Weekagenda week 49

Cinematographic, Rumor 63, Brooomm!, 3VOOR12/Utrecht Awards, RUA, Misfit Mascottes en Lola Montez, Gluren bij de Buren Amersfoort

Tekst: Marc van der Laan ,

We kijken natuurlijk met zijn allen uit naar wie zaterdag de felbegeerde 3VOOR12/Utrecht Awards in de wacht slepen. Maar dat betekent niet dat we geen oog meer hebben voor de toffe optredens die er verder deze week nog plaatsvinden. Check deze weekagenda!

Cinematographic, Rumor 63, Brooomm!, 3VOOR12/Utrecht Awards, RUA, Misfit Mascottes en Lola Montez, Gluren bij de Buren Amersfoort

Wanneer: woensdag 8 december
Wat: Cinematographic
Waar: Hofman Café
Wie: Frietboer

Waarom: Vierde editie van zes achtereenvolgende woensdagen waarop drie kunstvormen rond één centraal thema samenkomen. Het thema van deze editie is industrie. Welke film je kunt bekijken en welke fotograaf exposeert weten we nog niet. Wat we wel weten is dat de muziek wordt verzorgd door Frietboer. Deze hardcore/hiphop/distortion producer uit Breda maakt naam met Frietboerism, een serie mixtapes met op de laatste veel harde beats, duistere synths en een arsenaal aan gastvocalisten en -producers. Frietboerism 5 is te downloaden op de site van Frietboer.


Wanneer: donderdag 9 december
Wat: Rumor 63: festival voor avontuurlijke muziek
Waar: Vredenburg Leeuwenbergh, EKKO, SJU Jazzpodium
Wie: Sequenzas van Luciano Berio, Petrella, Pupillo, Pandi en Volcano The Bear

Waarom: Donderdag vindt alweer de 63e editie plaats van Rumor, het festival voor avontuurlijke muziek. Op één avond kun je na elkaar op drie locaties kennis maken met muzikanten die zich bevinden op het snijvlak van pop, klassiek, jazz en experimentele muziek. Iedere editie staat wel garant voor nieuwe ontdekkingen. Deze avond begint in Vredenburg Leeuwenbergh met de uitvoering van één van de Sequenzas van Berio. De sequenzas worden gekenmerkt door meerdere melodieën die tegelijkertijd worden gespeeld. Daarna door naar EKKO waar het trio Bernocchi (die de eerder aangekondigde Gianluca Petrella vervangt), Pupillo, Pandi zich laat inspireren door een spirituele oefening in het Tibetaans Boeddhisme. De avond wordt afgesloten in het SJU Jazzpodium met improvisatie- en avant-garde door Volcano The Bear.


Wanneer: vrijdag 10 december
Wat: moderne muziek op een toegankelijke wijze gebracht
Waar: Theater Kikker
Wie: Brooomm!

Waarom: Brooomm! Is een groep van vier muzikanten die zich als doel hebben gesteld om moderne muziek te spelen die nieuw is maar ook toegankelijk is voor een groter publiek. Met klassieke instrumenten als klavecimbel, slagwerk, cello maar ook met laptop, saxofoons en zingende zaag maken ze muziek als een band. Stel je een mix voor van Tori Amos, Steve Reich, John Cage en Patrick Watson. Ze spelen onder andere stukken van Floris van Bergeijk (o.a. MURW, Lola Montez) en Suzanne Ypma (Pitch Blond). Frank Wienk van Most Unpleasant Men en Kyteman’s Hiphoporkest is één van de bandleden.

Na Brooomm! kun je nog door naar EKKO voor Source on Stage. Met Trus’me en Linkwood hebben ze twee legendes uit respectievelijk Manchester en Edinburgh!


Wanneer: zaterdag 11 december
Wat: 3VOOR12/Utrecht Awards 2010
Waar: EKKO
Wie: The Medics, Belly Says, Hof van Jaeden

Waarom: Zaterdag 11 december hebben jullie natuurlijk al lang in de agenda staan. Dan wordt bekend gemaakt wie er dit jaar vandoor gaan met de meest prestigieuze prijzen binnen de Utrechtse popmuziek: de 3VOOR12/Utrecht Awards. De genomineerden in de vijf categorieën vind je hier. Maar we hebben natuurlijk ook een ijzersterke muzikale omlijsting met natuurlijk uitsluitend Utrechtse acts namelijk: Belly Says, een speciale show met een aantal acts van het hiphoplabel Hof van Jaeden en The Medics. Voor de jonge honden van The Medics is hun optreden op de Awards het begin van een spannende periode, ze zijn 3VOOR12 selecteert van december, spelen eind december tijdens de opnames van de Nederpopquiz en hebben ook al een plekje op Noorderslag veilig gesteld.

Voor de afterparty kun je natuurlijk lekker blijven hangen in EKKO want daar gaat Diep in de Groef verder. Maar je kunt ook naar Tivoli de Helling fietsen voor Full Spectrum dat in het teken staat van het Border Community-label. Twee producers/dj’s van het label treden op: Fairmont (live) en Avus. In Tivoli Oudegracht kun je terecht voor Rauw.


Wanneer: zondag 12 december
Wat: Stoner, indie en punk
Waar: dB’s
Wie: RUA, Misfit Mascottes en Lola Montez (matinee)

Waarom: Het Engelse stonerduo Khuda heeft vanwege een overleden bus hun resterende tournee af moeten zeggen en daarmee ook het optreden deze zondag in dB’s. Tenzij er nog een vervangende band wordt gevonden blijven er drie Utrechts bands over die ook lekker hard tekeer kunnen gaan. De stonermetalband RUA bracht aan het begin van het jaar zijn debuutalbum 00:41:00 uit. Het optreden van vandaag is het eerste met de nieuwe zangeres. Misfit Mascottes is een spin-off van de indierockers Lost Bear. Niet geheel toevallig wordt ook wel gesproken van Lost Bear light. De mannen hebben overigens ook maar alvast een album opgenomen. De middag begint met een optreden van de punkband Lola Montez die een paar maanden geleden nog debuteerde tijdens de mei-editie van Club 3VOOR12/Utrecht. Het optreden van vandaag is de laatste met Joram Tornij. Hij verlaat de band omdat hij het bassen bij Lola Montez niet meer kan combineren met zijn andere muzikale projecten.


Wanneer: zondag 12 december
Wat: Gluren bij de buren Amersfoort
Waar: diverse locaties in Amersfoort
Wie: Sander van de Hoorn, Ympressy, Marten de Paepe, Dirty Tuesday, Ciao Lucifer

Waarom: Zondagmiddag kun je in bijna 80 woonkamers in de hele stad Amersfoort terecht voor 240 voorstellingen van amateurkunstenaars. Daarmee is Gluren bij de Buren Amersfoort het grootste huiskamerfestival van Nederland. Tussen de 80 artiesten zitten ook een paar regionale popmuzikanten. Wij kijken vooral uit naar het eerste optreden van Ciao Lucifer. Dit psychedelische popduo is min of meer de opvolger van Metro Mortale, de band die naar onze bescheiden mening het afgelopen jaar een van de beste popalbums in de regio maakte. Om 13:00, 14:15 en 15:30 uur spelen ze op een binnenvaartschip hun eerste shows met band!