenen om de tafel zitten, om een plan te bedenken”, aldus Marit Kroese. Het podium kan vooralsnog gewoon doorgaan, maar een exacte nieuwe startdatum is nog niet bekend. Evert: “Wij zijn weer geopend, maar er zullen tot medio augustus, wanneer het gesprek plaatsvindt, geen evenementen, optredens of iets dergelijks georganiseerd worden.”  Het jaarlijkse festival Babypop gaat wel gewoon door.

Wat voor de gemeente heel belangrijk is, is dat het podium blijft bestaan. Het vervult volgens beleidsmedewerker Kroese een belangrijke rol binnen de gemeente. Naast een poppodium, is Babylon ook een jongerencentrum, waar dagelijks  jeugd op af komt. Daardoor mag het niet verdwijnen. Evert van Babylon: “De gemeente heeft al een aantal jongerencentra gesloten, waardoor wij een centrale plek zijn geworden. Wij bestrijken een behoorlijk stuk van de provincie en zijn daardoor een belangrijke factor voor zowel jongeren als muziekliefhebbers.”