3VOOR12/Utrecht blikt terug met Hans Vrijmoed

“Met name de festivals aan de overkant van het kanaal waren heel bijzonder.”

Tekst: Redactie 3VOOR12/Utrecht ,

Hans Vrijmoed is freelance (muziek-)journalist en voormalig hoofdredacteur van 3VOOR12/Utrecht. Voor 3VOOR12/Utrecht vertelt hij wat hem in 2010 het meest is opgevallen.

“Met name de festivals aan de overkant van het kanaal waren heel bijzonder.”

Hans Vrijmoed is freelance (muziek-)journalist en voormalig hoofdredacteur van 3VOOR12/Utrecht. Voor onder andere KindaMuzik en Alternative.blog.nl ziet hij veel optredens van (inter-)nationale acts. Maar ook is hij vaak bij optredens in Utrecht te vinden, bijvoorbeeld als juryvoorzitter en presentator bij de Clash of the Titans, de grootste bandwedstrijd van de regio Utrecht. Voor 3VOOR12/Utrecht vertelt hij wat hem in 2010 het meest is opgevallen.

Hoe kijk je terug op je eigen muziekjaar 2010?
Een jaar met balanceren tussen zakelijke professional en vrijwillige liefhebber, tussen reizen en thuisblijven en tussen het ontdekken van nieuwe bands tegenover genieten van oude helden.

En op het Utrechtse muziekjaar 2010?
Zoals gewoonlijk vooral focus op het live-gebeuren. Een jaar met veel mooie losse optredens, maar vooral eentje met geslaagde nieuwe initiatieven en samenwerkingen. De Subbacultcha-avonden, interessante nieuwe initiatieven als deBestuiving, In Die Soep en het, op dit moment, nog toekomstige Grasnapolsky, een jaar met spannende bands en mooie optredens bij Klub Radar en het vernieuwde Lo Friday, een bijzondere 50ste editie van Club 3VOOR12/Utrecht en een ijzersterke aflevering van het Le Guess Who? festival.

Wat is je persoonlijke muzikale hoogtepunt van 2010?
In Nederland: Jónsi in Paradiso en The Magnetic Fields in De Duif. Misschien is het de combinatie met het vakantiegevoel, maar met name de festivals aan de overkant van het kanaal waren heel bijzonder. Eindelijk eens Glastonbury kunnen ervaren, met een verrassingsoptreden van Thom Yorke als uitschieter in een warm en zonnig weekend. Begin december op alle fronten het andere uiterste op ATP, met veel harde en obscure bands in een half bevroren bungalowpark. Ook daar twee langverwachte bands van m’n lijstje kunnen schrappen: Godspeed You! Black Emperor en Weird Al Yankovic.

En je muzikale dieptepunt?
Na het geweldige album ‘A Sufi and a Killer’ verwachtte ik op Roskilde veel van Gonjasufi live. Dat viel enorm tegen. Het cliché van de rapper met een dj, meeschreeuwen over onherkenbare beats zonder dat je iets van die plaat herkent. Op dit moment is het twee dagen voordat hij met een liveband naar Paradiso komt. Hopelijk doet hij het daar overtuigender.

Wat is je favoriete Utrechtse release van 2010?
Gelijkspel tussen Lilian Hak - Old Powder New Guns en I am Oak - On Claws. Lilian Hak omdat het een gedurfde en geslaagde koerswijziging is van electro naar filmische jazz. I am Oak - On Claws omdat ik steeds meer een zwak krijg voor ingetogen muziek.

Wat is dé Utrechtse act van 2010, en waarom?

Als het om succes buiten de stads- en provinciegrenzen gaat, dan opnieuw I am Oak. Wegens mooie optredens op festivals als de Affaire, Into The Great Wide Open en Crossing Border. 

En dé Utrechtse act van 2011?

Pien Feith komt met een nieuwe plaat, waarvan we op Club 3VOOR12/Utrecht al een mooi voorproefje kregen. Daarnaast verwacht ik veel van Eins, Zwei Orchestra en Novack. Tot slot ben ik benieuwd naar een release en nieuwe optredens van Kleinindustrie, de winnaar van de vorige Clash of the Titans.

Wat is je favoriete concert in Utrecht geweest, het afgelopen jaar?
Melt Banana, 8 oktober in dB’s. Geniale gekte en een loepzuiver geluid. Ook heel fijn: Marnie Stern in Ekko, The National in Tivoli, Bebe Fang in de Kargadoor en de Klub Radar-avond met o.a. Ólafur Arnalds en Think About Life in de Helling.

Wat was je favoriete concert van een Utrechtse act in 2010?
Utrecht uit: I am Oak op festival De Affaire op 18 juli.
Utrecht thuis: El Camaro tijdens de Clash of the Titans.
Hoogtepunten Club 3VOOR12/Utrecht: Urban Junior, Pien Feith, Nikoo en Audiotransparent.