Winter Wonderland maakt Grasnapolsky tot een sprookje (dag 1)

De sfeer op het festival in Bunnik is intiem, warm en hecht

Tekst: Ricardo Jupijn / Foto's: Armelle van Helden ,

Grasnapolsky kent dit jaar zijn debuut als festival. Het is een combinatie van een hotel en een festival. Compleet met een diner, meerdere artiesten, overnachting, ontbijt en een boswandeling beleven de bezoekers met elkaar een bijzonder intiem en speciaal evenement. Als klap op de vuurpijl wordt het hele terrein ondergedompeld onder een maagdelijke laag sneeuw.

De sfeer op het festival in Bunnik is intiem, warm en hecht

Van alle kanten klinkt een brak ‘goedemorgen’. Worstelend door de weekendtassen op de grond, in een soort van vuile-kleren-jungle, is de weg door de stapelbedden nog eventjes lastig. Het is ochtend op Grasnapolsky 2010. Een pak sneeuw heeft zich tevreden genesteld over het landschap van Rhijnauwen en belooft al veel sneeuwpret voor de culturele wandeling later op de ochtend.

Het hele festival begon één dag eerder op de vrijdagavond. De bezoeker wordt gelijk gevangen door een bijzonder gevoel als het festivalterrein zichtbaar wordt. Voor het koetshuis vindt er een ontvangst plaats door een gastheer in compleet renaissance-kostuum, en binnen door een lieftallige gastvrouw in een bordeauxrood jurkje, die glühwein uitdeelt.

De warme, zoete geur streelt de rode neusjes en de koude handen omhelzen de warme glazen. Stuk voor stuk glijden de gasten het koetshuis binnen, waar het steeds krapper, warmer en knusser wordt. Het is oud-Hollands winterweer en vannacht blijven we lekker hier slapen. Het is voor de bezoekers en de organisatie allemaal een beetje spannend en geeft een gevoel dat schoolreisjes vroeger hadden. Na de binnenkomst en het opwarmen is het tijd om naar de kamers te gaan.

Bepakt met rugzakken, tassen en kussens schuifelen de piccolo's door het hostel, de gasten naar hun kamers begeleidend. Eenmaal aangekomen worden bedden geclaimd en wordt er kennis gemaakt met onbekende logees in de gedeelde kamers. Rustig alles even uitpakken, om vervolgens de trap naar beneden te nemen richting het diner.

De complete vloer is geplaveid met kunstgras en goed gevulde schalen met dampend eten staan klaar om opgesmikkeld te worden. Het decor in de eetzaal/hoofdzaal wordt deels gevormd door het podium. Waar later op de avond Casper Adrien, Novack en Joast zullen spelen en de dj’s het geheel af mogen ronden. Eerst nog even de buikjes rond eten.

Gezien: Grasnapolsky, met  Dusty Stray, Joast, Novack, Ryan Joseph Burns en Tududuh, vrijdag 17 december 2010 @ Stayokay, Bunnik