Utreg Centraal 6 is snelle mix van gevestigde en nieuwe namen Utreg Centraal 6 is snelle mix van gevestigde en nieuwe namen

Mixtape is nieuw creatief hoogtepunt, maar mist live zijn uitwerking

, Tekst: Maarten Braun / Foto's: Robin Clemens

Utreg Centraal 6 is snelle mix van gevestigde en nieuwe namen

Mixtape is nieuw creatief hoogtepunt, maar mist live zijn uitwerking

Tekst: Maarten Braun / Foto's: Robin Clemens ,

Afgelopen zaterdag was het weer tijd voor de jaarlijkse editie van Utreg Centraal. Deze avond staat altijd garant voor alles wat met Utrecht en hiphop te maken heeft. Voor deze zesde editie namen meer dan 40 (!) artiesten een mixtape op die vervolgens live werd gespeeld. Leuk, creatief, maar live kwamen de kruisbestuivingen helaas wat minder tot hun recht.

Mixtape is nieuw creatief hoogtepunt, maar mist live zijn uitwerking

Eens per jaar is er in de Tivoli een Utrechts feestje, een Utrechts hiphopfeest wel te verstaan. Utreg Centraal geeft telkens een update van wat er op dat moment speelt binnen de Utrechtse scene. Deze zesde editie, voor het eerst in De Helling en voor de eerste keer volledig georganiseerd door stichting Habek, heeft een iets andere insteek dan de voorgaande edities. Speciaal voor deze avond is er een mixtape gemaakt. Iedere MC werd gekoppeld aan een andere producer. In totaal zijn er zo ongeveer twintig unieke 'hiphop-combo’s' ontstaan, die elk een eigen bijdrage aan de tape hebben geleverd. Resultaat is een leuke mix(tape) van gevestigde namen, nieuw talent en unieke kruisbestuivingen. En vanavond wordt deze mixtape live ten gehore gebracht.

De voor Utrechtse begrippen bekende rappers als Master Surreal, Skiggy Rapz, J.A.E. en Skaffalau worden gebroederlijk afgewisseld met wellicht minder bekende namen als Tamere, N-ill en Steach. Diezelfde afwisseling geldt natuurlijk ook voor de producers, die overigens het podium niet betreden. Het gekozen thema dit jaar was 3D. Iedere bezoeker krijgt bij binnenkomst een 3D-brilletje aangereikt vanwege de driedimensionale visuals die vertoond zullen worden. Maar uiteindelijk hebben maar weinig bezoekers de behoefte om de bril te dragen en zijn de 3D-effecten nauwelijks zichtbaar.

Het positieve van vanavond is dat al het hiphoptalent dat in Utrecht rondloopt (en dat is nogal wat) op één avond kan optreden. Voor jonge rappers is dat een uitgelezen kans om van zich te laten spreken. Hoewel vakkundig aan elkaar gemixt door dj’s Mseize en Prace, oogt het geheel wat rommelig. Wellicht komt dat doordat de acts elkaar snel afwisselen en de bezoekers soms niet doorhebben wie er op dat moment optreedt. Aan de andere kant is dat juist het idee van een mixtape: op de cd hoor je immers ook geen aankondiging. Daarnaast wil een gemiddeld publiek soms ook wat bekendere nummers horen. Maar de insteek van de avond is juist nieuwe, speciaal voor deze avond gemaakte tracks. Muzikaal en creatief gezien is de avond een nieuw hoogtepunt in de Utrechtse scene, maar de uitwerking is helaas nog niet wat het moet zijn. Waar op voorgaande edities ook veel ruimte was voor instrumentale inbreng, blijft dat vanavond beperkt.

Skiggy Rapz opent de avond  zoals we van hem gewend zijn en dat is te merken: vrolijke opzwepende hiphop brengt het publiek vrijwel meteen in een opperbeste stemming. Vervolgens verschijnen in een rap tempo onder andere N-ill, King Jule en Polski & Mannetie. Het laatst genoemde duo valt positief op door hun energie en samenwerking. Beiden nemen hun tekst ‘Scheer je hoofd kaal’ wel heel erg letterlijk: twee bevallige jongedames scheren hun beider hoofden volledig glad.

Een avond als deze hoort natuurlijk af en toe onderbroken te worden door een dj die zijn scratchkunsten vertoont. Dat gebeurt ook en is een welkome afwisseling. Stropstrikker Skaffalau en ex-Stropstrikker J.A.E. zijn aanwezig om hun Utrechtse reputatie hoog te houden. Amersfoort wordt als ander hiphopbolwerk in de provincie natuurlijk niet vergeten en wordt vertegenwoordigd door Nick van de Kaart. Hij is al een aantal jaren bezig, met onder andere de groep Nedertoon en verdient een keer een groot podium zoals de Helling.

Voorafgaand aan Utreg Centraal werd aangekondigd dat Steen samen met het onbekende gezelschap de Jolly Joppers op het laatste moment is toegevoegd aan de enorme rij namen van de avond. Speculaties over wie of wat dit gezelschap zou zijn deden de ronde op het internet. Uiteindelijk blijken de Jolly Joppers onder andere te bestaan uit Kyteman (op toetsen) en zanger Torre van De Staat (op gitaar). Al met al een aparte combinatie. Dit vormt ook gelijk het hoogtepunt van de avond, mede door de instrumentale inbreng. Er ontstaat een soort harde live gespeelde metal-crossover en dat past precies bij rapper Steen. Wellicht zit hier een toekomstig project in.

Zo snel als Steen en consorten kwamen, zo snel volgen alweer de volgende MC’s. Onder andere Boemklatscher Atactic, freestyler Meester T en Avi. De laatstgenoemde laat duidelijk zijn eigen stijl in de hiphop horen en lijkt beïnvloed te zijn door dancehall. De avond vliegt verder voorbij en als de hele Utreg Centraal-groep op het podium verschijnt, is aan de mixtape ook meteen een einde gekomen.

Gezien: Utreg Centraal 6 met o.a. King Jule, Steen, Nick v/d Kaart, Mr. Polska, J.A.E., Skaffalau, Skiggy Rapz en Kapabel, vrijdag 12 februari @ Tivoli de Helling 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht