Geen deBeschaving in 2010 wegens dreigende vordering curator

Directeur Baars: "We willen in 2011 een stabiele doorstart maken"

Ingmar Griffioen ,

Festival deBeschaving gaat definitief niet door in 2010. Directeur André Baars wil in 2011 een doorstart maken. De reden is een dreigende vordering van de curator van de failliete voormalige partner The Alternative, die als een zwaard van Damocles boven Stichting deBeschaving hangt. Baars: "Wij gaan in 2010 de afwikkeling van het faillissement afwachten."

Directeur Baars: "We willen in 2011 een stabiele doorstart maken"

Festival deBeschaving gaat definitief niet door in 2010. Directeur André Baars laat 3VOOR12 weten in 2011 een doorstart te willen maken. De reden is een dreigende vordering van de curator van de failliete voormalige partner The Alternative, die als een zwaard van Damocles boven Stichting deBeschaving hangt. De curator oordeelt dat het openstaande bedrag, volgens onbevestigde berichten gaat het om 15.000 euro, een schuld betreft. deBeschaving ziet het als een investering van The Alternative in het festival. "Wij gaan in 2010 de afwikkeling van het faillissement afwachten."

Eind 2007 ging deBeschaving samenwerken met boekings- en evenementenbureau The Alternative, dat zelf was ingelijfd door The Entertainment Group (TEG). Samen werd in 2008 de laatste festivaleditie op poten gezet. TEG nam toen een openstaande schuld van het festival over. Na het faillissement van TEG en dochter The Alternative kloppen de curatoren nu bij de stichting aan om het bedrag te verhalen. Baars: "Juridisch is er niks aan de hand, maar de curator kan wel veel druk uitoefenen. Ik kan niet inschatten wat er gebeurt als wij geld in kas hebben en zij druk op de stichting zetten. Dat zou het festival in gevaar kunnen brengen."

Curator Mr. J.A.H. Padberg is duidelijk: "Men vindt het een gift, maar alles wijst erop dat het een lening was. Ik heb in ieder geval nog een vordering van The Alternative op deBeschaving uitstaan." Baars: "Vordering? Dat is mij nooit uitgelegd." Hij betitelt het betwiste bedrag ook niet als gift. "Dat zou betekenen dat zij geld geven en dat er niks tegenover staat. The Alternative heeft dat geld geïnvesteerd in het festival en daar stonden diensten en manschappen tegenover. Voor ons is het een ingelegd bedrag voor samenwerking en winstdeling. Ze kunnen mij niet laten zien dat het niet zo is. Je zou het alleen als lening kunnen zien als het festival voor 100% van hun is. Ze schermen met niet ondertekende contracten, daar staat ook in dat er een overname plaatsvindt, maar die zijn niet voor niets niet ondertekend."

De curator meldt ook dat er gesprekken met de Stichting deBeschaving gevoerd worden over de afwikkeling. Baars reageert ontstemd: "Gesprekken? Onzin! Ik heb die man één keer aan de lijn gehad, daarna een brief gekregen en sindsdien is er radiostilte. De curator heeft ons op een vrij agressieve manier benaderd, wat wij op zijn zachtst gezegd onfatsoenlijk vonden, daarom zien wij geen enkele reden mee te denken. Ik heb toen nog wel uitgelegd hoe de situatie in elkaar steekt en nooit meer een reactie ontvangen. Daarmee is voor ons de kous af."

De festivaldirecteur kreeg naar eigen zeggen de afgelopen weken juist veel steun voor zijn festival. "De gemeente was voornemens ons als partner te ondersteunen in een doorstart en we hadden ook al een hoop sponsors." Volgens Baars waren alle partijen positief. "De Vrede van Utrecht, Stadspromotie en het College van B en W; alle neuzen stonden dezelfde kant op. Het college had zelfs al geld gereserveerd in een potje voor beeldbepalende festivals." Baars is niet bang dat een andere partij nu in het gat springt dat deBeschaving achterlaat. "Daar is iedereen vrij in. Als er een tof festival in Utrecht komt, zal ik de eerste zijn om het te stimuleren. Het zou ook goed zijn voor onze ambitie om Culturele Hoofdstad te worden."

De directeur focust zelf liever op een editie in 2011. "Dan hebben we een jaar de tijd om de interne organisatie te versterken en de sponsors en subsidies in een vroeg stadium zeker te stellen. Dan kunnen we zonder veel risico's en last van curatoren een stabiele doorstart maken en in 2011 echt 'full blast' gaan." Voor de volgende editie hoopt Baars weer op het terrein rond Vredenburg Leidsche Rijn. Hij heeft de programmeurs van Vredenburg vast verzocht om de beoogde datum voor volgend jaar vrij te houden.