I am Oak is klaar voor het grotere werk I am Oak is klaar voor het grotere werk

Songwriter Thijs Kuijken wil met tweede cd Europa opzoeken

, Ingmar Griffioen

I am Oak is klaar voor het grotere werk

Songwriter Thijs Kuijken wil met tweede cd Europa opzoeken

Ingmar Griffioen ,

Na een cd in eigen beheer begint met de opvolger voor I am Oak het serieuze werk. De Utrechtse groep rond songwriter Thijs Kuijken verwacht het album On Claws binnen drie maanden uit te brengen. Ondanks buitenlandse interesse komt dat uit bij het kleine Snowstar Records. "Misschien was het anders wel een te grote stap geweest."

Songwriter Thijs Kuijken wil met tweede cd Europa opzoeken

Na een cd in eigen beheer begint met de opvolger voor I am Oak het serieuze werk. De Utrechtse groep rond songwriter Thijs Kuijken is met een nummer vertegenwoordigd op de derde Hollandse Nieuwe compilatie en verwacht het album On Claws binnen drie maanden uit te brengen. Ondanks Franse en Amerikaanse interesse komt de release uit bij het kleine Utrechtse Snowstar Records.

Thijs Kuijken verhuisde drie jaar terug naar Utrecht om te studeren. Op zijn kamer begon hij muziek op te nemen met akoestische gitaar en zang als basis. In november 2008 verraste hij met Ols Songd, een verzameling donker-melancholische folky songs, die in eigen beheer uitkwam. "Een label was niet noodzakelijk. Die cd heb ik gewoon gemaakt om wat te hebben om na shows aan mensen te verkopen."

Om op te treden verzamelde hij wat bevriende muzikanten. Inmiddels is I am Oak een vijftal, maar vorige week stonden ze als trio in EKKO. Dat was omdat de bassist met Kim Janssen op tour is en de toetseniste ook in The Secret Love Parade speelt. Geen probleem vindt Kuijken. "Het is heel vrijblijvend; ik heb met opzet een clubje mensen gezocht die ik fijn vind, waarvan de meesten ook hun eigen ding doen. I am Oak is zo opgezet dat het van solo tot vijfkoppig en alles er tussenin kan functioneren."

Het debuutalbum leverde aardig wat aandacht op. "Het gaat steeds beter, we doen meer en grotere shows. Ik heb afgelopen jaar een nieuwe plaat opgenomen. Die is bijna af en komt eind april of begin mei uit op cd en vinyl op Snowstar." Toch was er ook buitenlandse belangstelling. "Ik heb geprobeerd een buitenlands label te zoeken en er kwamen toen reacties van het Franse Fargo en een Amerikaans label." Dat ging Kuijken echter te lang duren. "Zij wilden ons eerst zien spelen. Dat zou SXSW worden en toen dat niet ging lukken, heb ik besloten het eerst bij Snowstar te doen en te kijken of ze dan nog interesse hebben. Misschien was het achteraf ook wel een te grote stap geweest." 

De zaak is nu om een plek voor een cd-presentatie te zoeken en wat shows te boeken rond de releasedatum. "We hebben ook nog plannen voor een kleine UK-tour met The Secret Love Parade. En ik ben dit weekend in Parijs geweest, waar mensen ook heel enthousiast waren. Onze bassist Stefan heeft daar ook contacten, dus misschien dat we later dit jaar een Frans tourtje doen. Ik denk dat we dit jaar een beetje Europa gaan opzoeken." Inmiddels is Kuijken bijna klaar met zijn studie fotografie aan de HKU, maar zet hij zijn kaarten vooral op de muziek. "Na dit jaar ben ik in principe afgestudeerd en wil ik wel het beroepsveld in. Maar muziek is een grotere passie. En al langer, dus die komt op de eerste plek."

Het nummer On Trees and Birds and Fire van I am Oak staat op de Hollandse Nieuwe compilatie III, die staat nog tot 22 februari online. Op MySpace vind je een akoestische sessie van vijf nummers, vorige week opgenomen in een Parijse bloemist.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht