Nieuwe Bong-Ra wordt heftiger, bombastischer en met minder bpm Nieuwe Bong-Ra wordt heftiger, bombastischer en met minder bpm

Breakcore-pionier plant nieuwe ep en album in zomer

, Ingmar Griffioen

Nieuwe Bong-Ra wordt heftiger, bombastischer en met minder bpm

Breakcore-pionier plant nieuwe ep en album in zomer

Ingmar Griffioen ,

Na twee jaar met The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble richt Jason Köhnen zich weer helemaal op Bong-Ra. Voor medio april plant hij een ep en voor deze zomer een album, waarop hij zijn trademark breakcore-stijl opnieuw uitvindt. "Van 100 tot 200 bpm en alles daartussen. Van zware gitaren met beats tot dubstep-achtige tracks en jungle; het wordt heftiger en bombastischer."

Breakcore-pionier plant nieuwe ep en album in zomer

Na de release met The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble (TKDE) richt Jason Köhnen zich weer helemaal op Bong-Ra. Voor medio april plant hij een ep en voor deze zomer een album, waarop hij zijn trademark breakcore-stijl opnieuw uitvindt. "Het wordt weer gevarieerd, van 100 tot 200 bpm en alles daartussen. Van zware gitaren met beats tot dubstep-achtige tracks en jungle."

"Het proces is weer begonnen", meldt Köhnen. "Ik heb nu weer volledig tijd om aan de nieuwe plaat te gaan werken." Twee jaar was hij bezig met de tweede cd van TKDE, een van de redenen dat de nieuwe Bong-Ra wat vertraagd is. "Wat ook meespeelde is dat ik ruim 10 jaar hele heftige, snelle nummers heb geproduceerd. Ik heb zo'n beetje alles binnen dat bereik gedaan, qua producties en beats. En ik wil me niet herhalen met componeren, dus dit wordt wat heftiger en bombastischer, met wat lagere bpm's. Dat is voor mij ook interessanter."

De opnames met TKDE brachten nieuwe inzichten. "Bij TKDE merkte ik dat je met minder bpm nummers meer kan laten ademen en zo meer ruimte geeft voor bassen." De Bong-Ra albums wijken sowieso altijd af van de genadeloze live-sets. "Op mijn lp's doe ik ook mid-tempo tracks en is het toch wat meer luister- dan dansvloergericht." Het eerste nummer Megasaurus is al te horen op Bandcamp. "Alle titels en artwork zijn geïnspireerd op bizarre monsters, omdat het vrij kolossaal en heftig moet gaan klinken."

Verder komt Bong-Ra snel met een digitaal album onder de naam Wormskull, een samenwerking met Rotterdammer Deformer. Ook vond hij zichzelf eind 2009 terug op Kats Karavan - The History of John Peel on the Radio: een 4-cd box met favorieten van de fameuze BBC radio-dj. "Voor zijn dood heeft hij een top 125 samengesteld uit die duizenden Peel-sessies. Dat is nogal een eer, als je ziet wij er allemaal bij staat; Thin Lizzy, The Cure, The Fall, Tindersticks, Pulp..." Omdat zijn breakcore nogal afwijkt, naast The Orb is het zelfs de enige elektronische track, krijgt Bong-Ra veel reacties in recensies. "Ik had natuurlijk geluk dat ik een beetje zijn lieverdje was en altijd veel gedraaid werd. Die gozer blijft me achtervolgen. Gelukkig kom ik niet meer van hem af."

Voor shows vliegt Bong-Ra steeds meer naar het oosten. "Morgenochtend pak ik het vliegtuig voor een weekend Oekraïne, met shows in Kiev en Odessa." De populariteit van drum 'n' bass en breakcore in het Oostblok snapt hij wel. "In Europa zijn we opgegroeid met techno, daar zijn ze opgegroeid met drum 'n' bass en houden ze ook van het hardere, rauwere werk. Dan sta je voor zo'n 1500 man als headliner." Het verschil in beleving met West-Europa is enorm. "Hier kan je elk weekend kiezen uit vier feesten. In Rusland of Roemenië hebben ze eens in de een of twee maanden een feest, waarvoor ze iemand uit het buitenland halen. Dus dan gaan ze helemaal uit hun dak. Je merkt dat je dan zoveel meer energie terugkrijgt."

Bong-Ra is zaterdag 6 maart eerst in Watt, Rotterdam te zien en dan diezelfde avond vanaf 3.00 uur met een bijna volledig nieuwe live-set, ondersteund door een Franse vj, op 5 Days Off in de Melkweg Oude Zaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht