Yen Harley biedt stevige rocknummers Yen Harley biedt stevige rocknummers

Lukas Batteau niet langer ingetogen singer-songwriter

, Tekst: Miriam Bons

Yen Harley biedt stevige rocknummers

Lukas Batteau niet langer ingetogen singer-songwriter

Tekst: Miriam Bons ,

In december 2008 vormde singer-songwriter Lukas Batteau onder zijn eigen naam een band. Hij bracht de akoestische EP ‘All Dressed Up And Nowhere To Go’ uit. Na een jaar spelen besloot de band de naam te veranderen naar Yen Harley. Onder deze naam verschijnt op 26 maart hun debuutalbum ‘The Substance of Things’.

Lukas Batteau niet langer ingetogen singer-songwriter

Yen Harley is een Utrechtse rockband die jaren ’90-rock produceert. Zanger en gitarist Lukas Batteau staat in het middelpunt. Hij begon een jaar geleden solo en bracht de akoestische EP ‘All Dressed Up And Nowhere To Go’ uit. Inmiddels heeft Batteau een vaste bezetting gevonden: Berry Vink (drums), Rolf Perdok (gitaar) en Josine van der Splinter (bass).  

De release van hun debuutalbum ‘The Substance of Things’ stond aanvankelijk in december gepland. Maar de band wilde rustig een platenlabel zoeken. Begin 2010 tekende de band bij platenlabel Dying Giraffe Recordings. De release staat nu gepland op 26 maart.  

Mocht je bij dit debuutalbum denken: ik heb een rustig ingetogen plaat in handen, dan heb je het mis. Lukas Batteau heeft de akoestische gitaar aan de wilgen gehangen en de elektrische gitaar eruit gehaald. De band heeft vast gedacht: een nieuwe naam, dus ook een nieuw geluid.  

Bij het luisteren van de eerste tien seconden van ‘Pearls’ word je toch nog even op het verkeerde been gezet: je hoort een rustig gitaarsolootje. Daarna is het over en uit met de rust. Harde gitaren en drums schreeuwen je tegemoet. Het doet gelijk denken aan Death Cab For Cutie en The Smashing Pumpkins. Mocht je nog niet wakker zijn, dan ben je dat wel na het luisteren van dit eerste nummer. Gelukkig kent het nummer ook rustige momenten waardoor je als luisteraar even op adem kan komen.

Wie toch de Batteau van een jaar terug wil horen, moet verder zappen naar het nummer ‘The Seventh Day’. Het nummer klinkt zweverig, dromerig en bestaat uit mooie gitaarsolo’s. Als luisteraar ben je volkomen ontspannen na het horen van voorgaande nummers op het album. Bij dit rustige nummer komt de stem van Batteau goed tot zijn recht. Of de stem van de zanger geschikt is voor het hardere werk is moeilijk te zeggen. Soms lijkt hij er moeite mee te hebben om over het harde gitaar- en drumwerk heen te komen.

‘Call It Love’ is de eerste single van Yen Harley. Singlewaardig is dit nummer zeker door het aanstekelijke refreintje. Is het origineel? Nee. De band had meer kunnen maken van de mogelijkheden van gitaar en drums. Nog een voorstel: ga gebruikmaken van een pianist. Dat zou de muziek divers maken en zich onderscheiden van de rest van de gitaarbandjes. De kans dat Yen Harley ondergesneeuwd raakt door andere bandjes is groot.

Hoe hard de plaat begon, zo zacht eindigt hij. ‘By Starlight’ is een rustig, ingetogen nummer, waar Batteau weer even als solist naar boven komt. Mooie afsluiting van het album. Vooral de laatste minuut, waarin de band nog even laat horen hoe die andere weg die ze zijn ingeslagen klinkt.


'The Substance of Things' van Yen Harley komt uit op 26 maart 2010.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht