Berusten in melancholie met Audiotransparent Berusten in melancholie met Audiotransparent

EKKO loopt warm voor indiebands ondanks climate control

, Tekst: Anne Broekman/ Foto's: David Eerdmans

Berusten in melancholie met Audiotransparent

EKKO loopt warm voor indiebands ondanks climate control

Tekst: Anne Broekman/ Foto's: David Eerdmans ,

I Am Oak, Rue Royale en Audiotransparent zijn namen die een doorsnee indiehart sneller doen kloppen. Donderdagavond brachten zij wat het affiche aankondigde: intens droevige liedjes die voelen als een warme deken over je heen.

EKKO loopt warm voor indiebands ondanks climate control

Drie jongens staan eenzaam op het podium voor het publiek dat ademloos luistert. Een gitaar, banjo en een tot op het bot uitgekleed drumstel, meer is er niet. Terwijl de kille luchtstroom van de climate control de bezoekers van EKKO doet rillen, zingt I Am Oak liedjes over bomen, vogels en houthakken voor het vuur. De warme samenzang doet denken aan warmere tijden, maar ook aan droevige tijden. Zanger Thijs Kuijken heeft zijn Spaanse gitaar aan een kil touwtje om zijn nek hangen, terwijl theedoeken over het drumstel fijn en huiselijk aandoen. Het is alsof I Am Oak eindelijk is waar het moet zijn en dat is ook terug te horen: evenwichtig en met zuivere samenzang voert de band je mee naar tijden die we nooit eerder hadden meegemaakt. Kuijkens zang -loom en helder- voert de boventoon. Het slotakkoord, ‘We sang hymns on the holy ground’, wordt ons ijzig toegeschreeuwd en laat een verpletterende indruk op ons achter.

Rue Royale betovert met ingetogen liedjes en samenzang. Het stel uit het Verenigd Koninkrijk toert zich suf door Europa en doet Nederland later deze maand nogmaals aan. Het is knap hoe dit koppel met spaarzame middelen (gitaar, baskick, en shakers) de spanning steeds weer opvoert tot een climax. Gitarist/zanger Brookln zingt zijn liedjes over vermeende UFO’s en de vluchtige maatschappij met een lage, wat hese stem. Percussioniste/ zangeres Ruth vult hem aan met een glashelder stemgeluid.

Duister aan folk en post-rock gerelateerde pop is waar Audiotransparent garant voor staat. Met ‘Checkov Guns’ kwamen de heren onlangs terug met de droevige liedjes waar we ze van kennen. Dit keer was er meer nagedacht over productie en werd de stem van Bart Looman hier en daar ondergedompeld in effecten. Live blijft hier niet al te veel van over. Dat is helemaal niet erg, want vanavond doet Audiotransparent wat het altijd heeft gedaan: een gloedvolle, melancholische set spelen. Natuurlijk zijn de samples en synths te horen, maar de band klinkt vooral zoals we die al kenden. De nummers ‘You are a Movie’, ‘Best Laid Plans’ en ouder werk als ‘September Waltz’ klinken ouderwets mooi. Ze worden zonder poespas en oprecht gespeeld. Wederom is het de samenzang die waar nodig aanvult of onderstreept.

Op een avond als deze voert melancholie de boventoon en kunnen alle dolende zielen van deze stad even hun hart ophalen. Even kunnen zij berusten in de wetenschap dat er in de wonderschone klanken van I Am Oak, Rue Royale en Audiotransparent altijd een plek is voor de dromers, denkers en tobbers van deze wereld.

Gezien: I Am Oak, Rue Royale, Audiotransparent, donderdag 4 februari @ EKKO

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht