deBeschaving verhuist naar Utrechtse campus

Festival na drie jaar terug met mix van populaire cultuur en wetenschap

Ingmar Griffioen ,

deBeschaving keert terug op 18 juni 2011, twee maanden eerder in het jaar dan voorheen. Nieuwe locatie is de campus van De Uithof. In en rondom de Botanische Tuinen gaat het festival populaire cultuur en wetenschap verbinden. Artiesten zijn nog niet bekend, maar volgens directeur André Baars zullen de acts in de orde van grootte zijn als tijdens de laatste editie met Babyshambles, Kate Nash en Mogwai.

Festival na drie jaar terug met mix van populaire cultuur en wetenschap

Festival deBeschaving keert terug op de festivalkalender op zaterdag 18 juni 2011, twee maanden eerder dan we gewend zijn. Ook nieuw is de locatie: het festival verlaat Leidsche Rijn nu echt en verhuist naar de campus in De Uithof. In het Utrecht Science Park, in en rondom de Botanische Tuinen, gaat deBeschaving met onder meer drie muziekpodia de link leggen tussen populaire cultuur en wetenschap. Artiesten zijn nog niet bekend, maar volgens directeur André Baars zullen de acts in de orde van grootte zijn als tijdens de laatste editie met Babyshambles, Kate Nash en Mogwai.

Dat was in 2008, toen deBeschaving een enorme groei doormaakte dankzij een samenwerking met The Alternative. De nieuwe, zevende editie is mogelijk gemaakt door samenwerkingen met onder meer de Universiteit, de Hogeschool en de Vrede van Utrecht, geeft Baars toe. "Daardoor is het mogelijk dat we nu doorstarten zoals we nu doen. We hopen het festival hier verder te ontwikkelen." De Uithof is geen eenmalig uitstapje. "De bedoeling is dat we hier blijven, in ieder geval in 2012 en 2013. Dat is ook de intentie van de gemeente en ook de provincie is heel enthousiast."

Over de line-up kan Baars dus nog niets zeggen. Wel belooft hij de verwachtingen die mensen van deBeschaving hebben, waar te maken. "Het wordt een vette en een internationale line-up met een hoop muziek op drie concertpodia." Een line-up die qua kaliber vergelijkbaar wordt met die van 2008. "Dat is onze identiteit en onze kracht, dus daar houden we aan vast. We proberen een gezonde combinatie te vinden tussen herkennen en ontdekken. Zeker is al wel dat er grote internationale sprekers komen. Evenals een hele kunst- en architectuurroute door De Uithof en veel experimenten op het terrein. Het wordt echt een mix van wat je van deBeschaving kent en het thema wetenschap."

Ook dat thema - het ligt voor de hand met een verhuizing naar het Utrecht Science Park - is ingegeven door een sponsor. In samenwerking met de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht verrijst een wetenschapspodium. Het is volgens Baars niet zo dat we de bands ook in de wetenschappelijke hoek moeten zoeken. "We kijken wel hoe we een toffe koppelingen kunnen maken, maar dat wordt inhoudelijk niet zo zwaarwegend. Meer een subtiele rode draad." Dit jaar krijgt deBeschaving ook voor het eerst een dance-podium. "Dankzij de samenwerking met de Stichting Sociale Huisvesting en zo hebben we een theaterpodium dankzij de stichting Vrede van Utrecht.

De voorverkoop voor Festival deBeschaving is al gestart. Deels met het oog op de per 1 januari voorgestelde BTW-verhoging op tickets, erkent Baars. "Omdat we het nu nog goedkoper kunnen aanbieden, maar we waren toch al van plan nu in de voorverkoop te gaan." Bijzonder is dat de drank- en consumptiebonnen ook al te koop zijn. "Als je er tien koopt krijg je er eentje gratis. Het voordeel is dat deBeschaving vooraf meer geld binnen krijgt. Dat hopen we aan de artiesten te besteden. Een andere reden is dat we aan de festivalbeleving denken, een culturele oase willen zijn en daar horen lange wachtrijen voor muntjes niet bij. Vanuit die gedachte hebben we ook gratis en schone wc's en gastheren in plaats van portiers."