Eerste paal Muziekpaleis geslagen Eerste paal Muziekpaleis geslagen

Maar wat meer lawaai had best gemogen

, Tekst: Niels Spinhoven / Foto's: Ron Beenen

Eerste paal Muziekpaleis geslagen

Maar wat meer lawaai had best gemogen

Tekst: Niels Spinhoven / Foto's: Ron Beenen ,

Vandaag is de langverwachte bouw van het Muziekpaleis gestart. De feestelijke starthandeling werd muzikaal begeleid door Eric Vloeimans, Kyteman en Hans van Loenen.

Maar wat meer lawaai had best gemogen

Vanavond om zes uur is de langverwachte bouw van het Muziekpaleis gestart met het symbolische slaan van de eerste paal. De starthandeling werd voorafgegaan door een korte toespraak van burgemeester Aleid Wolfsen, die het culturele belang en het gezichtsbepalende karakter van het unieke zalencomplex voor Utrecht onderstreepte. Het ritueel voltrok zich tegen de achtergrond van een zich nog altijd voortslepend conflict over de exploitatie van het Muziekpaleis tussen de gemeente en poppodium Tivoli.

Het slaan van de paal door wethouder Harm Janssen bleek in praktijk neer te komen op het geruisloos de grond in trillen van een damwand. Jammer; het geluid van het slaan van een heipaal had een mooie beginbeat kunnen zijn voor de aangerukte muzikanten. Het nieuwe gebouw krijgt vijf zalen voor symfonische muziek, kamermuziek, popmuziek, jazz en cross-over. De trompettisten Eric Vloeimans, Kyteman (Colin Benders) en Hans van Loenen stonden symbool voor elk van deze stromingen die onderdak moeten krijgen in het Muziekpaleis. De drie werden op het podium ondersteund door een band en een strijkkwartet.

Ondanks de goede bedoelingen kwam het een klein half uur durende optreden niet tot een muzikale climax. De kabbelende finale deed denken aan de finishtune van Radio Tour de France, iets wat niet hielp. Maar ook uit de terughoudendheid van het toegestroomde publiek blijkt dat het Paleis nog niet in de harten is gesloten van de Utrechters. Die plek zal het na de verwachte opening in januari 2013 moeten verdienen.

Gezien: start bouw Muziekpaleis, met Eric Vloeimans, Kyteman en Hans van Loenen, donderdag 18 januari 2009 @ Vredenburgplein

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht