The Medics: niet lullen, maar spelen

Op bezoek bij zanger Daniël Langeveld

Tekst: Hanneke van der Linde-de Zeeuw / Foto's: Herre Vermeer ,

The Medics is een jonge band uit Utrecht. De groep speelt zaterdagavond 7 augustus op festival In Vervoering. 3VOOR12/Utrecht zocht zanger Daniël Langeveld thuis op voor een interview. De band blijkt een bijzonder optreden in petto te hebben. “Het wordt een erg explosief optreden.”

Op bezoek bij zanger Daniël Langeveld

The Medics is een jonge band uit Utrecht die naar eigen zeggen ‘dansbare’ rock brengt. De band is jong in twee opzichten: de groep bestaat nog maar sinds de zomer van 2008 en het merendeel van de vijf bandleden studeert nog. Zaterdagavond 7 augustus staat de groep op het Ledig Erf op festival In Vervoering. Daniël Langeveld, zanger van The Medics, vertelt dat de band één hoofddoel heeft. “De muziek die wij in ons hebben, móét er gewoon uit. Het is bijna een kwestie van leven of dood.” Op In Vervoering zal het door vakanties en het vertrek van gitarist Allard al ruim een maand geleden zijn dat The Medics live hebben gespeeld. Daniël belooft dan ook dat de band op het festival ‘een dikke set’ gaat neerzetten. “Het wordt een erg explosief optreden. We hebben niet enorm veel tijd, maar wij zijn ook geen band die anderhalf uur lang wil spelen. Het moet kort en krachtig zijn: niet te veel lullen, maar spelen.”

Inspiratiebronnen
Wat voor muziek kunnen festivalbezoekers van The Medics verwachten? Wat inspireert de bandleden? “Stiekem zijn we best wel fan van alles wat nieuw en indie is,” vertelt Daniël, “maar dansbaar is onze gemeenschappelijke deler. Alles waardoor je niet kunt stilzitten is voor ons inspiratie. Denk dus aan electro, maar het kan ook een vette bluesplaat zijn. We worden veel vergeleken met Editors. We vinden het echt een te gekke band en het is ook absoluut een inspiratiebron, maar het is niet ons doel om een Editors-ripoff te worden. Ons eerste werk ging wel behoorlijk die kant op, maar ons nieuwere werk staat daar echt een stuk verder vandaan.”

Nieuwe muziek
Festivalbezoekers zullen op In Vervoering een bijzonder optreden te zien krijgen. Daniël verklapt dat Pim van de Werken, gitarist van Silence is Sexy en Eins, Zwei Orchestra, met The Medics zal meespelen. “We spenderen veel te veel tijd met hem in de oefenruimte en in de kroeg, dus samen live spelen moest er gewoon een keer van komen.” Van de Werken is momenteel bezig met de productie en het afmixen van vier nieuwe nummers van The Medics. “Het is de bedoeling om deze nummers zo snel mogelijk na de zomer uit te brengen, maar het is nog onzeker wanneer precies en in welke vorm. We hebben in ieder geval ambitieuze plannen.” De band is ook al in gesprek met een bekend platenlabel dat interesse heeft getoond in hun nieuwe werk. “Zonder dat we zelf iets hadden opgestuurd, heeft het label contact met ons gezocht. We hebben onze nieuwe nummers laten horen en ze waren onder de indruk: onze muziek is daar op een aanzienlijk volume gedraaid! Ik ben heel erg benieuwd wat er uit gaat komen, maar sowieso is dit een groot compliment. Dat is echt iets waar wij blij van worden en waar we harder van gaan lopen.”

Kunstenaarsplatform
De bandleden van The Medics gaan behoorlijk ver om ervoor te zorgen dat hun publiek zo groot mogelijk wordt. “Commercieel gezien is het natuurlijk belachelijk om een band te beginnen. We kunnen er niet van leven, maar dat hoeven we ook niet. We gaan ervoor dat onze muziek beluisterd wordt. We willen een band opbouwen met ons publiek, dat is ons doel en daar willen we in uitbetaald worden. Dus we investeren als een malle om onszelf draaiende te houden!” Ook heeft de band een duidelijk toekomstperspectief. Daniël schetst de droom van The Medics: een groot netwerk waarin verschillende kunstenaars samenwerken rond hun muziek. In het ideale geval zal er een wisselwerking optreden: “We helpen elkaar. Wij kunnen dit goed, kun jij iets doen waarmee wij elkaar weer kunnen helpen? Denk aan het ontwerpen van shirts en het opvoeren van performances.”

“Ik kan snel in vervoering raken”
Dit gedroomde kunstenaarsnetwerk rond The Medics roept veel enthousiasme op bij Daniël. “Zo’n platform waarbij je elkaar kunt helpen, zonder dat je gericht bent op het commerciële aspect, en dat het uiteindelijk allemaal goed blijkt te werken.” Over het antwoord op de vraag wat hem nog meer in vervoering brengt, hoeft Daniël niet lang na te denken. “Ik kan snel in vervoering raken. Ik sta zelf altijd helemaal te stuiteren als ik een show heb, voor mij komt daar alles bij elkaar. Je hebt gewoon achter de piano thuis een nummer geschreven. Later komen we in de oefenruimte weer bij elkaar en op dat moment zitten we al te kicken. Als het nummer dan later live goed gaat, heb je dat gevoel keer twintig!”

 

Te zien: Festival In Vervoering met onder andere El Pino & The Volunteers, The Medics, Blaudzun, Woost, Kim Janssen en Audiotransparent, zaterdag 7 & zondag 8 augustus 2010 @ de Utrechtse binnenstad en Park Lepelenburg