J.A.E. releast solodebuut met zijn vrienden en zet Utrecht nog meer op de hiphop-kaart J.A.E. releast solodebuut met zijn vrienden en zet Utrecht nog meer op de hiphop-kaart

Hiphopfeest voor de 'Koning der Armen'

, Tekst: Maarten Braun / Foto's: Tim van Veen

J.A.E. releast solodebuut met zijn vrienden en zet Utrecht nog meer op de hiphop-kaart

Hiphopfeest voor de 'Koning der Armen'

Tekst: Maarten Braun / Foto's: Tim van Veen ,

Ex-Stropstrikker J.A.E. is terug. In een volgepakte Tivoli De Helling presenteerde Je Afrikaanse Excellentie afgelopen vrijdag 'Koning der Armen', zijn eerste soloplaat. Om dit een feestelijk tintje mee te geven had hij gelijk een aantal bevriende rappers meegenomen: Zwart Licht, Zo Moeilijk en zelfs zijn oude makkers van de Stropstrikkers!

Hiphopfeest voor de 'Koning der Armen'

Nadat de Stropstrikkers er plotseling mee ophielden, vroeg iedereen zich af wat er ging gebeuren. Al snel werd duidelijk dat de hiphop in Utrecht nog altijd springlevend is. Nu J.A.E. solo is gegaan, is de Domstad zelfs een hiphopartiest rijker, want de Stropstrikkers staan vanavond -naast Zwart Licht en Zo Moeilijk- ook gewoon op het podium!

Elke gast krijgt vanavond twintig minuten. Zwart Licht trapt de avond af. De Amsterdammers hebben een stormachtig jaar achter de rug waarin zij niets dan lof oogsten. Ook al is de zaal pas halfvol, het publiek krijgen ze gemakkelijk mee. Kenmerkend voor Zwart Licht zijn de schelle stem van Akwasi en de grime-achtige beats van Hayzee. Uiteraard wordt de undergroundhit ‘Bliksemschicht’ niet overgeslagen en dat is te merken: de energie spat van het podium.

Als Zwart Licht een voorbode is voor de rest van de avond, kan er niets meer fout gaan. Toch wordt het lastig voor Zo Moeilijk om Zwart Licht te evenaren. De Nijmegenaren brengen nummers van hun album ‘Nijmeegse Modo’, maar lopen ook alvast vooruit op een nieuw project: 'Deux Deux'. Anders dan Zwart Licht weet Zo Moeilijk het live minder waar te maken, wat vooral komt door een wat mat optreden.

Vervolgens zijn daar plots de Stropstrikkers. Rapper Skaffalau en producer Klaas Vaak hebben de draad weer opgepakt en zijn zelfs al bezig met het dit jaar te verwachten album ‘Duivels Koninkrijk’. Dit is het eerste optreden in deze setting zonder J.A.E., maar het is er niet minder om. Het klinkt als vanouds: kale, duistere jaren negentig hiphop, wat zo kenmerkend is voor de Strikkers. “Het is emotionele shit”, zegt Skaffalau. “Omdat het zo goed is weer terug te zijn”. Het optreden eindigt met een nummer over drugs en de verbondenheid die dat onder verschillende mensen creëert. Een leuke afsluiter.

De laatste act is natuurlijk J.A.E., die ook nog eens jarig is op zijn eigen releaseparty. 'Koning der Armen' heet zijn eerste soloplaat en slaat op zijn label ‘Hof van Jaeden’, waarop hij onbekende rappers en producers een kans geeft en een podium biedt. De nummers van het nieuwe album komen natuurlijk aan bod, maar ook samen met Skaffalau wordt Stropstrikkers ‘Bedek Je Nek’ gespeeld.
De nieuwe nummers klinken live allemaal goed door onder andere de zware oldschool bassen, maar de beats zijn niet te opvallend. Het gaat zoals J.A.E. zelf zegt om de mc en zijn skills en niet alleen om de productie. Het publiek geniet van het optreden en het wordt nog beter als de hele ‘Hof van Jaeden-stal‘ meedoet. De vele (nog) onbekende muzikanten op het podium zwepen de bezoekers nog eens extra op.

Het wordt ook een familie-aangelegenheid:  zo is de back-up mc J.A.E’s broertje en haalt J.A.E.  zijn moeder nog op het podium om een voor haar bedacht nummer, ‘Cecillia’, dat ook op het album staat, te rappen. Als afsluiter is er het nummer ‘Zelfservice’, over hard werken en zelf ondernemen in de muziekindustrie. Iets dat als een typisch Utrechtse hiphop mentaliteit gezien kan worden.


Gezien: Releaseparty J.A.E. met Zwart Licht, Zo Moeilijk, Stropstrikkers en J.A.E., vrijdag 29 januari @ Tivoli de Helling 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht