Summer Darkness verhuist van augustus naar juli

Cybercase mikt op meer internationale bezoekers

Redactie 3VOOR12/Utrecht ,

Augustus was acht edities lang de maand van Summer Darkness. Komend jaar gaat dat veranderen. In 2011 verhuist het zwartgerande festival naar juli.

Cybercase mikt op meer internationale bezoekers

Komende zomer vindt het Utrechtse gothicfestival Summer Darkness voor het eerst in negen jaar niet plaats in augustus, maar in juli. Met deze verhuizing hoopt het festival meer internationale bezoekers te trekken. Kees de Brouwer van Cybercase, organisator van Summer Darkness, legt uit.

“Bij eerdere edities boekten we bands vaak tegelijk met andere festivals, zoals M’era Luna in Duitsland. Vorig jaar zijn we daar een beetje vanaf gestapt. Dat beviel prima.” Waar De Brouwer op doelt is de stijging van het aantal SD-bezoekers uit het buitenland met maar liefst vijftig procent. “Je kunt zien hoeveel verschil het maakt als je niet in hetzelfde weekend zit als een ander festival.”

“Het weekend dat we hebben uitgekozen (29 tot en met 31 juli, red.) valt niet samen met een ander festival,  dus dat is een mooie kans om meer publiek te trekken. We hebben als festival zeker potentieel om te groeien”, zegt De Brouwer. Van het totale aantal bezoekers komt nu zo’n dertig procent uit het buitenland. “We merken dat er in Nederland zelf iets minder groei te behalen valt. Toch willen we proberen om de doelgroep uit te breiden. Dat doen we door andere, verwante muziekstijlen te programmeren. Door het programma te verbreden, willen we willen het voor de Nederlandse bezoekers inhoudelijk interessanter maken.”

Volgens De Brouwer komt die programmering door de verplaatsing naar juli niet in gevaar. “Natuurlijk zijn er een paar bands die er moeite mee hebben of niet kunnen komen, maar veel acts touren rond juli door Europa, dus er is genoeg aanbod. Daarbij blijkt het dat veel bands rekening met ons houden, dus ik verwacht geen problemen. Ik zal blij zijn als we hetzelfde festival neer kunnen zetten als vorig jaar. Dat is in deze tijden al moeilijk genoeg met die BTW-maatregelen.”

De eerste namen van Summer Darkness 2011 zullen traditiegetrouw worden onthuld op de Summer Darkness Winter Edition.

Te zien: Summer Darkness Winter Edition, met Combichrist en Mortiis, vrijdag 4 februari 2011 @ Tivoli
Te zien: Summer Darkness, vrijdag 29 tot en met zondag 31 juli 2011 @ binnenstad Utrecht