Diggy Dex’ hiphop verwarmt EKKO op koude winteravond

Skiggy Rapz boeit met een korte maar complete set

Tekst: Niels Spinhoven / Foto's: Robin Clemens ,

Sinds de release van zijn album Mayonaise voor de Ziel is Diggy Dex in alle hoeken van dit land te zien geweest. Met de zomerhit Slaap Lekker (met Eva de Roovere) in zijn kontzak en de nieuwe single Vandaag een kleine maand uit is hij met zijn band De Dopeste Familie opnieuw op clubtour.

Skiggy Rapz boeit met een korte maar complete set

De zoveelste sneeuwbui van deze winter drijft over Utrecht. Voor velen een reden om de verwarming nog wat hoger te draaien en onderuit te zakken op de bank. Maar er is een veel betere manier om deze gure avond door te komen; Diggy Dex speelt in EKKO het is daar goed opdrogen en opwarmen.  

Sinds de release van zijn tweede album Mayonaise voor de Ziel is de Amsterdamse rapper Diggy Dex (bij de burgerlijke stand bekend als Koen Jansen) vrijwel non-stop in alle hoeken van dit land te zien geweest. Met de zomerhit Slaap Lekker (met Eva de Roovere) in de kontzak en nieuwe single Vandaag nog maar net een maand, is hij met zijn band De Dopeste Familie op clubtour.  

Diggy wordt daarbij vergezeld door producer en vaste waarde Skiggy Rapz als support. EKKO is nog wat rustig als de jarige Skiggy van start gaat, maar op het podium zijn zeker geen teleurgestelde gezichten te zien. De bezoekers die er wel zijn zien een gedreven drietal aan het werk. Skiggy Rapz maakt funky hiphop old-school style. Hij leeft zich daarbij niet uit in eindeloze flows, maar balanceert mooi tussen melodie (Been around the Block) en ritme (Sure Shot), in persoon vertegenwoordigd door enerzijds zanger Tienus en anderzijds DJ DNS. Skiggy propt een volwaardige en veelzijdige set die zonder meer boeit in  slechts een halfuur. Aanstekelijk? Neehoor, besmettelijk! 

Diggy Dex gaat verder waar Skiggy Rapz ophoudt, maar dan in zijn moerstaal en met een veelkoppige band. Doordat drum en bass ambachtelijk mensenwerk is, klinkt Diggy Dex live wat minder hoekig en dan op plaat. De Dopeste Familie geeft voldoende ruimte voor andere invulling van Diggy’s songs, waardoor met de nieuwe single 'Vandaag' al snel het eerste zing-mee-met-de-bandmoment daar is. Dex zelf belijdt de liefde voor zijn muziek in Het Voelt Zo en dat klopt met wat er te zien is. Dit concert is niet het zoveelste optreden voor deze act, maar toch weer een nieuw feestje. Zie als bezoeker die glimlach dan maar eens te onderdrukken.  

Na de toegift met Slaap Lekker (met Carmen als lokale Eva stand-in) en een reprise van Vandaag is het over. Mamma Dex is tevreden: “Strakke show hè?”. Het publiek kan met een warm gevoel de Utrechtse nacht in.  

Gezien: Diggy Dex en De Dopeste Familie & Skiggy Rapz, zaterdag 30 januari 2010 @ EKKO