Marlies Timmermans nieuwe directeur Ekko

“De functie van poort naar het popcircuit in Utrecht moet versterkt worden”

Sander Kerkhof ,

Marlies Timmermans (34) volgt aan het begin van het nieuwe jaar André Baars op als directeur van het Utrechtse poppodium Ekko.Timmermans werkt op dit moment bij de Effenaar in Eindhoven, waar ze de laatste jaren de rol van Hoofd Marketing en PR vervulde.

“De functie van poort naar het popcircuit in Utrecht moet versterkt worden”

Marlies Timmermans (34) volgt aan het begin van het nieuwe jaar André Baars op als directeur van het Utrechtse poppodium Ekko. Timmermans werkt op dit moment bij de Effenaar in Eindhoven, waar ze de rol van Hoofd Marketing en PR vervult.

Na het vertrek van André Baars, die zich meer wilde richten op Festival de Beschaving, begon aan de Bemuurde Weerd de zoektocht naar een nieuwe directeur. Vandaag werd bekend dat Timmermans vanaf 1 januari de functie zal gaan invullen.

“Ekko is een zaal die heel erg bij me past”, zegt Timmermans. “Het ontdekken van nieuwe Nederlandse en internationale bands is mijn ding.” Ook houdt ze van de sfeer van de popzaal. “Ik heb geleerd bij de Effenaar dat het toch moeilijk is om in die nieuwe gebouwen een ontdekkingssfeer neer te zetten. De fijnste plek om iets te ontdekken is een zaal zonder al te veel opsmuk. Bovendien heeft Ekko een sterke binding met haar bezoekers.”

De programmering heeft volgens Timmermans een sterk onderscheidend karakter. “De Helling is er natuurlijk bijgekomen, dat heeft wel invloed gehad op het aanbod.” Ze ziet de andere zalen niet als concurrent. “We moeten ons in de programmering nog sterker profileren, nog sterker wortelen in de signaleerfunctie. Dat wordt voor de komende tijd het speerpunt: wat past in Ekko en wat niet? Ekko functioneert als poort naar het popcircuit in Utrecht, niet alleen muzikaal, maar ook op het gebied van beginnend personeel en jonge honden met frisse ideeen. Dat kan nog sterker.”

Ekko heeft volgens Timmermans de laatste drie jaar een belangrijke stap gemaakt in de professionalisering. Onlangs is het cafe gedeelte verbouwd en met het pand was een aantal dingen aan de hand op het gebied van geluidsoverlast en brandveiligheid. "Dat is allemaal verbeterd, net als professionalisering van het personeel. Maar het kan zeker nog beter. De financiele positie kan bijvoorbeeld nog zekerder gesteld worden. Maar ik heb niet het gevoel dat ik een enorm risico ga nemen. De schoorsteen rookt gewoon.”

Timmermans heeft geen directe binding met Utrecht, ze woont in Den Bosch, maar komt er regelmatig. “Vanwege mijn werk voor Into The Great Wide Open, maar ik ben ook regelmatig in Ekko als bezoeker.” Het is wel de bedoeling dat ze naar Utrecht gaat verhuizen. “Maar laat ik eerst maar eens beginnen.”