Bunnikse bossen vormen decor voor winters festival Grasnapolsky

"Het gaat een heel intieme sfeer worden"

Tekst: Mike van Dooyeweert / Foto's: David Eerdmans en Bart Schalkwijk ,

Utrecht is een nieuw festival rijker: op 17 en 18 december wordt in en om hostel Stayokay in Bunnik de allereerste editie van Grasnapolsky gehouden. Bands als Joast, Tududuh en Goslink zullen er in een bijzondere setting acte de présence geven, maar er is meer dan muziek alleen. Met de kaartverkoop gaat het goed: de avondkaarten zijn inmiddels uitverkocht. Wel zijn er nog arrangementen beschikbaar. Organisator Antwan Cornelissen vertelt meer.

"Het gaat een heel intieme sfeer worden"

Op 17 en 18 december wordt tussen Utrecht en Bunnik, bij het Stayokay-hostel in het bosrijke Rhijnauwen, het nieuwe festival Grasnapolsky gehouden. “Van zo’n sfeerrijke omgeving moet je natuurlijk gebruik maken”, aldus organisator Antwan Cornelissen. "Na op vrijdagavond optredens te hebben bijgewoond, kunnen bezoekers de nacht doorbrengen in een écht bed. In verschillende hotelkamers wordt overigens ook opgetreden. De volgende ochtend, na het ontbijt, vindt er een wandeling plaats in de bossen. Dat wordt een verrassende wandeling, waar ik natuurlijk nog niks over ga vertellen.”

Voordat de Grasnapolsky-gangers het bos ingestuurd worden vindt op vrijdagavond het culturele festival plaats in en om het hostel. ‘Culturele’, omdat het festival meer is dan muziek alleen. Zo is in het Koetshuis bij het hostel een fotopresentatie te zien, en doen buiten bij het kampvuur dichters, onder wie Kargadoorslam 2009-winnaar Daniël Vis, hun voordrachten.

De Fortzaal van het hostel doet op de festivalavond dienst als hoofdpodium. Hier zullen Goslink, Joast en 3VOOR12/Utrecht Award-winnaar Novack optreden. In een ‘verlaten woonkamer’ vinden speciale Onder Invloed-sessies plaats: de Schotse singer-songwriter Ryan Joseph Burns zal daar, na zelf opgetreden te hebben, met sessies doen met artiesten uit de Fortzaal.

De bedoeling van deze eerste, winterse editie van Grasnapolsky, is om “buiten naar binnen te brengen”, aldus de organisator, “vandaar dus ook Grasnapolsky. Festivals vinden meestal op het gras plaats en niet in een hotel. Stayokay is natuurlijk niet zo chique als het vijfsterrenhotel Krasnapolsky, maar de ruimtes krijgen wel een bijzondere aankleding.”

Een zomereditie van Grasnapolsky zit nog in de planning. “Het was eerst onze bedoeling om die al in 2011 te houden, maar dat is lastig te realiseren. Waarschijnlijk wordt het 2012. De bedoeling is om dan het tegenovergestelde te doen: we willen het hotel dan zoveel mogelijk naar buiten halen, met veel optredens buiten en overnachtingen in tenten. 2012 is echter nog ver weg en de plannen zullen vast nog veranderen.” Eerst maar de wintereditie, komend weekend. Cornelissen kijkt er zelf erg naar uit: “De sfeer gaat volgens mij heel intiem worden.”

Als opwarmertje is op de site nu alvast de Perfect Grasnapolsky EP te downloaden, met nummers van de optredende artiesten. Inmiddels staat er ook al een blokkenschema online. Overigens gaat het goed met de kaartverkoop; alle avondkaarten voor het festival zijn uitverkocht. Wel zijn er nog diverse totaalarrangementen te boeken.

Te zien: Grasnapolsky, met onder andere Goslink, Novack, Joast en Tududuh, vrijdag 17 en zaterdag 18 december 2010 @ Stayokay, Bunnik