Summer Darkness meer dan gothic muziek alleen

"Festival is niet zo donker als mensen denken"

Tekst: Miriam Bons ,

Summer Darkness wordt dit jaar voor de achtste keer georganiseerd, van vrijdag 13 tot en met zondag 15 augustus 2010. Elk jaar wint het festival aan populariteit, zo ook deze editie. 3VOOR12/Utrecht sprak met de bedenker en hoofdprogrammeur van Summer Darkness Kees de Brouwer.

"Festival is niet zo donker als mensen denken"

Summer Darkness is een driedaags ‘dark underground lifestyle’ festival in het centrum van de stad Utrecht. Het draait inmiddels niet meer om muziek alleen, maar gaat nu ook vergezeld van een markt, modeshows en literatuur. 3VOOR12/Utrecht sprak met de bedenker en hoofdprogrammeur van Summer Darkness Kees de Brouwer.

Hoe is het ooit idee ontstaan om Summer Darkness te organiseren?
“In Duitsland hebben ze een groot underground festival,” zegt De Brouwer. “Ik ben daar meerdere keren geweest en vond het geweldig. Ik liep al lange tijd met het idee in mijn hoofd om dit ook in Nederland te organiseren, alleen dan kleinschaliger. Mojo bleek hetzelfde idee te hebben en nu hebben we onze krachten gebundeld.
Het is voor Nederland een uniek concept. Je hebt wel clubavonden of concerten, gericht op dark underground, maar een driedaagsfestival is bijzonder in Nederland.”

Is het festival in de loop der jaren veranderd?
“In 2003 organiseerden wij het festival voor het eerst. De voorbereidingen voor de eerste editie waren vrij kort, waardoor we ons in het bijzonder richtten op muziek. Vrij kleinschalig, maar het sloeg direct aan. Naarmate de edities vorderden, is het steeds verder  uitgebreid. Maar de insteek is altijd dezelfde gebleven: muziek en dark underground lifestyle.
De subtitel is daarentegen wel veranderd. Summer Darkness heette eerst Cybergothic lifestyle weekend. Inmiddels programmeren wij meer dan alleen gothicmuziek, het is breder en toegankelijker geworden. Vandaar dat het festival nu  Summer Darkness – Dark Underground Lifestyle weekend heet.”

Dus als pop- of rockliefhebber hoef je niet helemaal into the dark underground te zijn?
“Nee, absoluut niet! Het festival is niet zo donker als veel mensen denken. Natuurlijk is het wel anders dan een gemiddeld popconcert. Wij laten wel de donkere kant van genres horen.  
Maar wat het festival zo bijzonder maakt zijn de sfeer en de mensen die je er ontmoet. Je komt er niet alleen voor de muziek. Het sfeertje zal de gemiddelde muziekliefhebber verrassen.”

Om terug te komen op de stad, waarom is er voor Utrecht gekozen als locatie?
“Utrecht is een mooie, oude gothische stad, vooral de binnenstad. Het hoort bij de dark undergroundsfeer. Bovendien had een aantal clubs interesse om mee te werken aan dit festival.”

Dus het centrum is van 13 tot en met 15 augustus de place to be?
“De meeste activiteiten vinden plaats op het Domplein, in het hart van de stad dus. Daar is een markt en een muziekpodium met terras. Een kaartje is overigens niet nodig, want zowel muziek als markt zijn  voor iedereen gratis toegankelijk.
Ook in de Domtuin vinden activiteiten plaats. Daar worden bijvoorbeeld bekende undergrondvideo’s van Sopor Aeternus gedraaid. Overige plekken zijn Domkerk, Tivoli OG, Spiegelbar, Speelklok en De Helling waar je dark underground muziek kan horen.’

Tot slot, wat is je hoogtepunt uit de line-up?
“Elke band. Ik vind het belangrijker dat men het festival een keer ontdekt. Onderga het een keer, ook al ben je geen gothic. Je zult merken dat er een leuke sfeer hangt op Summer Darkness. Bovendien heeft het leuke activiteiten en is het toegankelijk voor iedereen.”

Summer Darkness met o.a. Industrial Night, Cyberia en Geistform, vrijdag 13 tot en met zondag 15 augustus @ diverse locaties in Utrecht