Winter Wonderland maakt Grasnapolsky tot een sprookje (dag 2)

Lekker wakker worden met een ontbijt plus wandeling

Tekst: Ricardo Jupijn / Foto's: Gerben Schmidt, Gemma Pauwels en Ricardo Jupijn ,

Dag 1 van Grasnapolsky zit erop. Een bijzondere avond die afgesloten wordt met veel drank, danspasjes en het klimmen in stapelbedden. Eenmaal wakker geworden staat het ontbijt al klaar en is de culturele boswandeling geïnspecteerd door de organisatie.

Lekker wakker worden met een ontbijt plus wandeling

Zoete broodjes en dampende koffie weten de gasten langzaam naar beneden te verleiden. Het opstarten duurt even bij de meeste bezoekers. Onder andere door krappe, maar toch knusse badkamers, die gedeeld worden met bekende onbekenden. Terwijl de vrijwilligers hun bijzonder minder luxe ontbijt er al in hebben zitten, zien de meeste festivalgangers het terrein nu pas in het licht. Witte velden met huppelende eendjes strekken zich uit, tussen bomen die buigen onder een dikke laag sneeuw. Alle ingrediënten voor een mooie zaterdagochtend.

De vrijdagavond wordt geanalyseerd aan de ontbijttafels en de oogjes gaan steeds verder open, als ontwakende bloemen die door het zonlicht worden geraakt. Om alle mist uit de hoofden weg te drijven staat er aan het eind van de ochtend een culturele wandeling op het programma. Handschoenen, sjaals en mutsen zijn in positie gebracht tegen de kou en drie wandelgroepen zijn gevormd. Op weg naar de rijke natuur van Rhijnauwen.

Na een minuut of vijftien lopen komt ons groepje langs de eerste plek van de route, waar warme chocolademelk wordt uitgedeeld. Met slagroom. Zo blij als kinderen smullen de wandelaars van hun kopje choco. Nieuwe energie stroomt door de lijven heen, die hen op weg brengt naar de, op kunstenaars jagende, boswachter en een gekke mevrouw die denkt dat ze een konijntje is. Tussendoor wordt er vooral ontspannen gewandeld, gekletst, sneeuwballen gegooid en bomen heen en weer geschud, die voor een nieuwe kleur jas zorgen bij onoplettende wandelaars.

Na een goede wandeling van ruim anderhalf uur zijn we weer terug bij het hoofdkwartier en bedankt programmeur Antwan Cornelissen alle festivalgangers. De tassen worden gepakt, auto’s worden warm gedraaid en anderen lopen richting de bus. Grasnapolsky 2010 is afgelopen. Hopelijk komt er nog een 2011-editie.

Gezien: Grasnapolsky dag 2, zaterdag 18 december 2010 @ Stayokay, Bunnik