Weekagenda week 50 met prijsvraag voor kerstconcert van Brown Feather Sparrow

Onderstroom, Grasnapolsky, Weekend v.h. Kippenvel, Ons kent Ons, Stekkerloze Zondag, Alex Roeka, How To Throw A Christmas Party

Tekst: Marc van der Laan ,

Het lijkt wel alsof alle podia de eindsprint hebben ingezet. Met maar liefst drie festivals is er in het laatste weekend voor kerst heel veel te doen in Utrecht. Zoals elke week belichten wij onze hoogtepunten. Ook kijken we al even vooruit naar een bijzonder optreden van volgende week. Met prijsvraag!

Onderstroom, Grasnapolsky, Weekend v.h. Kippenvel, Ons kent Ons, Stekkerloze Zondag, Alex Roeka, How To Throw A Christmas Party

Wanneer: donderdag 16 december
Wat: Onderstroom festival
Waar: dB’s
Wie: Zea, Lushus, Krach, Gul Night Out, Julie Mittens en Le Signe Blanc

Waarom: Zomaar op een doordeweekse avond een festival in dB’s: Onderstroom. De naam says it all: dwarse muziek door bands die bijna allemaal independent hoog in het vaandel hebben staan. Het Utrechtse Lushus heeft met, het een half jaar geleden gepresenteerde, Barefoot opnieuw een avontuurlijk album gemaakt. Zea is electro rock'n'roll van – tegenwoordig – The Ex zanger Arnold de Boer. De bekendste band op het festival is waarschijnlijk Krach. Het smeulde al wel lekker rond de mannen uit Nijmegen maar de laatste twee maanden gaat het wel heel hard. Ze hebben het geschopt tot 3VOOR12 Selecteert van november, speelden op het Twitterfeest, hebben vorige week een deal met Pias getekend en ze worden al de nieuwe De Staat genoemd. Ze presenteren hun debuutalbum ‘gewoon’ op Eurosonic/Noorderslag. Maar dat is allemaal maar namedropping. Belangrijker is dat het gewoon een vette band is. Ga hun, en die andere leuke bandjes, checken!


Wanneer: vrijdag 17 en zaterdag 18 december
Wat: Festival Grasnapolsky
Waar: Stayokay Utrecht-Bunnik, Rhijnauwen
Wie: Goslink, Joast, Dust Stray, Tududuh, Novak, Lotte van Dijk, Rachèl Louise, Ryan Joseph Burns en dichter Daniël Vis

Waarom: Over Grasnapolsky, het tweede festival deze week, hebben we de afgelopen periode al verschillende keren geschreven. We mochten de namen van de optredende acts bekend maken en hebben Tududuh geïnterviewd, één van de bands die optreden. Dat de organisatie een goede hand heeft in het uitnodigen van acts blijkt uit het feit dat Novack, de kersverse winnaar van de 3VOOR12/Utrecht Award voor meest veelbelovende artiest, op het festival speelt. Een mooie gelegenheid om deze band en andere talenten in een bijzondere omgeving te horen.


Wanneer: zaterdag 18 december
Wat: Ons kent ons festival (vanaf 18:00!)
Waar: dB’s
Wie: Eklin, Kismet, Holden Goldmood, Homemade Empire, Jelle Buma, Space Siren, Bebe Fang, The Walt, Stellenbosch, Akazeno, Het Gloren, Schotel van de Dag, Grizzly Adams, The State Of Maine, Paper Tiger, Shuriken, 78rpm en Hagy

Waarom: Festival nummer drie. De jongens en meisjes van Vette Analoge Shit en Beep! Beep! Back up the Truck organiseren samen voor de tweede keer Ons kent Ons, een festival dat fungeert als een soort wie is wie van de bands op en rond Beep! Beep! Back up the Truck. Op zaterdag spelen vanaf 18.00 uur in dB’s 18 bands op vier podia. Eigenlijk zijn alle bands de moeite waard maar als we er toch een paar in het bijzonder moeten noemen dan zijn dat Eklin (die een paar weken geleden hun mooie debuut Onwa hebben uitgebracht), Jelle Buma (met een drum’n’soundscape performance), Homemade Empire (weer terug van zijn tour met Siskiyou), Stellenbosch (eenmalig optreden, net als tijdens de eerste editie van Ons kent Ons) en Holden Goldmood (solo-project van de frontman van een Utrechtse band, die een paar weken geleden in KNG56 debuteerde). Maar eigenlijk kunnen we over bijna elke band wel zoiets schrijven. Kaarten voor het festival zijn maar 10 euro. Geen geld natuurlijk.


Wanneer: zaterdag 18 en zondag 19 december
Wat: Weekend van het Kippenvel
Waar: Tivoli de Helling
Wie: St Paul, Pete & The Pirates, The Crookes, Broken Glass Heroes, Maurits Westerik, Marien Dorleijn, Dazzled Kid

Waarom: Met weemoed wordt nog wel eens terug gedacht aan het laatste weekend van het kippenvel, zo zou het wel nooit meer worden. Maar kijk nou, het weekend van het kippenvel is terug. “Op last van het liedje”, zegt dj, muziekliefhebber en organisator St Paul daarover. Ons hoor je niet klagen. Zaterdag en zondag heeft Paul in Tivoli de Helling weer een paar bands en solo-performers neer gezet bij wie het liedje meestal voorop staat. Zaterdagavond zijn dat Pete & The Pirates, The Crookes, Maurits Westerik (GEM) en Marien Dorleijn (Moss). Zaterdagnacht is de hele zaal het domein van St. Paul zelf en hij wordt daarbij ondersteund door de beelden van VJ Switchdoctor. Op zondag wordt het weekend afgesloten met Broken Glass Heroes, een akoestische set van Dazzled Kid en host St. Paul een popquiz.


Wanneer: zondag 19 december
Wat: Stekkerloze Zondag (14:00, eerste artiest 15:00)
Waar: Café de Stad
Wie: Casper Adrien en Tommy Ebben & The Small Town Villains

Waarom: Wil je na al dat festival gedoe wat rustiger aan doen maar toch nog je laatste muzikale shot van het weekend meepakken? Dat kan op de tweede door 3VOOR12/Utrecht gepresenteerde Stekkerloze Zondag in café De Stad met Casper Adrien en Tommy Ebben & The Small Town Villains.


Wanneer: zondag 19 december
Wat:  Eigentijds antwoord op Brel en Shaffy (17:30)
Waar: Beauforthuis, Austerlitz
Wie: Alex Roeka

Waarom: Alex Roeka heeft een reputatie opgebouwd met zijn poëtische, scherpe teksten en rauwe, doorleefde stem. Tot nog toe heb je hem vooral in het theater kunnen zien. ‘Zachtaardig Vergooid’, zijn laatste album, laat een verschuiving zien. Het album is opgenomen met onder andere Mauro Pawlowski (dEUS) op gitaar en David Poltrock op toetsen en verschenen op een poplabel, Excelsior. De stijlen op het album verschillen maar de meeste nummers gaan meer richting pop/rock. Zo’n album vraagt om een clubtour en dat is dan ook wat Roeka en band doen. Deze zondag staan ze in het Beauforthuis in Austerlitz. Mauro is er dan niet bij maar zijn vervanger is ook niet misselijk: Maarten Kooijman (gitarist van Johan).


Wanneer: dinsdag 21 december
Wat: How to Throw a Christmas Party
Waar: dB’s
Wie: Brown Feather Sparrow

Waarom: Anderhalve maand geleden gaven we in onze ‘A Day in the Life’ reeks al een impressie van het bijzondere afscheidsproject van Brown Feather Sparrow. Met een 30-koppig orkest dat helemaal bestaat uit muzikanten uit de Nederlandse (en Utrechtse) popscene heeft de band in een kerkje in de Noordoostpolder in drie dagen de kerstplaat How To Throw A Christmas Party opgenomen. Normaal een onhaalbaar project maar met de kerstgedachte in het achterhoofd hebben de deelnemers ‘gegeven’ in plaats van te ‘ontvangen’. Met hulp van onder andere Johannes Sigmund (Blaudzun), Michiel Flamman (Solo), Eefje de Visser en muzikanten van Kyteman's Hiphop Orkest, Anderson, Silence is Sexy, The Black Atlantic en This Beautiful Mess is een rijk georkestreerd album opgenomen met acht eigen nummers en twee klassieke kerstsongs. Een mooie cadeau dat op bandcamp voor een vrijwillige bijdrage is te downloaden. Je kunt de kerstsfeer ook live ervaren. De band doet in de periode voor kerst zes optredens in Nederland en één daarvan is in dB’s (kaarten reserveer je via dbs.christmasparty@gmail.com). Oh come all ye faithful!

De reserveringen gaan hard maar wij mogen 1 x 2 kaarten weggeven. Daarvoor moet je voor maandag 20 december om 11:57 een mail sturen met je naam en e-mailadres naar prijsvraag@3voor12utrecht.nl en antwoord geven op de volgende vraag: wie zorgen er voor de Utrechtse inbreng op How To Throw A Christmas Party?