Aestrid is klaar voor het nieuwe jaar

"Het wordt tijd dat we weer wat van ons laten horen."

Tekst: Sabine Schoppers / Foto's: Jorg Roosma ,

Nog maar een paar dagen en het is weer tijd voor het belangrijkste feestje van het jaar: de uitreiking van de 3VOOR12/Utrecht Awards op 11 december! Wij spraken met de drie genomineerden in de categorie 'meest veelbelovende Utrechtse artiest'. Als eerste is het de beurt aan Bo Menning van Aestrid. “We gaan serieus kijken naar zowel Engeland als Nederland, we willen intensief gaan optreden en bijzondere liveshows neerzetten.”

"Het wordt tijd dat we weer wat van ons laten horen."

De 'clash of the future titans' is losgebarsten. Utrecht staat de komende weken in het teken van de 3VOOR12/Utrecht Awards die op 11 december tijdens een feestelijke avond zullen worden uitgereikt in EKKO. Traditioneel de belangrijkste categorie is die van de 'meest veelbelovende Utrechtse artiest'. Aestrid, Novack en The Medics zijn dit jaar de gelukkige genomineerden. 3VOOR12/Utrecht voelt de drie bands voorafgaand aan de verkiezing aan de tand, beginnende bij Aestrid.

Aestrid is een opvallende herverschijning op het Utrechtse toneel. Rond de band van Bo Menning is het vier jaar erg stil geweest. In 2005 verscheen debuutalbum ‘In d’Esprit Pornographique’ en volgde er een aantal concerten. Daarna werd er lang niets vernomen van het gezelschap, maar daar is nu gelukkig eindelijk een einde aan gekomen. Begin 2011 komt het nieuwe album 'The Echo Resistance' uit. Het van dat album afkomstige nummer 'S.O.E.S.T. (Sinking Our Esteem in a Silent Town)' staat deze maand op de Hollandse Nieuwe sampler van 3VOOR12. Geen slecht begin voor een genomineerde in de categorie 'meest veelbelovende Utrechtse artiest'.

We vroegen Menning naar zijn meest memorabele moment van het afgelopen jaar, waarop hij resoluut antwoordt: “Het afmaken van het album in Engeland. Ik heb de laatste vier jaar aan 'The Echo Resistance' gewerkt in m'n eigen studiootje. Met het resultaat van die vier jaar onder mijn arm ben ik naar de Real World Studios in Engeland gegaan om het te laten mixen door geluidstechnicus Marco Migliari.” Laatstgenoemde heeft een indrukwekkende staat van dienst en werkte voor onder meer New Order, Peter Gabriel en Sigur Rós.” Als we de zanger-slash-multi-instrumentalist vragen om het nieuwe album te omschrijven, antwoordt hij: “Het gaat een stuk verder dan het eerste album, vooral wat betreft contrasten: hard en zacht wisselen elkaar af, net als donker en licht.”

In januari 2011 kunnen we het nieuwe album verwachten, maar wat voor plannen heeft Aestrid nog meer voor het nieuwe jaar? “We gaan serieus kijken naar zowel Engeland als Nederland, we willen intensief gaan optreden en bijzondere liveshows neerzetten.” De leden van Aestrid zijn er duidelijk aan toe om na vier jaar radiostilte weer live te gaan spelen: “Het wordt tijd dat we weer wat van ons laten horen.”

Menning is erg bescheiden en blijkt de nominatie van Aestrid oprecht een grote verrassing te vinden. “We hebben de laatste vier jaar eigenlijk niets gedaan, maar zijn toch genomineerd. Misschien willen mensen graag het nieuwe album horen.”
Hij vindt het erg lastig om te zeggen waarom Aestrid de award zou moeten winnen. Zelf vindt Menning de band Joast rond Joost Oskamp momenteel de beste artiest van Utrecht. Dat Oskamp een goede vriend van hem is speelt daarbij mee, geeft Menning toe, maar daarnaast vertelt hij vooral waardering te hebben voor de moed die de zanger van Joast heeft laten zien door naar LA te gaan om daar een album op te nemen.

Maar het is Bo Menning die met zijn band Aestrid op 11 december de felbegeerde Utrechtse vockingworst misschien als winnaar van de ‘meest veelbelovende Utrechtse artiest’ award mee naar huis mag nemen. Over een bestemming voor de lokale lekkernij blijkt hij alleen nog niet te hebben nagedacht.

Te zien: 3VOOR12/Utrecht Awards, met optredens van The Medics, Belly Says en Hof van Jaeden, zaterdag 11 december 2010, aanvang 19.30 uur @ EKKO. Entree: €5 (3 voor €12). Voorverkoop reeds gestart.