Utrecht geeft ton uit aan eerste steen Muziekpaleis Utrecht geeft ton uit aan eerste steen Muziekpaleis

Leefbaar Utrecht: “Zo feestelijk is het niet”

, Atze de Vrieze

Utrecht geeft ton uit aan eerste steen Muziekpaleis

Leefbaar Utrecht: “Zo feestelijk is het niet”

Atze de Vrieze ,

Donderdag 18 februari legde de Utrechtse wethouder Harm Janssen een damwand op het Vredenburg, de spreekwoordelijke eerste steen van het Muziekpaleis. De feestelijkheden rond dat officiële moment kostten ongeveer 100.000 euro. Een flink bedrag, maar volgens CDA-wethouder Janssen niet buitenproportioneel.

Leefbaar Utrecht: “Zo feestelijk is het niet”

Donderdag 18 februari legde de Utrechtse wethouder Harm Janssen een damwand op het Vredenburg, de spreekwoordelijke eerste steen van het Muziekpaleis. De feestelijkheden rond dat officiële moment kostten ongeveer 100.000 euro. Een flink bedrag, maar volgens CDA-wethouder Janssen niet buitenproportioneel. “Met live-muziek, videoschermen en een podium gaat het gewoon om zulke bedragen voor een evenement in de buitenlucht”, zei hij tegen De Nieuwe Utrechter. Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft bouwbedrijf Heijmans ook mee betaald, maar de gemeente Utrecht heeft het grootste deel bijgedragen. Bij de bijeenkomst waren zo’n 500 mensen aanwezig. De ceremonie kostte dus zo’n 200 euro per bezoekers. Ter vergelijking: Tivoli ontvangt op jaarbasis een kleine drie ton subsidie, naar EKKO gaat zo’n 250.000 euro.

Vincent Oldenborg van Leefbaar Utrecht schrikt van het hoge bedrag. “Ik vind het zeker in deze tijd van crisis niet gepast om zo veel geld uit te geven aan zo’n feest. Bovendien: zo veel reden om een feestje te vieren is er niet. De ontwikkelingen staan al een tijdje nagenoeg stil en de afgelopen vier jaar is het niet gelukt de verschillende partijen op één lijn te krijgen. Sterker nog: op dit moment bevinden ze zich in een mediationproces. Langzamerhand is het een prestigeproces voor de wethouder geworden. Zo vlak voor de verkiezingen lijkt het er sterk op dat hij nog even wat aandacht naar zichzelf wil trekken. Natuurlijk zijn wij niet tegen een feestje. Aan zo’n eerste paal mogen best een paar ballonnen en er mag heus een borrel gedronken worden.”

Onder die 500 bezoekers was ook Tim Schippers, fractievoorzitter van de SP. De borrel heeft hij afgeslagen. “Wij hadden een grote balk en een paar zakken nepgeld bij ons, om te protesteren tegen de gang van zaken rond het stationsgebied. Vorig jaar is er ook al 34 miljoen extra bijgekomen voor het Muziekpaleis. Tijdens de begrotingsbesprekingen liep iedereen met sobere gezichten rond. 30.000 euro per jaar voor de vogelopvang kon er niet vanaf, dan vind ik dit bij de beesten af. Bouwbedrijf Heijmans en projectontwikkelaar Corio verdienen verschrikkelijk veel geld aan het stationsgebied. Zij zouden zo’n ceremonie moeten bekostigen, niet de burger.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht