Debuutalbum dj/producer Pitto mix van experimenteel luistervoer

”Je kunt naast dansen ook onderuit gaan zitten en luisteren”

Tekst: David van Roon ,

Dj/producer Pitto is hard bezig aan zijn debuutalbum dat deze zomer moet uitkomen. Tussen het werken aan zijn album en organiseren van diverse evenementen door treedt Pitto ook op in zowel binnen- als buitenland. 3VOOR12/Utrecht sprak met hem over zijn aankomende debuut.

”Je kunt naast dansen ook onderuit gaan zitten en luisteren”

Onlangs won hij in de categorie Dance/Producers nog de Grote Prijs van Nederland, nu is hij hard bezig aan zijn debuutalbum. Tussen het maken van nieuwe songs en het werken aan zijn album gaat hij de clubs langs om zijn sets ten gehore te brengen. Utrechter Pitto is dj/producer en maakt muziek die hij zelf omschrijft als 'elektronisch met een vleugje new jazz-, pop- en house-invloeden'.

Met zijn aankomende album ‘Objects In A Mirror Are Closer Than They Appear’ wil Pitto meer dan alleen danceliefhebbers bereiken. “Deze plaat zal een stuk breder zijn dan je normaal van een danceproducer zou verwachten. Het is meer dan alleen een album dat je hard aanzet om lekker te gaan dansen. Wat het goed luisterbaar maakt, is dat het album een mix is van experimenteel luistervoer; je kunt ook onderuit gaan zitten en luisteren.”

Om een grotere doelgroep te bereiken wil Pitto op zijn debuut verschillende genres samen laten komen. “Er zullen veel new jazz- en Portishead-achtige tracks op deze cd staan. Ik denk dat ik met het uitkomen van dit album een grotere doelgroep zal bereiken; er zullen meer mensen zijn die deze stijl kunnen waarderen. Ik hoop dat deze plaat gaat niet alleen tot de dance-categorie gaat behoren, ik verwacht dat hij ook als een popplaat ontvangen zal worden.”

Hoewel Pitto zegt geen groupies te hebben, heeft hij wel een hoop supporters. “Vlak voor en tijdens de Grote Prijs finale had ik het gevoel alsof ik elke dag jarig was, ik werd zo veel gesteund. En toen er ook nog eens een grote doos nieuwe apparatuur, die ik van het Grote Prijs prijzengeld had gekocht, voor mijn deur stond, werd dat jarige gevoel alleen maar versterkt.”

Hoewel de deadline voor ‘Objects In A Mirror Are Closer Than They Appear’ al een aantal keer verschoven is, begint de finishlijn nu in zicht te komen. “Ik heb een selectie gemaakt van een track of 30. De vraag is nu: welke nummers halen het album. Er moeten uiteindelijk zo’n vijftien nummer op het album komen. Er zullen zowel korte als lange nummers op de plaat staan, afgewisseld met interludes. De bedoeling is dat het album een geheel wordt, maar toch stiekem uit allerlei losse delen bestaat.”

Bij het maken van de plaat laat Pitto zich vooral leiden door wat hij zelf wil. “Ik ben minder muziek gaan luisteren om me meer te focussen op mijn eigen visie.”  Voor Pitto is een goede track er eentje die emoties bij hem oproept, maar waar hij ook zijn luisteraars mee raakt. “Het maken van tracks gaat gepaard met allerlei emoties en moet precies zijn wat je zelf wilt luisteren als je met de auto door de Zwitserse Alpen rijdt.”

“Het is een lange weg van ruwe schetsen naar een mooi eindproduct.” Om tot deze selectie van 30 songs te komen was een lange zoektocht voor Pitto, toch zal hij nu nog vijftien songs moeten schrappen. “Je denkt telkens: maar ik vind dit ook wel erg vet en dat moet eigenlijk ook op het album.” Toch krijgt het album volgens Pitto steeds meer vorm. “Het moment om te kunnen zeggen: dit is het is vrij bepalend. Daarna zal het hard gaan, gaat de focus op de tracks zelf liggen: de volgorde en hoelang ze moeten zijn. Maar ik verwacht dat als ik dan ga mixen er weer een heel nieuw creatief proces op gang zal komen. Dan zal ik opeens denken: o, zo is het nog toffer!”

Als alles volgens schema verloopt, ligt ‘Objects In A Mirror Are Closer Than They Appear’ deze zomer in de schappen. “Helaas komt het album net te laat uit voor het festivalseizoen, maar met wat prereleases hoop ik toch gevraagd te worden.”

Naast muziek produceren en optreden organiseert Pitto ook zelf evenementen. “Rijk word ik er niet van. Het is eerder geld erop toeleggen dan verdienen. Ik zie mijn evenementen organisatie puur als liefdewerk. Ik zou ook niet willen dat het dat niet was, dan zou ik er al snel genoeg van hebben. Passie beleven en ontdekken, dáár gaat het om.” 
 

Te zien:

Club 3voor12/Utrecht met The Circles, Audiotransparant, Pitto, donderdag 28 januari @ dB’s

Pitto, zaterdag 20 februari @ Tivoli de Helling