3VOOR12/Utrecht blikt terug met Pim van de Werken

“God straft gelukkig direct op zulke momenten.”

Tekst: Redactie 3VOOR12/Utrecht ,

We kennen Pim van de Werken vooral als gitarist van Silence is Sexy. Inmiddels speelt hij bij Eins, Zwei Orchestra, produceert bands, maakt remixes, blogt hij en heeft hij met Brown Feather Sparrow en 30 mannen en vrouwen een kerstplaat opgenomen. Voorwaar een jaar om met 3VOOR12/Utrecht op terug te kijken.

“God straft gelukkig direct op zulke momenten.”

We kennen Pim van de Werken vooral als gitarist van Silence is Sexy. Inmiddels speelt hij bij Eins, Zwei Orchestra, produceert bands, maakt remixes, blogt hij en heeft hij met Brown Feather Sparrow en 30 mannen en vrouwen een kerstplaat opgenomen die ze de afgelopen week ook live hebben gespeeld. Voorwaar een jaar om met 3VOOR12/Utrecht op terug te kijken.

Hoe kijk je terug op je eigen muziekjaar 2010?
Met heel veel plezier. Ik heb het nog nooit zo druk gehad met zoveel leuke muzikale dingen! Moke-supports spelen en in de studio en de oefenruimte aan nieuw materiaal werken met Silence is Sexy. Voor het eerst de planken op en daarna gelijk veel spelen tijdens de Popronde met Eins, Zwei Orchestra. De producer uithangen bij The Medics. Remixen maken voor Remixing Water Into Wine - bijna af/uit - van mijn schizofrene alter-ego Jesus & the Christians. Gast-gitaren inspelen voor Nikoo. Live in een kerk met 30 man/vrouw een kerstplaat opnemen met Brown Feather Sparrow. En nu net terug uit Berlijn waar ik gewerkt heb aan eigen nummers voor Jesus & the Christians. En tussendoor ook nog tijd vinden om een blog te beginnen ...

En op het Utrechtse muziekjaar 2010?
Niet een jaar van grote knallers. Maar er gebeurt gelukkig zoals altijd een hele hoop in de krochten van de Utrechtse muziekwereld.

Wat is je persoonlijke muzikale hoogtepunt van 2010?
The Whitest Boy Alive op Into The Great Wide Open. Wat een feest. Bij veel concerten zie je op de voorste rijen wat mensen los gaan. Hier ging echt het hele publiek los. Lekker spul trouwens dat juttersbitter. Ook erg goed: Jonsi, Beach House en Broken Bells, allemaal op Lowlands.

En je muzikale dieptepunt?
Slash op Pinkpop. Ik stond in een droge tent naar Yeasayer te kijken, wat erg goed was, en kwam op het onzalige idee dat ik Slash ooit een keer in levende lijve gezien wilde hebben. God straft gelukkig direct op zulke momenten. Zodra ik daar stond regende ik helemaal zeiknat terwijl mijn oren geteisterd werden door verschrikkelijke rukmuziek. Dat zal me leren.

Wat is je favoriete Utrechtse release van 2010?
Seadrift Soundmachine van Blaudzun

Wat is dé Utrechtse act van 2010, en waarom?
Blaudzun. Een fantastische plaat maken en dat live ook nog dubbel en dwars waar kunnen maken. Petje af.

En dé Utrechtse act van 2011?
The Medics hebben alles in zich om de nieuwe GEM te worden. Of meer. Goede catchy liedjes, een charismatische frontman en de ambitie om het te gaan maken. En er zit nog veel meer moois aan te komen. Zo heb ik veel zin in de platen van Happy Camper, Solo, Aestrid en Novack.

Wat is je favoriete concert in Utrecht geweest, het afgelopen jaar?
Moeilijk, want de dag na Lowlands moet ik altijd al erg hard nadenken als me om een top drie gevraagd word. Even spieken in de agenda. In willekeurige volgorde: My Bubba & Mi in de molen in Lombok, People Get Ready in dB's, David Bazan in EKKO en Holy Fuck in De Helling.

Wat was je favoriete concert van een Utrechtse act in 2010?
Ook Blaudzun. Tenzij Moss meetelt als Utrechts. In dat geval is het een gelijk spel.