Geen carrousel op het podium bij Yesterday’s Men Geen carrousel op het podium bij Yesterday’s Men

Donderdag speelt de band tijdens Club 3VOOR12/Utrecht

, Tekst: Annemarie Rozendaal

Geen carrousel op het podium bij Yesterday’s Men

Donderdag speelt de band tijdens Club 3VOOR12/Utrecht

Tekst: Annemarie Rozendaal ,

Vorig jaar stond de band Yesterday’s Men voor het eerst op het podium, maar het kan hard gaan. De band heeft al veel optredens achter de rug en zelfs al een paar prijzen in de kast staan. Op dit moment is de band druk bezig met de eerste langspeler, waarop de Romantiek centraal staat.

Donderdag speelt de band tijdens Club 3VOOR12/Utrecht

Yesterday's man zit midden in de opnames van een cd. Tijdens het gesprek met 3VOOR12/Utrecht zit zanger Rudolph Quincy tussen de instrumenten. “Na de zomer kregen we ineens zoveel optredens dat het opnemen van de cd op een laag pitje stond. Nu we zoveel aandacht krijgen leggen we de lat hoger. We gaan nu naar een studio en willen niet langer zelf prutsen.”

Met dat 'zelf prutsen' bedoelt Rudolph opnemen op zolderkamers en in een afgelegen loods. “Die loods is van de vader van een van de bandleden. Hij staat helemaal vol met machines. Tijdens het opnemen ging er soms zomaar een aan. We hebben dan ook besloten op het nieuwe album een heel nummer met machines te maken. Dat klinkt heel experimenteel, maar dat valt best mee als je het nummer hoort.”

De muziek van Yesterday’s Men is geïnspireerd op de Romantiek. En dan niet de 'kleffe' variant, maar de kunststroming. Het gevoel staat centraal. “We willen ons afzetten tegen de beredenerende muziek en niet te lang nadenken over een nummer. Bij ons gaat dat van heel bombastisch tot heel klein. We gebruiken voor sommige nummers wel 40 tracks.”

De band neemt dan ook alles direct op. De bandleden schrijven in de studio, tijdens repetities maken ze geen nummers. “Als we een nummer hebben opgenomen en terugluisteren denken we: “Dat klinkt goed!” Als we het daarna moeten instuderen voelt het net alsof we ons eigen nummer aan het coveren zijn.”

Volgens de planning moet het album na de zomer uitkomen. “Na Lowlands. We zitten in een creatieve vibe en die moeten we vast zien te houden. Maar tegelijkertijd moeten we dat niet te lang uitstellen. Hij moet dan echt uitkomen, anders bloedt het creatieve proces dood. Ook willen we niet alles tot in den treure mixen en veranderen. We willen het moment vastleggen.”

Yesterday's Men speelt donderdagavond op Club 3VOOR12/Utrecht. “De accordeon is stuk, dus die kan helaas niet mee. Maar verder zullen we wel drums, bas, bugel, gitaar en een piano mee hebben. En natuurlijk onze laptop met tracks. Toch wel paradoxaal eigenlijk. We halen onze inspiratie uit 19e eeuwse muziek, maar we moeten onze toevlucht nemen tot samples.”

Het is duidelijk dat Rudolph dat jammer vindt. “We fantaseren vaak dat we optreden met hele orkesten. Je zou willen dat het allemaal op het podium kon. Als het aan ons lag zou het er soms uitzien als een rariteitenkabinet. Zo hebben we een nummer 'Pierrot in Space' waar je een carrousel in terughoort. Het zou natuurlijk heel tof zijn als we dat mee kunnen nemen op het podium.”

Te zien: Yesterday's Men, donderdag 25 februari 2010 @ Club 3VOOR12/Utrecht, Db's

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht