De eerste drie albums van The Whiter Stripes worden opnieuw uitgebracht op vinyl en Da Capo in Utrecht mag als enige platenzaak ter wereld honderd exemplaren van De Stijl verkopen. "Fans bellen uit Antwerpen, Parijs en Duitsland. Er komt een volle auto uit Duitsland hierheen speciaal voor deze release."

De eerste drie albums van The Whiter Stripes worden opnieuw uitgebracht op vinyl en Da Capo in Utrecht is uitverkoren om als enige platenzaak ter wereld honderd exemplaren van De Stijl verkopen. "Fans bellen uit Antwerpen, Parijs en Duitsland. Er komt een volle auto uit Duitsland hierheen speciaal voor deze release", vertelt eigenaar Michel Terstegen van Da Capo.

Twee weken geleden werd bekend dat Third Man Records de eerste drie albums van The White Stripes opnieuw gaat uitbrengen op vinyl. De drie platen (The White Stripes, De Stijl en White Blood Cells) waren sinds 2005 niet meer te verkrijgen. Ze zijn volledig opnieuw gemasterd, gedrukt op 180 grams vinyl en ook het artwork is opnieuw gemaakt met de originele foto's.

Naast de normale nieuwe oplage op zwart vinyl verschijnen ook speciale gelimiteerde versies van de drie albums, waarvan er 500 per stuk worden gedrukt. Deze worden voor een deel weggegeven via de site van Third Man Records, een deel wordt verkocht in de platenzaak van het label Third Man Records in Nashville en de laatste honderd stuks worden per album verkocht op één exclusieve plaats in de wereld. De opbrengsten van de platen gaat naar een goed doel.

Zo wordt het titelloze debuutalbum van The White Stripes verkocht vanuit een brandweerkazerne in Detroit en is White Blood Cells enkel te krijgen bij een platenzaak in Memphis. Voor de speciale release van De Stijl is Da Capo Records in Utrecht dus de gelukkige geworden. De plaat ligt daar vanaf komende vrijdag in de winkel. Eigenaar Michel Terstegen is zeer verheugd dat zijn winkel is uitgekozen voor de exclusieve verkoop van de plaat. "Ik ben apetrots, ze zijn net binnengekomen en zien er geweldig uit: half rood en half wit vinyl in een hard kartonnen hoes."

Sinds op de website van Third Man werd bekendgemaakt dat de verkoop van De Stijl bij Da Capo zou plaatsvinden is Terstegen naar eigen zeggen sufgebeld en gemaild. "Fans bellen uit Antwerpen, Parijs en Duitsland. Ik kreeg zelfs mail uit Indonesië. Maar ik doe niet aan mailorder van de platen; dan was ik ze nu al kwijt geweest. Dat is niet de achterliggende gedachte. Het idee is juist dat mensen het fysieke winkelen weer ervaren. Er komt een volle auto uit Duitsland hierheen speciaal voor deze release."

Hoe de samenwerking tussen Da Capo en Third Man tot stand kwam was voor Terstegen ook een verrassing "Ik werd gewoon benaderd. Iemand van Third Man was hier in de winkel geweest via The Dirtbombs. Die band is hier sowieso vaak geweest. De link was natuurlijk De Stijl - Rietveld - Utrecht - Da Capo. Ik heb ook gelijk met het Centraal Museum gemaild, want het lijkt mij leuk om iets van een actie aan te bieden. Ik moet nog terug gebeld worden, maar hoop er wel erg op. Ik ben een verschrikkelijke liefhebber van Rietveld."

Het exclusieve gehalte van de releases maakt dat veel buitenlandse fans kunnen fluiten naar een kopie en naar eBay zullen moeten voor het verkrijgen van de albums. Terstegen vindt het toch wel goed dat dit soort releases worden gemaakt. "Deze editie is echt iets voor de liefhebbers. Het is iets bijzonders en dat maakt ook de discussie los. Het is maar net hoe fanatiek je bent. Als je niet op korte termijn komt, grijp je mis. Maar de gewone zwarte lp komt wel in de bakken te staan voor een normale prijs."

Voor de gelegenheid heeft de platenzaak aan de Oudegracht vrijdag een speciaal rood-wit thema en ook de goede doelen zijn al door Terstegen uitgezocht. "Er gaat een deel naar 't Snurkhuis, een overnachtingsplek voor daklozen. Dat leek mij een goede besteding met het koude weer. Ook gaat er een deel naar het Leger des Heils. Toen het eerder zo koud was, kwam ik de soepkeuken van het Leger des Heils tegen, dat vond ik erg mooi. Het laatste deel gaat naar Artsen zonder Grenzen."

De goede doelen kunnen zeker rekenen op een flinke gift. "Het is nu al de best verkochte plaat van het jaar. Vorig jaar kwam de best verkochte plaat van The Dirtbombs. Die werd ongeveer 20 keer verkocht." De gelimiteerde versie van De Stijl zal 50 euro gaan kosten.