De Weekend Warriors van Circle J zijn terug

Utrechtse folkpunkers presenteren hun nieuwe album op 20 februari in EKKO

Tekst: Mike van Dooyeweert ,

Nadat de band in 2007 het album 'Fat Man’s Chest' uitgebracht had, sloeg Circle J vooral aan het toeren, niet zelden in het buitenland. Op 20 februari presenteert Circle J het nieuwe album ‘Weekend Warriors’ in EKKO. 3VOOR12/Utrecht spreekt met de band. En waar kun je een folkpunkband beter interviewen dan in de kroeg?

Utrechtse folkpunkers presenteren hun nieuwe album op 20 februari in EKKO

Eén voor één komen drummer Remco, gitarist Jan(tje) en zanger/bassist Tom(ba) de kroeg aan de Oudegracht binnen. Met een biertje in de ene hand en een sigaret in de andere, worden nog even wat weekendverhalen doorgenomen. Circle J heeft in het weekend een optreden in Duitsland gehad, waar de band een graag geziene gast is. De verhalen gaan over nachtjes doorhalen, luidruchtig snurkende reisgenoten en trouwe fans. Ondertussen hebben de heren ook hun handen vol aan de laatste voorbereidingen voor de lancering van hun nieuwe cd.

Op 20 februari presenteert Circle J het nieuwe album 'Weekend Warriors' in de EKKO. "Wij willen gaan zorgen voor een mooie aankleding met veel hout en waarschijnlijk allemaal biervaten. Op de avond is de cd goedkoper verkrijgbaar. En iedereen die ‘m koopt krijgt een gratis shot whiskey of pacharán
, zolang de voorraad strekt."

Al die pubelementen passen helemaal bij de muziekstijl van Circle J. Al jaren combineert het vijftal punk met Ierse folkmuziek. "Die stijl is ook op ons nieuwe album hetzelfde gebleven", vertelt Jan. "Maar de plaat is wel wat afwisselender geworden. Onze fluitiste Marianne speelt tegenwoordig ook doedelzak, dus er staan ook drie of vier doedelzaknummers op. Het nieuwe album bevat ook twee ballads." Eén van die ballades is de door banjospeler Jasper geschreven titeltrack, waarop hij zingt over het gemis van zijn dochtertje tijdens het toeren.


Jasper en Marianne vormen in het dagelijks leven ook en stel en hebben samen een kind. "We waren even bang: valt dat wel goed te combineren? Maar het gaat eigenlijk prima. Hun dochtertje gaat bijvoorbeeld weleens mee op toer. Dan staat ze met een gehoorbeschermer op vrolijk te zwaaien naar mama en papa op het podium."

De albumtitel 'Weekend Warriors' slaat eigenlijk op de bandleden zelf, zo vertelt Jan. "Doordeweeks zijn we allemaal druk met onze banen en een gezinsleven, maar in het weekend zijn we vaak met de band op pad." Remco moet het bandleven combineren met een bestaan als schrijver van webteksten, Tom is onderzoeker en docent pedagogiek aan de Universiteit van Utrecht en Jan werkt in de bibliotheek. "Het is allemaal wel prima te combineren. Soms is het wel lastig als we op maandag weer aan de bak moeten", zegt Tom. "Ik heb de afgelopen tijd nog geen dag vrij gehad, omdat we heel druk zijn met de band", aldus Jan. "Maar ik heb het ervoor over."

In Nederland heeft Circle J inmiddels een fanschare opgebouwd. "Vooral in het wereldje kennen ze ons wel. Het is wel grappig: afgelopen weekend waren we in Duitsland en toen was daar een groepje fans uit Houten dat speciaal voor onze optredens was afgereisd naar Duitsland." Sinds een jaar zit Circle J ook bij een boekingskantoor en inmiddels hebben ze de eerste vruchten van die samenwerking al mogen plukken: "We spelen dit jaar in ieder geval op Paaspop", maakt Remco bekend.


Het is echter nog niets vergeleken bij de populariteit die de band bij onze oosterburen lijkt te genieten. "Dat is eigenlijk vorig jaar begonnen, toen we er toerden met een Canadese band. We hebben toen goede dingen laten zien." Dat Circle J vriendschapsbanden onderhoudt met de Duitse folkpunkers van Mr. Irish Bastard helpt ook mee.

Hoe verklaren de mannen eigenlijk de populariteit van hun muziek in Duitsland? "Het is sowieso een scène die daar heel erg leeft", vertelt Remco. "Er zijn ook niet heel veel bands die folkpunk spelen", voegt Jan toe. "Zo kun je je makkelijk profileren. In tegenstelling tot ruige hardcorebands zouden wij ook nog wel geprogrammeerd kunnen worden op familiefestivals. Dan zijn we wel meteen het ruigste wat daar staat."

De combinatie van punk en folk roept snel associaties op met muziek van The Dropkick Murphys. Toch is die band niet per se een grote inspiratiebron. "Als je punk gaat combineren met Ierse volksmuziek, dan krijg je natuurlijk al snel dat geluid." De drie heren die op dit moment bijeen zijn, vormen eigenlijk het punkhart van de band. Remco, Jan en Tom zaten eerder al samen in een punkband. "In de oefenruimte ligt het er maar helemaal aan wie met ideeën voor een liedje komt. Wij drieën willen vaak meer de punkkant op. Jasper en Marianne zijn meer van de folk." Zo nu en dan levert dat volgens de heren wel discussies op. "Maar we komen er altijd wel uit, hoor", stelt Remco gerust.


Sterker: de stijlen vallen volgens de drie bandleden heel goed te combineren. "Punk is lekker stevig, maar wordt af en toe misschien iets te eentonig." De folkelementen zorgen dus voor een goede aanvulling. De twee genres hebben zelfs nog iets overeenkomstig: "In beide genres vind je veel rebelsongs terug."

Tegenwoordig schrijven de bandleden samen hun nummers. "Het is nooit zo dat één iemand met een compleet nummer aan komt zetten. Tom schrijft wel nog steeds negentig procent van alle teksten." Volgens Jan heeft de band bij het schrijven van het nieuwe album nog meer naar samenwerking gezocht. "Dat is denk ook de reden dat er nu veertien nummers op staan, in plaats van negen. En dat het een heel afwisselende cd geworden is."

En het nieuwe album gaat er ‘supergeil’ uitzien, aldus Remco. "Ed van Oosterhout heeft zich bezig gehouden met het ontwerpen van de huisstijl: niet alleen van het album, maar ook alle bijbehorende merchandise."

Op ‘Weekend Warriors’ is ook een samenwerking te horen met Alberto van de Spaanse band Skontra, waarmee Circle J door Spanje getoerd heeft. "We hopen dat Alberto ook mee kan komen doen op 20 februari", zegt Remco. Het is in ieder geval zeker dat Bastards On Parade het voorprogramma verzorgt. Dj van de avond is DJ Tommi van Balkan Beats, die ook nog een tijdje bij Circle J speelde.


In de tussentijd zijn de bandleden ook druk op zoek naar buitenlandse labels die hun nieuwe cd over de grens kunnen uitbrengen. De onderhandelingen met Duitse maatschappijen zijn nog druk aan de gang. "Je moet alleen ergens een label hebben als je ook in die landen kunt gaan toeren", zo vindt de band. "Een keer per jaar plannen we wel een toer van een dag of tien, die we gebruiken om te gaan toeren in een ver land. Maar meestal moeten we toch onze optredens in het weekend doen", zegt Jan. "Totdat het grote geld binnenkomt", grapt Tom. Tot die tijd blijven ze weekend warriors.

Te zien:

CD-presentatie Circle J, met in het voorprogramma Bastards On Parade en na afloop DJ Tommi, 20 februari @ EKKO